Русија и руске земље

Путин: Судбина нашег народа је да зауставимо све оне који теже да загосподаре светом

Фото: novosti.rs

Историјски говор Владимира Путина који је одржао 21.9.2022. године.

Наша историјска традиција и судбина нашег народа је да зауставимо све оне који теже да загосподаре светом, који прете да растуре и поробе нашу домовину, нашу отаџбину. Ми ћемо и сад то учинити, тако ће и бити, говорио је председник Русије Владимир Путин током обраћања нацији.

„Тема мог обраћања је ситуација у Донбасу и ток специјалне војне операције по питању ослобађања те територије од неонацистичког режима који је преузео власт у Украјини 2014. године у оружаном пучу.

Обраћа, се данас свима вама, свим грађанима наше земље, људима најразличитијег узраста и националности, народу наше велике домовине, свима вама које уједињује велика историјска Русија, војницима и официрима, добровољцима који се данас боре на фронту, који су на дужности, нашој браћи и нашим сестрама, становницима Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области, као и других ослобођених региона од неонацистичког режима.

Реч ће бити о неопходним и неодложним корацима за заштиту суверенитета, безбедности и територијалне целовитости Русије. О подршци стремљењима и вољи наших сународника да сами одреде своју будућност и о агресивној политици дела западне елите која свим силама покушава да сачува своју доминацију и због тога покушавају да блокирају и потисну било које самосталне центре развоја. Како би и даље на груб начин наметали другим земљама и народима своју вољу, да саде своје псеудо (лажне) вредности.

Циљ таквог Запада је да ослаби, разједини и да на крају уништи нашу земљу. Они директно говоре о томе да су 1991. године могли да разделе Совјетски Савез, а сад је дошло време и за Русију. Она би требало да се распадне на велики број смртно зараћених региона и области. Они такве планове разматрају одавно. Они су подстицали банде терориста на Кавказу, развијали офанзивну инфраструктуру поред наших граница, они су својим оружјем направили тоталну русофобију. Између осталог, десетинама година су градили мржњу према Русији, пре свега у Украјини коју су припремали за антируску локацију одакле ће кренути даље, а сам украјински народ су претворили у топовско месо и гурнули у рат са нашом земљом.

Тај рат су покренули још 2014. године користећи оружане снаге против цивила. Организовали су геноцид, блокаду, терор против људи који су одбили да признају власт која је у Украјини настала као резултат државног пуча. А након тога како се данашњи кијевски режим фактички јавно одрекао мирног решавања проблема у Донбасу и више од тога, изјавио о својим претензијама на нуклеарно оружје, постало је апсолутно јасно да је нов и још један, како је то било и раније, велики напад на Донбас постао неизбежан. Затим би уследио и напад на руски Крим, на Русију. С тим у вези одлука о војној операцији је била апсолутно неопходна и једино што је било могуће. Њен главни циљ је ослобађање целокупне територије Донбаса , то су били и остају непромењени циљеви. Луганска Народна Република је практично у потпуности очишћена од неонациста (екстремиста можда боље да се напише), борбе у Доњецкој Народној Републици се настављају. Овде, за осам година кијевски окупаторски режим је направио дубоку ешалонску линију дугорочног утврђења. Њихов напад у чело би се претворио у тешке губитке, зато су наше јединице, па и војне јединице Републике Донбаса деловале плански и компетентно, користећи технику и чувајући војнике. И корак по корак ослобађају доњецку земљу. Чисте од неонациста градове и села. Пружају помоћ људима које је кијевски режим претворио у таоце, у живи штит. Као што знате, у специјалној војној операцији учествују професионални војници који раде по уговору. Раме уз раме са њима се боре и добровољне формације, људи различитих националности, професија, узраста, праве патриоте.

Они од срца штите Русију и Донбаса. У вези са тим Влада и Министарство одбране су већ дали указе да се у потпуности и у најкраћим роковима одреди правни статус за добровољце као и за борце Доњецке и Луганске Народне Републике. Потребно је да он буде исти онакав какав имају војници руске војске, укључујући материјалну, медицинску безбедност, социјалне гаранције. Посебна пажња би требало да буде посвећена организацијама и снабдевање добровољаца и одреда Народне милиције Донбаса техником и опремом. У складу са одлуком, главни задатак за заштиту Донбаса, произилазећи из плана и решења Министарства одбране и Генералштаба о општој стратегији деловања, је ослобађање од неонациста значајног дела територије Херсонске и Запорошке области и низ неких других рејона. Као резултат тога се формирала линија сукоба која је већа од 1.000 километара.

О чему желим данас да прво кажем јавно, након почетка специјалне војне операције, између осталог и на преговорима у Истанбулу, представници Кијева су реаговали на наш предлог веома позитивно. Ти предлози су се пре свега тицали осигурања безбедности Русије, наших интереса, али је очигледно да мирно решење није одговарало Западу, па је после достизања одређених компромиса је Кијеву дат директан налог да сруши све договоре.

Украјину су почели све више да дају наоружања. Кијевски режим је покренуо нове банде страних плаћеника и националиста. Војска је обучена према НАТО стандардима и под фактичном командом западних саветника. Истовремено је на најгрубљи начин био појачан режим репресије по читавој Украјини према сопственим грађанима, који је установљен одмах након оружаног преврата 2014. године.

Политика застрашивања, терора, насиља прерасла је у масовни, страшнији, варварски облик. Желим да подвучем, ми знамо да већина људи која живи на територијама које су ослобођене од неонациста, а то су пре свега историјске земље нове Русије не желе да буду под јармом неонацистичког режима. У Запорожју, Херсону, Луганску и Доњецку су видели и виде та зверства која праве неонацисти у заробљеним рејонима Харковске области. Наследници бандероваца и нацистичких мучитеља убијају људе, муче и заробљавају, своде рачуне, обрачунавају се, исмејавају цивиле. У Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области до почетка борби је живело више од 7,5 милиона људи. Многи су морали да постану избеглице, да напусте свој родни дом, а они који су остали, око пет милиона људи, су данас подвргнути сталним артиљеријским и ракетним нападима од стране неонацистичких бораца. Они гранатирају болнице, школе, припремају терористичке акте против цивила, ми то не можемо, ми немамо никакво морално право да своје блиске људе дамо да их растргну џелати. Не можемо да не одговоримо на њихову искрену тежњу да сами одреде своју судбину.

Парламенти народних република Донбаса, као и војно-цивилне администрације Херсонске и Запорошке области су донели одлуку да спроведу референдум о будућности тих територија. Обратили су се нама, Русији, са молбом да подржимо такав корак. Нагласићу, све ћемо урадити да осигурамо безбедне услове за спровођење референдума. Како би људи могли да изразе своју вољу и ту одлуку о својој будућности, коју донесе већина становника Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области, ми ћемо подржати.

Поштовани пријатељи!

Данас наше Оружане снаге, као што сам већ говорио, делују на линији сукоба која је већа од 1.000 километара. Они се не одупиру само неонацистичким формацијама, већ целокупној војној машинерији колективног Запада. Сматрам да је у таквој ситуацији неопходно предузети следећу одлуку. Она је у потпуности адекватна претњама са којима се суочавамо. Управо, у име заштите наше земље, њеног суверенитета и територијалног интегритета, како би се осигурала безбедност наших народа и људи на ослобођеним територијама, сматрам да је неопходно подржати предлог Министарства одбране и Генералштаба о спровођењу делимичне мобилизације у Руској Федерацији.
Поновићу, реч је управо о делимичној мобилизацији, односно, позив на војну службу добити само грађани, који се тренутно налазе у резерви, и пре свега они, који су служили у редовима Оружаних снага, имају одређену војну специјалност и одговарајуће искуство.

Они који буду позвани у војну службу, пре него што буду послати у јединице, ће проћи додатну војну припрему у складу са искуством из специјалне војне операције.

Указ о делимичној мобилизацији је потписан.

Данас ће, у складу са законом, званичним писмима бити обавештена Федерална скупштина Руске Федерације – Савет Федерације и Државна Дума.

Активности по питању мобилизације ће почети данас, 21. септембра. Поручујем свим шефовима региона да пруже сву неопходну подршку војним одсецима.

Посебно ћу нагласiти, грађани Русије који су позвани у војну службу посредством мобилизације добиће статус, исплате и све социјалне гаранције војних лица која пролазе војну службу по уговору.

Додаћу и то да Указ о делимичној мобилизацији подразумева и додатне мере по питању извршавања испуњавања свих поруџбина одбрамбеног сектора. Руководиоци свих одбрамбених корпорација имају директну одговорност да испуне све задатке по питању повећања производње наоружања и војне технике, као и када је реч о ангажовању додатних производних капацитета. Сва питања обезбеђивања материјалних, финансијских и ресурсних средстава Влада мора да реши без одуговлачења.

Поштовани пријатељи!

У својој агресивној антируској политици Запад је прешао све границе. Ми стално слушамо претње упућене нашој земљи, нашем народу. Поједини неодговорни политичари на Западу не само да говоре о плановима да организују испоруке офанзивног наоружања далеког домета Украјини, већ и система који омогућавају да се нападне Крим и други региони Русије.

Такви терористички напади, уз употребу западног оружја, већ се спроводе по пограничним местима Белгородске и Курске области. У актуелном времену користећи најсавременије системе, авионе, бродове, сателите и стратешке дронове, НАТО врши извиђачке операције по читавом југу Русије.

Вашингтон, Лондон и Брисел директно притискају Кијев да прошири војне активности на нашу територију. Не кријући се говоре о томе да Русија треба да буде уништена на бојном пољу са циљем да се лиши политичког, економског, културног и било каквог другог суверенитета и да се у потпуности уништи.

Покренуте су и нуклеарне уцене. Није само реч о гранатирању нуклеарне електране Запорожје, које подржава Запад, које прете нуклеарној катастрофи, већ и о изјавама појединих високих званичника водећих земаља НАТО о могућој примени оружја за масовно уништење против Русије – нуклеарног оружја.

Ти који себи дозвољавају да износе такве изјаве против Русије, желим да подсетим да и наша земља располаже различитим средствима наоружања, а поједина средства су и савременија него што то имају чланице Алијансе. У случају било какве претње територијалној целовитости наше земље, са циљем да се заштити Русија и наш народ, ми ћемо безусловно искористити сва средства којима располажемо. То није блеф.

Грађани Русије могу да буду сигурни – територијална целовитост наше домовине, наша независност и слобода ће бити осигурана, нагласићу још једном, свим расположивим средствима. А ти који покушавају да нас уцене нуклеарним оружјем треба да знају да се ружа ветрова може окренути и против њих самих.

Наша историјска традиција и судбина нашег народа је да зауставимо све оне који теже да загосподаре светом, који прете да растуре и поробе нашу домовину, нашу отаџбину. Ми ћемо и сад то учинити, тако ће и бити.

Верујем у вашу подршку“, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Извор: Спутњик

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!