Србија и србске земље

Сарајево спремно за „посмртни геноцид“ над Србима: Прекопавају више од 12 000 православних гробова

Своју, пре неколико година обзнањену намеру да прекопају између 12 000 и 13 000 гробова, махом православних, на седам сарајевских гробаља, власти кантона Сарајево реализоваће након што буде усвојен закон који тако нешто омогућава.

Усвајање закона, како преносе медији, очекује се ускоро. Ако власти сарајевског кантона учине тако што и ако нестане 13 000 српских гробова са сарајевских гробаља, нестаће и последње сведочанство да су Сарајево насељавали и Срби. Према последњем предратном попису становника, у Сарајеву је живело око 150 000 Срба.

Лако је прозрети намеру о посмртном геноциду против Срба

У плану да се прекопа 13 000 српских гробова, према речима бањалучког аналитичара Анђелка Козомаре, није проблем прозрети злу намеру за извршавање посмртног геноцида над Србима у Сарајеву.

„Бошњаци своју националну политику планирају дугорочно и њихова стратегија је да ефекти садашње политике буду видљиви и најефектнији за неколико деценија. Након што су, током рата истребили Србе из Сарајева, одуговлачили су, развлачили и подметали су истраге о злочинима над Србима у Сарајеву. Прикривали су логоре који су били најстрашнији у БиХ“, коментарише Козомара. 

Наш саговорник напомиње да су све што говори недавно признали и међународни експерти Црвеног крста, који су током рата боравили у Сарајеву.

„Све су успели да заташкају, сву истину о рату у БиХ и сада им је потребно да прикажу новим генерацијама да Срби уопште нису живели у Сарајеву, а то је најефектније ако почисте њихова гробља, ако униште све показатеље да су Срби вековима живели у Сарајеву, да су ту сахрањивани и да имају спомен обележја“, каже Козомара. 

Спровођење плана почело пре три године

Намеру да прекопају српске гробове, власти сарајевског кантона обзнаниле су још пре три године, када су на неколико хиљада надгробних споменика на гробљу Баре, освануле налепнице са позивом породицама да се јаве предузећу „Покоп“, које управља сарајевским гробљима.

Тада је, према тврдњама портпарола „Покопа“ Најде Вранић Беширевић, налепнице стављене на основу одлуке Скупштине града Сарајева из 2010, према којој је дефинисано да се „гробно место или гробница могу прекопати по истеку десет година од дана сахране, у случају да нису одржавани или се за њих не плаћа накнада“, која годишње износи око 400 евра.

Беширевићева је за београдску „Политику“ изјавила да у међувремену није прекопан ни један гроб, као и да налепнице од пре три године немају везе са неплаћањем, већ са прикупљањем података за делимично уништену архиву „Покопа“.

Међутим, и даље остаје отворено питање како ће се спроводити најављени закон, који „Покопу“ даје могућност да уништи једина сведочанства о постојању Срба у Сарајеву током векова.   

Пише Никола Јоксимовић

Извор : sputniknews.com/

Хвала на поверењу! Молим вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!