Црква

Ревносна слушкиња Господња и велика добротворка упокојила се у Господу

У среду, 3. априла, изненада се упокојила у Господу ревносна слушкиња Господња, наша сестра и велика добротворка свих манастира ЕРП у егзилу, Видосава Вида Живковић из Београда.

По Речи Господњој, пред Њим свемоћним и свесилним Сином Божијим, величина се мери и добија величином служења. Онај ко хоће да буде први нека буде последњи, и онај ко хоће да буде највећи нека служи свима. Јер ни Син човечији није дошао да Њему служе, него Он да служи и да живот свој жртвује за многе.

Наша драга и поштована сестра Видосава ове речи Учитеља благог и Спаса Христа чврсто је и темељно слагала у срцу своме. Зато је и сам њен живот сав био прожет овим спасоносним и јеванђелским обрасцем. Поставши један од оснивача Сестринства Светог Харитона Косовског све дотадашње јеванђелске врлине и хришћански трудови нису могли остати незапажени. Свака црта и делић њене многотрудиве и пожртвоване душе осликавао се у овој добротворној организацији. Своју одлучност и љубав према подвигу ове врсте несумњиво је црпела угледајући се на лик, дело и икону патрона самог сестринства светог Харитона Косовског, који живот свој даде за отаџбину и ближње. Понестало би нам времена када бисмо почели да набрајамо све врлине ове благочестиве и неуморне душе, али се на једну морамо посебно осврнути а то је несумњиво аврамовско гостољубље. Као и сваку српску душу и њу је посебно красила ова добродетељ која се понајвише огледала у благочестивом празновању своје крсне славе Светог Саве. То је била посебна прилика која је у целини дочаравала ову јеванђелску врлину. Зато сада молитвама и заступништвом Светога Саве и Харитона Косовског нека би и она зачула оне блажене речи: „Ходите благословени Оца мога; примите Царство које вам је припремљено од постања света. Јер огладнех, и дадосте ми да једем; ожеднех, и напојисте ме; странац бејах, и примисте ме, наг бејах, и оденусте ме; болестан бејах, и посетисте ме; у тамници бејах, и дођосте ми. И заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте.”

До краја свог овоземљаског живота је живела Литургијским начином живота. Пријатеље је волела у Богу а непријатеље ради Бога (Св. Григорије Двојеслов).

Опело и сахрана сестре Виде обавиће се на гробљу Лешће у суботу, 6. априла са почетком у 13 часова и 15 мин.

Нека јој Господ за сва доброчинства и љубав узврати вечним животом у царству Своме.

Вечан јој спомен!

Извор: Епархија рашко призренска у егзилу

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!