Свет

Рат у Израелу: Чекајући црвену јуницу

„Регион ће експлодирати због Израелове црвене краве“ гласи наслов текста на сајту „Мидл ист монитор“ од 16. августа 2023. Односно месец и по дана пре Хамасовог упада у јужни Израел из енклаве Газа, коју америчко-јеврејски професор Норман Финкелстин назива „највећим концентрационим логором на свету“.

Три дана пре упада који је постао окидач за можда најопаснију светску кризу од краја Другог светског рата, више десетина ултраортодоксних Јевреја упало је у комплекс џамије Ал Акса, трећег најсветијег муслиманског места на свету, ради обављања ”талмудских ритуала”. То је, разуме се, саблазнило муслимански свет, поготово због чињенице да је оним млађим израелска полиција забранила приступ све док поменути Јевреји не напусте комплекс.

А онда је 7. октобра Хамас покренуо операцију ”Олуја Ал Акса”, и свет више није био исти – нити ће се икад више вратити на старо.

Упад фундаменталистичких Јевреја у комплекс Ал Аксе није био први. Било их је више током последњих неколико година, а поготово од устоличења садашње владајуће коалиције у Израелу, ослоњене на бескомпромисно ционистичке и месијанске јеврејске странке.

Ал Акса се налази на Храмовној гори, чији значај српска Википедија сажето описује:

„Према јеврејској традицији се с тог места свет проширио у свој данашњи облик, односно одатле је Бог покупио прах да створи првог човека Адама, где је Адам направио жртвеник за Бога, где су Каин и Авељ понудили жртве, и где је Аврам понудио Исака као жртву. На том је месту Бог одлучио ’обитавати’, због чега су тамо саграђена прва два јерусалимска храма. Према традицији се верује како ће трећи и последњи Храм такође бити саграђен на том месту. Храм се сматра најсветијим местом јудаизма и због тога многи Јевреји никада неће тамо крочити ногом. Међу муслиманима се Храмска гора сматра трећим најсветијим местом ислама. Поштовано као Племенито светиште и место Мухамедовог путовања у Јерусалим и уздизања у небо, Гора се такође повезује с јеврејским библијским пророцима који се поштују у исламу. Џамија Ал Акса и Купола на стени, најстарија очувана исламска грађевина на свету, тренутно се налазе на Гори.“

Сада се враћамо на почетак текста и значај црвене краве, или јунице. Према јеврејском закону, пепео црвене јунице мора бити разбацан по Харам ал-Шарифу (Храмовној гори) пре него што Јевреји могу да се попну на њу и поново саграде Трећи храм. Та црвена крава, или јуница мора да буде беспрекорна, односно без мане, и да на њу још није био стављан јарам.

Британски „Мирор“ је 4. септембра 2023. објавио текст под насловом „Прва црвена јуница после 2000 година испуњава библијско пророчанство и означава ’последња времена’“, и објашњава да ће обнова Храма која би уследила после њеног жртвоприношења претходити доласку јеврејског Месије – који, међутим, није исти онај кога чекају хришћани и муслимани. Напротив, за ове друге ће он пре бити антихрист.

Израелска влада је још током 2022. године помогла групи активиста „Храмовне горе“ и Институту за храм и евангелистичкој организацији Бонех Израел да увезу пет црвених јуница из Сједињених Држава за жртвовање. Још тада је Хамас упозорио да њихов увоз представља „нови стадијум ’јудаизације џамија’ на Храмовној гори“, а на палестинским протестима који су уследили било је и позива на устанак.

Развој приче око поменутих јуница се помно прати, с обзиром да би она погодна за жртвовање морала да остане беспрекорна када наврши три године старости. А да би се изградио Трећи храм, Ал Акса би морала да буде порушена. Светски рат се тада не би могао избећи.

Но, светски рат уопште не представља проблем за оне који чекају свог Месију, односно други Христов долазак. Напротив. Врло снажне и утицајне америчке протестантске организације политички и финансијски подржавају израелске фундаменталисте из својих разлога, надајући се што скоријем повратку Христа. Могло би се рећи да је посреди симбиоза деловања одређених протестантских секти и јеврејских фундаменталиста – иако су им крајња очекивања суштински друкчија.

Aли ту се симбиозе не завршавају. Присталицама Великог Израела, попут Бенјамина Нетанијахуа, савршено одговара свако заоштравање које даје повод за даље заокруживање територије Израела, која укључује Западну обалу, појас Газе, као и Голанску висораван, која формално припада Сирији. Можда је зато израелски премијер тако самоуверено Генералној скупштини приказао управо такву мапу током септембарског заседања, што је изазвало негодовање представника Палестине.

Да ли је Нетанијаху само био отворен у својим амбицијама или је сублиминално најавио догађаје које ће уследити само две седмице касније (о чему је било више спекулација у прошлонедељној колумни)?

Да ли је снажна, суштински некритичка америчка подршка најављеном крвавом израелском обрачуну са целокупним Појасом Газе само подршка главном савезнику у региону, да ли је реч о деловању у складу са чувеним аксиомом бившег Обанимог шефа кабинета Рама Емануела (такође Јеврејина) – да не треба протраћити ниједну озбиљну кризу – или, пак, о отварању новог жаришта ради скретања пажње са украјинског дебакла – али и новог развлачења руско-кинеских снага, увлачења Ирана у сукоб и минирања БРИКС-а?

Да ли је шеф америчке дипломатије Ентони Блинкен, који је током последње посете Израелу истакао да је дошао не само као шеф Стејт департмента већ и као Јеврејин, такође (притајени) поклоник Великог Израела, који вешто користи оно што је остало од америчке моћи у корист друге државе? Да ли због те једностране подршке Израелу Стејт департменту прети озбиљна унутрашња побуна?

Или су све то скупа ипак, народски речено, ђавоља посла, у сусрет неминовном, отвореном судару сила Добра и Зла…

Аутор: Александар Павић

Извор: РТ Балкан

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!