Русија и руске земље

„Путинова доктрина“ – поглед из Турске

Према аутору, Русија не претендује на светску доминацију, већ је присталица мултиполарног света, стабилне Евроазије и развоја стратешких односе са Кином и Турском. Упркос свим нападима, заверама и замкама Сједињених Држава, „Путинова доктрина“ је сваким даном све јача.

Између Русије и Сједињених Држава – непријатељима – браћом  који су заједно владали светом током хладног рата – поново се распламсава борба за утицај и та борба поприма нову форму. Иако је разлог украјинска криза, главни мотив ривалства између ових играча је различито геополитичко разумевање новог света.

Заиста, током периода реконструкције система савеза у новом свету, чије порођајне болове преживљавамо, неслагања између две земље у погледу њихових сфера утицаја постају све дубља и дубља. У том контексту, разлика између данашње Русије и Сједињених Држава је у томе што она нема намеру да буде велесила која жели да влада светом. Русија је присталица мултиполарног света.

Главни циљ Русије, како је приметио секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев, је блиско иностранство. На крају, ни безбедносни приоритети ни ресурси не могу натерати Москву да показује снагу хиљадама километара далеко од својих граница.

Темељи нове руске безбедносне стратегије, коју можемо назвати „Путинова доктрина“, врло су једноставни: стабилни суседи, слаб НАТО, Кина блиска Русији и фокусирање САД на друге регионе. Један од критеријума је да трећа страна не крши статус кво или не подрива безбедносне интересе Москве. Све док безбедносна ситуација око Русије остаје извесна и предвидљива, Русија не сматра потребним да интервенише, као у току рата у Нагорно-Карабаху. Зато је Русија упорно одбијала позиве Јерменије за помоћ.

Међутим, као што смо видели у кризама у Грузији, Украјини, Сирији и Либији, ако се неизвесност повећа, одговор Русије је брз и оштар. Па где се Русија, под Путиновим вођством, види у данашњој геополитици?

Америчка стратегија се може назвати „новим опкољавањем“. Ово опкољавање се заснива на стварању посебних зона са економским, политичким и војним баријерама против противника Сједињених Држава, пре свега Кине и Русије. Због тога Путин ову нову америчку политику види као превентивни напад, осмишљен пре свега да спречи Русију да стекне своју историјску моћ.

Сједињене Државе верују да сатерана у клопку Русија неће моћи да постане алтернативни центар моћи у Евроазији. Истовремено, слаба Русија, у складу са овом претпоставком, плашећи се кинеске експанзије, биће присиљена да постане партнер Атлантиста у главном америчком пројекту за 21. век. Међутим, Путин је одлучан у намери да не подржи САД у спутавању Кине. Стога Русија постаје највећа препрека америчким плановима за опкољавање Кине.

Све ово време САД су очекивале да ће Москва погрешити. Ипак, Владимир Путин, који је видео замке Сједињених Држава, успешно се носио са тестовима као што су, пре свега, Украјина и Сирија, авионска криза са Турском, рат у Нагорно-Карабаху, Либији и Грузији. Према Путиновој доктрини, Сједињене Државе могу себи да дозволе напусте идеју глобалног лидерства, али Москва не може да себи приушти луксуз да буде слаба.

Стога је циљ америчког рата са санкцијама да Русију истроши, исцрпи њене ограничене ресурсе, створи осећај безнађа у земљи и отвори пут ка колапсу у Москви. Русија, видећи то, данас покушава да не добије директан ударац од Сједињених Држава и да им скрене пажњу повлачењем фронта са своје територије. Због тога се Русија окреће Истоку.

Путин, који развија стратешке односе са Кином и Турском, дефинисао је као свој стратешки циљ не придруживање великој западној породици, већ обезбеђивање стабилности Велике Евроазије. Заправо, упркос свим нападима, заверама и замкама Сједињених Држава, Путинова доктрина из дана у дан јача.

Није ли Бајденово називање Путина „убицом“ најконкретнији доказ колико је ова доктрина смртоносна за Сједињене Државе?

Аутор: Берџан Тутар (Bercan Tutar)

Превео Цветин Глоговчанин (https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2021/04/18/putin-doktrini)

Извор: https://balkanskageopolitika.com/2021/04/19/putinova-doktrina-pogled-iz-turske/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!