Свет

РАЂАЊЕ МОНСТРУМА: апсорпција Молдавије од стране Румуније кошта Запад свега 56 милиона евра

У Србији су ретке вести о Молдавији. Толико ретке да се човек пита имамо ли ми уопште политичаре, дипломатију, службе безбедности и на крају науку и научнике.

Наиме, општепозната чињеница је да је Молдавију основао Србин Војвода Драгош и да је ова територија (под различитим називима остала српска до појаве Румуније 1856. године, иако је од 17. века рађено на промени идентитета становништва на територији Молдавије.

Образац примењен на Молдавији (апсорпција од стране Румуније) лако се може применити и на самој Србији или бар Истоку Србије. Осим тога, Србија ће добити великог, агресивног суседа.

Апсорпција Молдавије од стране Румуније довешће до стварања Велике Румуније и јачања апетита елите у Букурешту.

Монструм ће, дакле, бити пуштен из пећине. Истовремено, НАТО ће наставити да се шири на Исток кроз апсорпцију Молдавије од стране Румуније. Реакција Русије значиће рат не са Румунијом, него са НАТО-ом.

Упркос чињеници да се у «Новој Европи» (New Europe) појавило истраживање, у којем је описано како је Запад уложио 56 милиона евра у победу странке Маје Санду на парламентарним изборима 11. јула 2021, у самој Молдавији нема реакције на овај невероватан скандал. Све изгледа да политичку елиту Молдавије не занима судбина државе и народа.

Молдавски медији пишу о лудоријама странке «Алијанса за уједињење Румуна», чији активисти час облепе споменик Лењину црним кесама, чак договоре сукоб са придњестровским граничарима и так оскрећу пажњу са важних тема. Такође пишу да се изборни процес одвија уобичајено: ЦИК дистрибуира гласачке листиће окружним изборним комисијама, ови даље… о томе да је Одбор са групом посматрача из земаља Заједнице Незавинсих Држава (ЗНД) слетео у Кишињев, о блоку социјалиста и комуниста (ПСРМ – ПКРМ) којег представља Игор Додон и Владимир Воронин, који су изразили уверење да ће леви блок и Странка акције и солидарности (ПАС) ући у парламент.

Све је тихо и мирно, осим што је социјалистички посланик Грегор Новак рекао да су социјалисти захтевали да Тужилаштво спроведе истрагу о информацијама о финансирању странке „Сандуниста“ (странке председнице Маје Санду – прим. аутора.). А ЦИК би, према његовим речима, требало да утврди спољну подршку за Сандунисте. „Објављени документи показују да је на овим изборима ПАС добио спољна средства у износу од 56 милиона евра. Претпостављамо да је та цифра много већа“, каже политичар. Али ово више никога не занима. Шоу се мора наставити.

А «Нова Европа» је објавила и детаљан преглед одакле су средства дошла у Молдавију, као и коме су конкретно дата. Уредници су добили тајне документе који осветљавају операцију „Подршка евроатлантској будућности Молдавије“. Наравно, иза ове операције стоји Немачка (а ко би друго и стајао). Групу која ради за Мају Санду финансира Фондација Конрад Аденауер која је потписала уговор о сарадњи са председничком администрацијом. Именовани су и други извори финансирања: Европски фонд за демократију, Сорошев фонд, УСАИД,… Све стари знанци и сви они раде на територији Молдавије, а познати су и њихови званично проглашени циљеви – подршка „цивилном друштву“, независним медијима, поштеним и транспарентним изборима те промоција демократије. А иза овога стоји мешање у унутрашње ствари Републике Молдавије. Власти Молдавије се са тим слаже.

У јесен 2020. године, социјалистички посланик Богдан Цирдја објавио је књигу „Цивилно друштво Републике Молдавије: Спонзори. НВО-кратија. Културни ратови“, у којој је детаљно описао како је Запад изградио мрежу невладиних организација чији је број порастао са 38 на 14.000 од 1992. године (шта кажете на ову импресивну цифру!). „Ове невладине организације користе се као средство за спољно вођство земље, креирање јавног мњења, тј. неоружано освајање хибридног типа“, пише Цирдја.

Молдавска дијаспора – оружје Запада

Цела ова војска бори се за победу странке ПАС 11. јула. Запад полаже велике наде на странку Санду, која жели да потпуно одваји Молдавију од Русије и да прошири НАТО кроз Униру – уједињење са румунском државом која би у том случају Молдавију једноставно апсорбовала. О томе пише и The Washington, предвиђајући победу странке ПАС користећи „молдавску дијаспору широм света“. Једном је то савршено функционисало: током председничких избора на дан одлучујућег поновљеног гласања 260.000 молдавских гласача дошло је на 139 страних бирачких места, 93% њих гласало је за Мају Санду, која је тако добила више од четвртине гласова!

Сада ће бити отворено 150 бирачких места, укључујући и Русију, где око 360,000 држављана Молдавије привремено живи и ради (њих 40% – у Москви и Московској области, 10% – у Санкт Петербургу) – само 17. А у Италији , где има око 125,000 Молдаваца, биће не мање од 31 бирачко место.

Према «Невој Европи», „За гласаче у иностранству је издвојена значајна сума, већа од 35 милиона евра; овај новац намењен је за најмање 300.000 држављана Молдавије да гласају у западним земљама, а најмање две трећине гласаће за ПАС “. Новац ће бити потрошен на организовање превоза грађана Молдавије до бирачких места, „накнаде“ за чланове изборних комисија, „подстицаје“ за саме бираче. Класична шема!

Румунија – држава која се непрестано шири

Дијаспора која привремено борави у западним земљама постала је ефикасно средство за спољну интервенцију. Овај алат је вешто коришћен за збацивање Додона; сада ће се користити 11. јула да би странци Санду обезбедио парламентарну већину.

Што се тиче довођења Молдаваца до гласачких кутија, према подацима Нове Европе, „већина превозних јединица планира се изнајмити у Италији (преко 350), Француској (212), Немачкој (198), Великој Британији (184) итд. Организоваће се превоз и у Сједињеним Државама и Канади, Баптистичка црква ће активно учествовати у мобилизацији Молдаваца у Сједињеним Државама.“

Као и на председничким изборима, групе које раде са држављанима Молдавије у иностранству на друштвеним мрежама су почеле да делују. Grupul Basarabenilor din Irlanda, са преко 30.000 претплатника, води кампању за ПАС и објављује распореде гласања на бирачким местима у Даблину и Лимерику. Њихов одговор на вапај: „Момци, ја сам у Молдавији, немате појма колику подршку има Додон овде, они се таквима смеју у лице!“ док хор кличе: „Остао нам је само ПАС! Масовно гласамо за ПАС! “

А таквих група има на десетине широм Европе и у САД. Молдавци који су отишли ​​на Запад у потрази за бољим животом врло су јефтино и поуздано оружје у рату за будућност Молдавије. Тачније, за будућност Румуније. Сценариј будућности је већ написан: „Само јасна линија приближавања Букурешту отвориће европску перспективу за Кишињев“, каже The Washington Times.

Вашингтон је уверен да Санду, заједно са парламентарном већином ПАС-а, „може да примени сценарио поновног уједињења два подељена дела једног народа“ (односно да примени унирију – апсорпцију Молдавије од стране Румуније). Могу, наравно да могу! На крају, процес воде Букурешт и америчка амбасада у Кишињеву. Амбасадор Дерек Хоган, који је постао редовни члан ЦИК-а Молдавије, ради на томе, новац набројаних држава и фондова у истрази Нове Европе за то је и додељен.

А Молдавци се препиру око тога да ли они који продају државу и њен народ за 56 милиона евра, не чине ли то јефтино, односно да ли је могло скупље?

Страшно!

Аутор: проф. др Зоран Милошевић

Извор: Балканска геополитика

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!