Свет

Савет Европе усвојио Резолуцију о вакцинама: Не сме бити дискриминације ― вакцинација није обавезна

© Sputnik / Владимир Песня

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је Резолуцију о вакцинама против болести ковид 19 у којој се истиче да вакцине морају бити јавно добро на глобалном нивоу и да имунизација мора бити доступна свима и свуда.

У документу се посебно наглашава да је у свим државама важно информисати грађане да вакцинација није обавезна и да ни на кога не сме бити вршен политички или друштвени притисак да се вакцинишу, уколико то сами не желе.

Додаје се и да треба обезбедити да нико не буде дискриминисан уколико није примио вакцину, било да из здравствених разлога није смео да је прими или није желео. 

Важно је и предузети ефикасне мере на време како би се сузбило ширење дезинформација у вези са вакцином против вируса корона, као и транспаренто информисање о безбедности вакцине и могућих нежељених реакција, стоји у Резолуцији.

Парламентарна скупштина Савета Европе се у документу залаже за праведну и правовремену расподелу вакцина, посебно водећи рачуна о ризичним групама, као и за несметан рад регулаторних тела које треба да испитају и верификују вакцине, додајући да је сарадња међу државама изузетна важна.

Истиче се и да су научници који су креирали вакцину против вируса корона у рекордном року учинили невероватну ствар.

Извор: https://rs.sputniknews.com/svet/202101291124502713-savet-evrope-usvojio-rezoluciju-o-vakcinama-ne-sme-biti-diskriminacije–vakcinacija-nije-obavezna/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!