Zanimljivosti

Rat protiv gotovinskog plaćanja: Vodič po državama

U toku je sinhronizovana akcija širom planete čiji je cilj ukidanje gotovinskog plaćanja . Kada pojedincu bude nemoguće da stvari i usluge plati gotovinski i anonimno i svi tokovi novca budu usmereni u elektronski oblik čovek će da izgubi deo svoje slobode . Rat protiv gotovinskog plaćanja se vodi putem medija, tv reklama, pa čak i video igara. Ubeđuju nas  da je gotovina uprljana preprodajom droge, da se koristi za finansiranje terorizma, omogućava utaju poreza (ne daj Bože!) i jednostavno gotovina je prljava. Da ne spominjemo kako je gotovinsko plaćanje tako zastareo način plaćanja. Rat protiv gotovinskog plaćanja se  vodi na svim kontinentima a novčana plaćanja se regulišu, ograničavaju i ukidaju. Ovo što sledi je lista bezgotovinskih društava i objašnjenje na kom stupnju prelaska na bezgotovinsko društvo se pojedine zemlje nalaze .

ARGENTINA – Predviđanja su da će Argentina verovatno uskoro postati bezgotovinsko društvo . Pre nekoliko godina argentinska vlada je uradila nešto što se smatra  potezom koji je opisan kao jeziv pogled na ono što društvo bez gotovine omogućava . Naime argentinska vlada je naložila bankama da izveštavaju poreskoj upravi o svakoj kupovini kreditnim karticama koju obave Argentinci u svojoj zemlji ,  dok za kupovine učinjene argentinskim karticama obavljene van zemlje je obavezan dodatni porez od 15%.

AUSTRALIJA – Vlada je donela predlog da se gotovinska plaćanja ograniče na 10 000 dolara . Predviđa se da će Australija biti društvo bezgotovinskog plaćanja do 2022. U međuvremenu, vlada je spremila sistem socijalne zaštite koji će biti bezgotovinski i na taj način će omogućiti vladi da kontroliše na šta se novac troši. Šta bi moglo poći po zlu?

BELGIJA – Belgijska vlada je 2014. godine usvojila nova ograničenja plaćanja u gotovini: gotovina se više ne može koristiti za kupovinu nekretnina, a postavljeno je i ograničenje od 3.000 evra za gotovinsko plaćanje za drugu imovinu .

DANSKA – Devedesetih je oko 80% kupovina u maloprodaji obavljano gotovinom, ali danas je to manje od 25%. Ako bude po planovima danske vlade, taj broj će biti 0% do 2030. godine. To je godina koju je danska vlada uspostavila za potpuno uklanjanje papirnog novca.

EKVADOR – 2015. godine Ekvador je postao prva vlada koja je lansirala digitalnu valutu kojom u potpunosti upravlja i kontroliše centralna banka. Nazvana Dinero elektroniko, valuta se može kupiti gotovinom, pohraniti u elektronske novčanike na telefon i može se razmeniti tekstualnom porukom.

EU – Šef Kancelarije EU za borbu protiv prevara Đovani Kesler pozvao je 2016. godine na ukidanje novčanice od 500 evra jer ta novčanica može znatno olakšati život kriminalcima . Od 27. aprila 2019. godine novčanice od 500 evra se više ne štampaju . Trenutno čak 16 zemalja članica EU ima ograničenja na plaćanja gotovinom . Ta ograničenja se kreću od  500 evra u Grčkoj do 14 000 evra u Poljskoj .

IZRAEL – Od januara 2019. godine zabranjena je kupovina u iznosu većem od 11 000 šakela ,što je oko 3200 američkih dolara .
INDIJA – 2017. godine je donet zakon o finansijama koji ograničava transakcije fizičkih lica na 200 000 rupija što je oko 2800 dolara po transakciji , po osobi na dnevnom nivou .
IRSKA – Centralna banka je pokrenula Nacionalni plan plaćanja kako bi olakšala tranziciju i započela nacionalnu marketinšku kampanju u iznosu od milion evra kako bi podstakla migraciju na elektronsko plaćanje.
ITALIJA – Od 2016. godine postoji ograničenje na plaćanje u iznosu do 3000 evra . Pored toga gotovinski je protivzakonito iznajmiti stan, kuću uključujući i one za turističke svrhe . Ove 2019. godine italijanska vlada razmatra više predloga kako da se ograniči upotreba gotovine za plaćanja . Jedan od predloga je da se bezgotovinsko plaćanje nagrađuje manjom poreskom stopom dok bi se podizanje suma većih od 1500 evra sa bankomata opteretilo dodatnim taksama .
KANADA – Kanadska vlada je 2007. godine prestala da prima uplate na ime  plaćanja poreza u gotovini u vladinim servisnim centrima. Od 2010. godine nemoguće je platiti troškove izrade pasoša gotovinski. Vlada jedne države odbija da koristi sopstvenu valutu?!

KENIJA – 2015. godine je kenijska vlada dodelila ugovor Masterkardu za administraciju pametne kartice koja se može koristiti za plaćanje državnih usluga i primanje socijalnih plaćanja. Ovo je omogućilo Masterkardu pristupu biometrijskim detaljima 170 miliona potencijalnih klijenata .
KINA – Narodna banka Kine, navodeći potrebu za „smanjenjem troškova, suzbijanjem kriminala i pranjem novca, olakšavanjem transakcija i jačanjem kontrole centralne banke nad novcem i cirkulacijom novca“ osnovala je istraživački tim tokom 2014. godine „za proučavanje scenarija primene digitalne valute.

MEKSIKO – Meksička vlada je u 2013. zabranila novčana plaćanja u iznosu od više od 500.000 pezosa za nekretnine i više od 200.000 pezosa za automobile i nakit .
NEMAČKA – U Nemačkoj se razmatra ograničenje od 5000 evra za sva plaćanja u gotovini dok se trenutno za svaku kupovinu preko 10 000 evra mora pokazati lična karta.
 NORVEŠKA – U ovoj zemlji svega 11% plaćanja se obavlja gotovinski  a vlada je usvojila predlog da do 2030. godine Norveška potpuno napusti gotovinsko plaćanje .
URUGVAJ – Prema „Zakonu o finansijskoj uključenosti“ koji je stupio na snagu u maju 2015. godine, vlada Urugvaja zabranila je sva plaćanja veća od 5.000 dolara, te na taj način zahteva da sve kupovine imovine i vozila prođu kroz bankarski sistem.
FILIPINI – Na Filipinima je vlada pokrenula projekat „E-Peso“ sa izričitim ciljem da transformiše zajednice u bezgotovinska društva.
FRANCUSKA – Od septembra 2015. godine  u Francuskoj je nemoguće  obaviti kupovinu veću od 1000 evra u gotovini.
Holandija – Ove 2019. godine se u Holandiji sprema zakon po kome bi se gotovinska plaćanja ograničila na 3000 evra .
HONG KONG – Kada je puštena u promet 1997. godine, železnička kartica za vožnju u Hong Kongu bila je tek drugi beskontaktni sistem pametnih kartica u svetu. Sada se može koristiti u prodavnicama, prodajnim mašinama, supermarketima, foto kabinama i drugim maloprodajnim mestima. Parking se može platiti  samo bezgotovinski.
ŠVEDSKA – Švedska javnost se poziva da prestane sa korišćenjem gotovine . Jedan od glasnogovornika te ideje je nekadašnji član grupe ABA Bjorn Ulvaeus, koji je rekao da  je njegov ABA  muzej sada bezgotovinska institucija i da ne prima gotovinu za kupovinu ulaznica .
ŠPANIJA – Navodeći budžetsku štednju i potrebu za smanjivanjem poreskih prevara španska vlada je zabranila novčana plaćanja viša od 2.500 evra u 2012. godini.
Velika Britanija – U 2014. godini bezgotovinsko plaćanje je nadmašilo gotovinu sa uplatama po prvi put u Velikoj Britaniji, a istraživanje (od dobavljača bezgotovinskog plaćanja Kaliko Pro) sugeriše da prosečni Britanac u svakom trenutku nosi samo 20ak funti u gotovini. Kartu za londonski autobus nije moguće kupiti gotovinom  od 2014.
Za detaljan pregled pravila pojedinih EU zemalja u vezi sa gotovinskim plaćanjem posetite sledeću stranicu
https://www.evz.de/en/consumer-topics/buying-goods-and-services/shopping-in-the-eu/cash-payment-limitations/    

UREDNIŠTVO