Porodica i školaCrkva

Ruski sveštenik spasao 2000 beba od abortusa

Rusko Ministarstvo zdravlja odlikovalo je pravoslavnog sveštenika iz Volgograda za njegov doprinos smanjenju broja abortusa u ovoj oblasti. Njegovim ličnim trudom u savetovanju i pomaganju ženama da zadrže svoje bebe, broj abortusa u Volgogradskoj oblasti smanjen je za 25% u proteklih pet godina.

Otac Aleksej Tarasov otpočeo je rad na spasavanju nerođene dece u svojoj parohiji u gradu Voljsku, gde je svakodnevno satima razgovarao sa ženama koje su razmišljale o abortusu, da bi potom ovu delatnost proširio na lokalnu bolnicu i konačno, sa nekoliko sveštenika, osnovao krizni centar.

Uz podršku eparhije, obratio se lokalnim vlastima s molbom za pomoć u širenju projekta.

„Administracija Voljska je 2002. odobrila projekat”, kaže o. Aleksej. „Onda se ideja razvila u stvaranje regionalnog centra, uz podršku administracije Volgograda“.

Rezultat je otvaranje Centra za zaštitu materinstva i detinjstva, pod pokroviteljstvom Pravoslavnog medicinskog društva Arhangel Rafail.

Prema podacima Odeljenja za zdravlje, od tada je više od 2000 žena odlučilo da odustane od svoje prvobitne namere da abortira.

Otac Aleksej objašnjava da je suština njegovog projekta jednostavna: pružiti ženama obučene i saosećajne sagovornike koji će saslušati njihove brige, dati im informacije o proceduri abortusa i potencijalnim posledicama po njihovo zdravlje, i obezbediti materijalnu pomoć.

„Veoma često, sve što je potrebno da bi se majka odvratila od ove strašne odluke jeste jednostavan razgovor sa osobom otvorenog srca”, kaže o. Aleksej.

Centar za zaštitu materinstva i detinjstva pruža ženama smeštaj, kao i pravnu pomoć i odeću.

Izvor: srbin.info