Русија и руске земље

„Путин упозорио ривале“: Како су западни медији видели Параду победе у Москви

Током говора на Паради победе у Москви председник Русије Владимир Путин се оштро осврнуо на нацистичке идеје које су, како је са жаљењем изјавио руски лидер, и у савременом свету популарне код неких група људи.

Западни медији су речи руског лидера схватили као прикривено обраћање Вашингтону и Бриселу. У његовој изјави да Русија жели да заштити своје интересе неки новинари су видели „упозорење“ ривалима Москве.

Између осталог, „Ел Периодико“ пише о милитаристичком расположењу Русије.

„Владимир Путин је „у обланди“ оптужио САД и ЕУ за покушај ревизије историје и препород идеолошке изузетности. Лидер Кремља је упозорио своје политичке ривале да ће Русија чврсто бранити своје националне интересе“, написао је новинар.

Владимир Путин је заиста говорио о препороду нацистичке идеологије и покушајима да се ревидира историја од стране „остатака казнених одреда“. Ипак, ни сам руски лидер, нити његов портпарол Дмитриј Песков нису поменули САД нити било коју државу ЕУ. У Кремљу, напротив, подржали су жељу Европљана да се боре против неонацизма – на пример, у Украјини и балтичким државама.

„Заоштравање између Москве и Запада“

Агенција „Ројтерс“ је такође скренуло пажњу на дан победе. Параду у Москви су назвали „демонстрацијом грубе војне силе у позадини напетости у односима са Западом“.

Осим тога, у тексту о празнику су додали и информације о „дипломатском спору“ између Русије и ЕУ, као и о узајамном протеривању дипломата из Москве и Вашингтона.

За међународну агенцију АП је најзначајније у данашњем догађају изјава Путина о препороду нацизма, док је за АФП изјава руског лидера о заштити интереса државе.

„Време је да се извуку поуке“

Кинеска државна агенција „Синхуа“ назвала је параду Победе добрим подсећањем на ужасе рата и вредност мира.

„Обележавање Дана победе је потребно, не само како би се честитало херојима и прославила велика победа, већ и да се подсетимо на послератни светски поредак који треба штитити, како од врућих тако и од хладних ратова“, наводи се у коментару агенције.

Новинари сматрају да треба подсетити на „поуке историје“ које становници свих држава света треба да усвоје.

Целу параду победе са Црвеног трга из Москве погледајте са српским преводом на нашем Јутјуб каналу:

Извор: Спутњик

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!