Природа и здравље

Рецепт за чудесни хлеб који је спасавао српске војнике

Таин је врста војног хлеба начињеног од специфичне мешавине раженог и белог брашна, која је могла је да траје дуго и да снагу српским војницима у борби. Чињеница да је обавезни део униформе била торбица за хлеб сведочи о томе да је таин заиста био светиња за војника, коју је он морао све време рата да користи како би преживео све недаће и оскудице.Име хлеба таин је турског порекла и значи следовање. Сваком српском војнику дневно је следовала векна хлеба од 800 грама да војнику обезбеди довољну енергетску вредност, како би могао да извршава основне борбене задатке, преноси Национална гографија.О томе колико је овај хлеб био светиња за српског војника сведочи и чињеница да је обавезни део униформе била и торбица за хлеб. Таин је био једини начин да српски војник током рата преживи све недаће и оскудице у исхрани.

Историја војничког хлеба

Производња таина почела је одмах после српско-турских ратова.Војници су најчешће јели само таин. Када су за то постојале могућности, таин се комбиновао са сланим сиром, пасуљем, луком или паприкама. Слани сир требало је да задовољи потребе за беланчевинама које доприносе покретљивости, док су пасуљ, лук и паприка поред беланчевина задовољавали и потребе за витаминима. На почетку рата док је још увек било услова за то, војницима су дељене и суве шљиве или неко друго сушено воће.

Прича о војнику којег је спасао хлеб

Према причи, Алексу Здравковића, војника који је учествовао у балканским ратовима и Првом светском рату, током свих година ратовања штитио је управо хлеб.Када је полазио у Први балкански рат, мајка је заветовала Алексу да прво следовање таина које добије не поједе, већ да га сачува као амајлију. Први таин као амајлију Алекса је носио током балканских ратова и у Великом рату.Алекса није био једини војник који је овај црни хлеб чувао као амајлију. Многе мајке су саветовале своје синове да не поједу прво војничко следовање, како би их таин као амајлија чувао на ратишту. Легенда каже да су се после сваке битке преживели хватали рукама за торбицу са таином, љубећи парче већ убуђалог хлеба и захваљујући Богу што су преживели.Породица и наследници су годинама чували амајлију коју је Алекса вратио из рата. Прво војничко следовање Алексе Здравковића које је добио још давне 1912. године чува се као експонат у Музеју Понишавља у Пироту.

Рецепт за таин

Овај традиционални војнички хлеб можете припремити и сами.Како бисте припремили таин потребни су вам следећи састојци:3 чаше брашна2 кафене кашичице ситне соличетвртина кафене кашичице сувог квасцаједна и по чаша водеМожете користити различите врсте брашна, битно је само да је оно интегрално. Најбоље би било да поштујете стари рецепт и да у смеши за таин буде однос 70 одсто раженог брашна и 30 одсто белог.Помешајте брашно, со и квасац и додајте воду до класичне густине за хлеб. Занимљиво је да ова смеса мора да стоји најпре 12 сати. Након тога се поново промеша и остаје да стоји још 10 до 12 сати, или дуже, све док се на површини теста не појаве мехурићи ваздуха.На површини коју сте пре тога посули брашном, тесто се најпре преклопи као писмо, а затим преврне и прекрије пластичном фолијом. Након овога тесто треба да одстоји отприлике још два сата.Посуда у којој ћете пећи таин мора да има поклопац и морате је загрејати пре него што хлеб убаците у њу. Хлеб се пече поклопљен, око пола сата, на 250 степени, а затим се поклопац скида и пече се још двадесетак минута.Таин је готов када се на њему ухвати тамна корица. Уколико се током хлађења чује пуцкетање корице, то је знак да је таин испао како треба!

Извор: Спутник

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!