Русија и руске земље

Путинова нова Русиja

„Илузија о глобализацији је готова и ојачаћемо социјалну државу“ – Пета колона Запада у паници

Руски председник Владимир Путин

Данас се руски председник Владимир Путин обратио нацији. Он је званично говорио пред оба дома руског парламента, али порука је послата целој Русији. Током говора, влада Дмитрија Медведева поднела је оставку и најављене су уставне промене.

Чини се да је Владимир Путин одабрао тренутак да изврши револуцију одозго, јер ће бити на власти довољно дуго да надгледа процес уставних промена и изврши било какве корекције у застоју. Главна порука говора је да је доба илузија о глобализацији крај и да је време да се вратимо у нормалне националне државе. Космополити и „универзалисти“ викнуће до неба да је ово „повратак апсолутизму нације државе из деветнаестог века“, посебно либералима, али већина у Русији те ионако сматра „петом колоном Запада“, тако да ће бука трајати неко време, а онда вратите све у нормалу.

Из говора о стању нације пред оба дома руског парламента треба извући неколико кључних тачака, али споменимо пре тога да је руски председник посебно огорчен због историјског ревизионизма у свету и да га Русија неће пасивно посматрати.

Нагласио је да Русија има обавезу да штити историјску истину о победи у Великом патриотском рату.

„Ове године прославићемо 75. годишњицу победе у Великом Отаџбинском рату. 9. мај је највећи и најсветији празник у Русији. Поносни смо на генерацију победника, сећамо се њиховог јунаштва. Наше памћење није само обожавање херојске прошлости. Он служи нашој будућности, надахњује нас и јача наше јединство. Имамо обавезу да штитимо истину о победи, јер у супротном, шта ћемо рећи нашој деци ако се лажи шире светом попут епидемије? “, Питао се руски председник.

Сада можемо да пређемо на кључне промене које чекају Русију. Први је референдум на којем ће се одлучивати о амандманима устава Русије.

Нови устав ће дати предност националном праву над међународним правом. Ово је већ неколико година у Русији, чак и уз одговарајуће образложење Уставног суда, али сада се предлаже да се то потврди и де јуре.

Разрјешење судија Уставног суда и Врховног суда врши Савет Федерације на приједлог предсједника.

Биће формиран владин економски тим који ће државној Думи доставити потребна законска решења. Овим моћним блоком председник ће у потпуности управљати.

Разрешење министара остаје председничка власт, иако би то требало додатно разјаснити.

Оно што занима руски народ јесте животни стандард, а нови устав ће предвиђати да минимална плата не може бити нижа од трошкова живота у региону у којем је плаћена.
Страни држављани или они са дозволом боравка у Русији неће моћи да буду шефови конститутивних ентитета Руске Федерације, чланови Савета Федерације, представници Државне думе, премијери, министри, шефови федералних тела, судије и тако даље.

Услови за руске председничке кандидате су пооштрени. Ово ће коначно ућутати оне који тврде да Русија „живи у складу с колонијалним уставом“ и жале се како „цела влада има страно држављанство.“

Генерално, овај одељак говори о томе да је доба илузија о глобализацији готова и да је време да се вратимо у нормалан оквир националне државе. Космополити и „универзалисти“ пукнут ће од беса. Шта је са либералима? Кога је брига. Ионако представљају толико становника Руске Федерације да једва освајају неколико места у неким општинским већама, а да на савезном нивоу не постигну ништа.

Што се тиче промена у расподели овлашћења између различитих грана власти, још увек нам требају појашњења од стручњака, посебно правника, као и све врсте јавних расправа и других округлих столова.

Стимулисање економије

Тиме се уклањају привредни субјекти за које је доказано да су поступали према кривичном закону који дефинише „стварање организованих криминалних група“. Врло снажна порука послата онима који мисле да је Кремљ заборавио „како су добили прву милијарду“. Када се овај део легализује, видећемо шта ће се десити са руском економијом и шта ће се појавити на површини, а прљавштина је заиста велика.

Најављује се завршетак реформе контролних и ревизорских тела, што значи да су они осмишљени и структурирани онако како је Путин предвидио и сада могу да извршавају задатке онакви какви јесу у тренутном саставу, све док не дође време да замени генерације, наравно.

Две трећине пореских олакшица за мала предузећа биће враћено из савезног буџета, што ће им бити додатни подстицај за раст пословања. Истовремено ће се ојачати друштвене и еколошке одговорности у пословању.

Уводе се порези за загађивање и отпад, али само за увознике.

Одлуке Централне банке Русије биће активније спроведене како би економији пружиле „дугорочно лакши новац“.

Вишак средстава из Националног фонда поверења, који сада износи преко 124 милијарде долара, биће усмерен у инвестиције у привреду.

Социјални програми

Програм „Капи за материнство“ биће настављен

Програм „Мајчинског капитала“ ће бити продужен до краја 2026. године, наравно, могућност даљег продужења. Овај програм је заправо облик плаћања мајки, а не додатак малом детету.

Мајчински капитал се добија одмах код прворођенчета и повећава се за додатних 150.000 рубаља.

Помоћ сиромашнима уводи се за децу од 3 до 7 година.

Универзални бесплатни топли оброци такође се уводе за ученике од 1. до 4. разреда и стварање или модернизација инфраструктуре за спровођење ове мере. Додатна накнада за плаће наставника у школама у износу од 5000 рубаља бит ће осигурана из савезног буџета.

Биће обезбеђен универзални приступ студентима бржег интернета.

Више од хиљаду уметничких школа у земљи биће модернизовано.

Додатних 550 милијарди рубаља биће обезбеђено за преуређење болница и клиника широм земље.

Повећаће се број места у школама и универзитетима и број места у бројним кључним областима. Лекари, наставници и инжињери су приоритет, посебно у регионима. Студенти друге године имаће прилику да промене свој смјер студија.

Примена и развој програма „Русија је земља могућности“, у коме је већ учествовало преко 3,5 милиона људи.

Већа подршка дат ће се традиционалним вредностима, породици, мајчинству, нагласак ће се ставити на развој регија, на пристојан животни стандард, стварање најповољнијег окружења за само-реализацију свих становника Русије.

Иако је, наравно, Путин данас знатно закомпликовао животе свих, онима који вичу „Русија није држава социјалне помоћи“ биће много теже тврдити.

С тим у вези имам неколико једноставних питања. Шта је Владимир Путин урадио? Направио је савршену симбиозу традиционалних вредности и левичарске социјалне политике, доказавши да ови појмови немају значење као што су то чинили у 20. веку. Можда је зато Медведев распустио владу јер не размишља и доноси одлуке изван оквира које су поставиле идеологије које су превладавале пре педесет или сто година? То још не знамо, али постоје неке назнаке да јесте.

У друштвеном смислу, иако ови појмови, као што смо рекли, данас немају значење као што су били у двадесетом веку, ако ово у одређеном смислу није леви заокрет, шта је онда? Како је Европа опустошила социјалне државе, чак и скандинавске земље, изгледа да тренутно нема земље на свету која има реалније и не измишљене социјалне програме за становништво од Русије.

Руска опозиција може протестовати само на You Tubeu. На друштвеним медијима већ је почела хистерија, а Твитер је експлодирао од вриштања „Путин је одлучио да остане председник целог живота“. Најављујући промену устава, многи су то видели управо на друштвеним медијима, а пошто ја нисам специјалиста за делиријум руске опозиције, завршићу с тим.

У економском погледу, Владимир Путин природно трансформише државни капитализам у „социјализам“, и то чини без невладиних организација и донација.

Ово би био кратак сажетак Путиновог говора и најављене промене у животу народа Руске Федерације. Ускоро ћемо објавити стручнију анализу која ће се одразити на међународне односе Москве и односе са страним партнерима, мада изгледа да неће бити већих промена.

Аутор: Н. Бабић, „Дневно хр.“

Извор: borbazaveru.info