Црква

Савети којима се вечност задобија

Упутства схиигумана Јеронима Санаксарског

1. Не знаш како правилно да поступиш ?
– Замоли Анђела чувара. Доћи ће добра мисао и ставити на срце како поступити.
2. Постаће лако у срцу, постојаће мир. Ако су страх и стрепња – не предузимајте ништа.
3. Започињеш ли било који посао, окрени се ка истоку и помоли се.
4. Како се молити за децу? – 150 пута „Богородице Дево“.
5. Моли се ноћу. Када? – Устаните када Анђео чувар подигне из сна. Тада је молитва 40 пута јача (него током дана)
6. Покушај мање спавати. Остани више у молитви. Сада је све у хибернацији на телевизору и рачунару. Затражите од Господа покајање.
7. Све се може молити од Бога на Литургији.
8. Бојте се осуђивања свештенства. Од свакога ће Господ тражити.
9. Жалите због направљених грешака. Имајте чврсту намеру да се поправите.
10. Људима се жури да се обогате, али сва блага се одузимају смрћу. На то је обраћена сва ваша пажња. Престани са безумљем! Препознајте и покајте се за своје грехе. Останите у сталном покајању. Жалите због грешака које сте направили. Оставите све а душом уђите у вечност.
11. Ставите Господа испред себе и све ће код вас бити складно.
12. Вера, љубав, смирење – узмите ово као основу.
13. Будите милостиви, речју, ако не можете да дате.
14. Први који каже „опрости“ тај сабира награду.
15. Сакривајте своје врлине Будите мудри, благоразумни.
16. Жалосте, понижавају вас – смирите се, и отступите.
17. Сви ваши послови, помисли итд. јесу ли без љубави, онда све то неће имати значаја.
18. Чувајте мир у дому. Богатите се небом. Од пропадљивог ћете пожњети пропадљиво. Пожури да учиниш добро!
19. Чините добро на сваком месту и у сваком тренутку. За зло узвратите добром. Пожури да чиниш добра дела све док си жив. Принудите себе, како вас непријатељ не би обесхрабрио. Трудом, жељом, уз Божју помоћ, човек се навикава ка добру, ка Исусовој молитви. Анђео-чувар ће вас штитити током митарстава, представљајући ваша добра дела. А када се човек очисти, Дух Свети се усељава у човека.
20. Гасите искру раздраживања. Ако се према вама обраћају недобронамерно, са раздажљивошћу, тражите опроштај и напустите.
21. Духови злобе нас не остављају ни за један дан. Рат се води. Допустивши непријатељу да уђе у срце – реци му да ћути, да замре. Повери Богу да је душа пуна зла. Кад зло наилази, присилите себе на шалу, на веселост, и зло ће се, попут дима расејати. Омрзни ђавола и он ћете напустити. Будеш ли језиком, речима изражавао злобу превладаће над тобом. Читај 150 „Богородице Дево“. И ћути, ћути, ћути! Тражи опроштај много пута од оних који су те увредили, и ђаво ће одступати.
22. Често нам долази да зажалимо због непромишљено изговорене речи или дела. Дали би све да га вратимо, али касно, повреда је нанесена. То је зато што нисмо ставили испред себе Бога, нисмо се обратили к Њему, нисмо тражили благослова, упутства и уразумљења.
23. Све чините ради Христа, без гунђања и сумњања. Са именом Господњим биће све онако како Бог жели. Ако живите у Господу, блистаћете попут светиљки.
24. Имајте страх од Бога, није дозвољено разговарати у храму. За сваку изговорену реч даваћете извештај. Шапатом – ако је потребно. Због тога је код вас жалост. На причешћу, ако се не причешћујете, стојте попут свеће. Тражите од Господа за ваше потребе, а шетате около. На јектенијама се молите за оне који са страхом улазе у храм Божији. Мало је таквих.
25. Кад бисте ви увидели какве су муке у паклу, – не бисте ишли у кревет да спавате нити би јели. Страх и вечне муке под сазнањем. Све ће бити у пуном сазнању. Тело и душа у паклу.
26. Уздржавајте језике. Чувајте мир.
27. Жене не скидајте мараме, не стрижите косу. Из пакла Царица Небеска извлачи жене само за косу. Не украшавајте се. Не носите мушку одећу.
28. Ако Господ зажели да спаси, то ће и у огњу сачувати.
29. Никада се и никога не бојте. Сам Господ је рекао: „Не бој се, мало стадо!“ Бојте се Бога и Његовог суда.
30. Свакодневно читајте Јеванђеље, присиљавајте се, принудите. Зли дух одступа. Досадно, не желите да читате – читај! Невидљивим начином долази у нас преображење. Невидљиво произлази у човеку измењивање. Духом Светим просвећује се све то што нам је корисно. То је труд. Навикните читати.
31. Када је Господ с вама, – надајте се победи. Господ је јак у превраћању зла у добро. Будите у Богу и Господ ће бити са вама.Напред Бога ставите. Неки посао започињете, у превоз улазите, праг када прелазите итд. „Господе, благослови!“
32. Лукави ослабљује молитвом и постом. Гонити га треба. Маловерни. Господ је рекао – постом и молитвом. Не блудите. То је најмрскији грех пред Богом.
33. Чините добро ради Христа, ради Господа. На суду ћете видети све у Царству Божјем а себе изгнаног ван.
34. Умољавајте себе, смиравајте се. Призивајте свеце своје, читајте им тропаре.
35. Увек будите у Богу. Молите: „Ојачај нас, Господе, у Православној Вери.“ Имајте вере и не сумњајте. Петар је посумњао док је ишао по води и почео се утапати.
36. Где је сигурно спасавати се?
– На сваком месту Његове владавине! Останите тамо где живите и трпите.

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!