Занимљивости

Рат против готовинског плаћања: Водич по државама

У току је синхронизована акција широм планете чији је циљ укидање готовинског плаћања . Када појединцу буде немогуће да ствари и услуге плати готовински и анонимно и сви токови новца буду усмерени у електронски облик човек ће да изгуби део своје слободе . Рат против готовинског плаћања се води путем медија, тв реклама, па чак и видео игара. Убеђују нас  да је готовина упрљана препродајом дроге, да се користи за финансирање тероризма, омогућава утају пореза (не дај Боже!) и једноставно готовина је прљава. Да не спомињемо како је готовинско плаћање тако застарео начин плаћања. Рат против готовинског плаћања се  води на свим континентима а новчана плаћања се регулишу, ограничавају и укидају. Ово што следи је листа безготовинских друштава и објашњење на ком ступњу преласка на безготовинско друштво се поједине земље налазе .

АРГЕНТИНА – Предвиђања су да ће Аргентина вероватно ускоро постати безготовинско друштво . Пре неколико година аргентинска влада је урадила нешто што се сматра  потезом који је описан као језив поглед на оно што друштво без готовине омогућава . Наиме аргентинска влада је наложила банкама да извештавају пореској управи о свакој куповини кредитним картицама коју обаве Аргентинци у својој земљи ,  док за куповине учињене аргентинским картицама обављене ван земље је обавезан додатни порез од 15%.

АУСТРАЛИЈА – Влада је донела предлог да се готовинска плаћања ограниче на 10 000 долара . Предвиђа се да ће Аустралија бити друштво безготовинског плаћања до 2022. У међувремену, влада је спремила систем социјалне заштите који ће бити безготовински и на тај начин ће омогућити влади да контролише на шта се новац троши. Шта би могло поћи по злу?

БЕЛГИЈА – Белгијска влада је 2014. године усвојила нова ограничења плаћања у готовини: готовина се више не може користити за куповину некретнина, а постављено је и ограничење од 3.000 евра за готовинско плаћање за другу имовину .

ДАНСКА – Деведесетих је око 80% куповина у малопродаји обављано готовином, али данас је то мање од 25%. Ако буде по плановима данске владе, тај број ће бити 0% до 2030. године. То је година коју је данска влада успоставила за потпуно уклањање папирног новца.

ЕКВАДОР – 2015. године Еквадор је постао прва влада која је лансирала дигиталну валуту којом у потпуности управља и контролише централна банка. Названа Динеро електронико, валута се може купити готовином, похранити у електронске новчанике на телефон и може се разменити текстуалном поруком.

ЕУ – Шеф Канцеларије ЕУ за борбу против преварa Ђовани Кеслер позвао је 2016. године на укидање новчанице од 500 евра јер та новчаница може знатно олакшати живот криминалцима . Од 27. априла 2019. године новчанице од 500 евра се више не штампају . Тренутно чак 16 земаља чланица ЕУ има ограничења на плаћања готовином . Та ограничења се крећу од  500 евра у Грчкој до 14 000 евра у Пољској .

ИЗРАЕЛ – Од јануара 2019. године забрањена је куповина у износу већем од 11 000 шакела ,што је око 3200 америчких долара .
ИНДИЈА – 2017. године је донет закон о финансијама који ограничава трансакције физичких лица на 200 000 рупија што је око 2800 долара по трансакцији , по особи на дневном нивоу .
ИРСКА – Централна банка је покренула Национални план плаћања како би олакшала транзицију и започела националну маркетиншку кампању у износу од милион евра како би подстакла миграцију на електронско плаћање.
ИТАЛИЈА – Од 2016. године постоји ограничење на плаћање у износу до 3000 евра . Поред тога готовински је противзаконито изнајмити стан, кућу укључујући и оне за туристичке сврхе . Ове 2019. године италијанска влада разматра више предлога како да се ограничи употреба готовине за плаћања . Један од предлога је да се безготовинско плаћање награђује мањом пореском стопом док би се подизање сума већих од 1500 евра са банкомата оптеретило додатним таксама .
КАНАДА – Канадска влада је 2007. године престала да прима уплате на име  плаћања пореза у готовини у владиним сервисним центрима. Од 2010. године немогуће је платити трошкове израде пасоша готовински. Влада једне државе одбија да користи сопствену валуту?!

КЕНИЈА – 2015. године је кенијска влада доделила уговор Мастеркарду за администрацију паметне картице која се може користити за плаћање државних услуга и примање социјалних плаћања. Ово је омогућило Мастеркарду приступу биометријским детаљима 170 милиона потенцијалних клијената .
КИНА – Народна банка Кине, наводећи потребу за „смањењем трошкова, сузбијањем криминала и прањем новца, олакшавањем трансакција и јачањем контроле централне банке над новцем и циркулацијом новца“ основала је истраживачки тим током 2014. године „за проучавање сценарија примене дигиталне валуте.

МЕКСИКО – Мексичка влада је у 2013. забранила новчана плаћања у износу од више од 500.000 пезоса за некретнине и више од 200.000 пезоса за аутомобиле и накит .
НЕМАЧКА – У Немачкој се разматра ограничење од 5000 евра за сва плаћања у готовини док се тренутно за сваку куповину преко 10 000 евра мора показати лична карта.
 НОРВЕШКА – У овој земљи свега 11% плаћања се обавља готовински  a влада је усвојила предлог да до 2030. године Норвешка потпуно напусти готовинско плаћање .
УРУГВАЈ – Према „Закону о финансијској укључености“ који је ступио на снагу у мају 2015. године, влада Уругваја забранила је сва плаћања већа од 5.000 долара, те на тај начин захтева да све куповине имовине и возила прођу кроз банкарски систем.
ФИЛИПИНИ – На Филипинима је влада покренула пројекат „Е-Песо“ са изричитим циљем да трансформише заједнице у безготовинска друштва.
ФРАНЦУСКА – Од септембра 2015. године  у Француској је немогуће  обавити куповину већу од 1000 евра у готовини.
Холандија – Ове 2019. године се у Холандији спрема закон по коме би се готовинска плаћања ограничила на 3000 евра .
ХОНГ КОНГ – Када је пуштена у промет 1997. године, железничка картица за вожњу у Хонг Конгу била је тек други бесконтактни систем паметних картица у свету. Сада се може користити у продавницама, продајним машинама, супермаркетима, фото кабинама и другим малопродајним местима. Паркинг се може платити  само безготовински.
ШВЕДСКА – Шведска јавност се позива да престане са коришћењем готовине . Један од гласноговорника те идеје је некадашњи члан групе АБА Бјорн Улваeус, који је рекао да  је његов АБА  музеј сада безготовинска институција и да не прима готовину за куповину улазница .
ШПАНИЈА – Наводећи буџетску штедњу и потребу за смањивањем пореских превара шпанска влада је забранила новчана плаћања виша од 2.500 евра у 2012. години.
Велика Британија – У 2014. години безготовинско плаћање је надмашило готовину са уплатама по први пут у Великој Британији, а истраживање (од добављача безготовинског плаћања Калико Про) сугерише да просечни Британац у сваком тренутку носи само 20ак фунти у готовини. Карту за лондонски аутобус није могуће купити готовином  од 2014.
За детаљан преглед правила појединих ЕУ земаља у вези са готовинским плаћањем посетите следећу страницу
https://www.evz.de/en/consumer-topics/buying-goods-and-services/shopping-in-the-eu/cash-payment-limitations/    

УРЕДНИШТВО