Занимљивости

Саудијска Арабија подиже град будућности – НЕОМ

У том граду будућности све физичке послове би требало да обављају роботи. Недавно објављени планови указују на то да ће превозна срества бити летећи таксији, док би захваљујући употреби светлећих материјала град требало да буде светлији од било које друге насеобине на свету.

Ту је и план о вештачком Месецу, затим острво са диносаурусима-роботима, које је замишљено као нека врста забавног парка будућности.

На 2.300 страница планова и нацрта налазе се и информације о насилном премештању локалних племена, креирању клиника за едитовање људског генома, као и о системима за посматрање грађана који би требало да функционишу 24 часа. То указује да би овај град будућности могао пре да буде дистопијско место становања, него забавно место за живот које укључује слободу и летеће аутомобиле.

Планови за футуристички град Неом припадају принцу Мохамеду бин Салману, који са стручним тимовима још од 2017. године ради на изградњи насеобине која би на крају могла да кошта око 500 милијарди долара.

Локација на којој би требало да се почне са градњом налази се у северо-западном делу Саудијске Арабије, окружена је пустињом, што би у будућности могло да се промени због тога што је планирано да град засипају вештачке кише.

Поред технолошких новотарија град ће, како стоји у плану, имати и најбоље школе на свету са холограмским предавачима, и најбоље плаћене послове.

Упркос томе идеја о овом футуристичком граду звучи и као концепт за тоталитарну државу, због тога што је насеобина замишљена као аутоматизовани град у коме све може да се надгледа.

То значи да ће генетски модификоване грађане који једног дана буду уживали на плажи са светлећим песком увек посматрати дронови опремљени технологијом за препознавање лица, а како би органи реда у Неому „1984“ у сваком тренутку знали где се који грађанин налази.
Ко жели да сазна више о овом ужасу ( можда је за неког то рај? ) може да посети званичну страницу посвећену овом затвор- граду https://www.neom.com/

Извор http://rtv.rs/