Русија и руске земље

Путин: Русија не може да се заустави – када дође мир биће под нашим условима

Колегијум Министарства одбране, у присуству Владимира Путина, одредио је приоритетни задатак Руске армије за 2024. годину: то је наставак Североисточног војског округа (СВО) до потпуног извршења задатака постављених од Врховног главнокомандујућег.

„Сада имате све. Домовина очекује ваш допринос“, обраћајући се војнослужбеницима, рекао је Путин. Већ сада, по његовим речима, руска војска има иницијативу на ратишту и „раде шта хоће“.

Ипак, преговори су такође могући – али само у складу са интересима РФ. Владимир Путин је изабрао платформу Министарства одбране за низ изјава које се сасвим могу сматрати програмским за кандидата за председника.

Саопштио је да ће развој војске и флоте остати један од најважнијих задатака државе. Средства за њихове трошкове неће бити смањена, већ, напротив, биће повећана. Показатељи модернизације тријаде, где је ниво модерног оружја и технике достигао 95–100%, по његовим речима, представљају оријентир за друга деловања.

„У 2024. години, уз додатна буџетска средства, обими набавке и поправке оружја и технике значајно ће бити повећани. Осим тога, наставиће се стварање резерве за будућност и серијска производња перспективних врста оружја“, рекао је Путин.

Врховни главнокомандујући је јасно ставио до знања да се Русија спрема не само за наставак Северног војног округа, већ и за дугорочну конфронтацију са НАТО.

То значи да ће предузећа одбрамбене индустрије остати у водећим улогама у привреди. Повећање производње захтева не само фронт, већ и нове војне јединице које се стварају као одговор на „агресивне акције“ блока.

Путин је рекао да је Финска већ „увучена у НАТО“, а Шведска је следећа на реду. Одговор Министарства одбране биће поновно успостављање Лењинградског и Московског војног округа.

Генерално гледано, величина руске армије би следеће године требало да достигне 1,32 милиона људи (тренутно 1,15 милиона), а у блиској будућности да порасте на 1,5 милиона „сразмерно спољним претњама“. Путин је захвалио бизнису који је успео да се прилагоди новој реалности и активно помаже одбрамбеној индустрији.

„Многа приватна предузећа су се бавила одређеним темама и спроводе их брзо, ефикасно и квалитетно. Просто одлично“, похвалио се врховни командант. Очигледно је да ће овај модел бити тражен и у будућности, након председничких избора. Путин је обећао да ће бити унапређен систем бенефиција, накнада и доплата у Оружаним снагама, а биће настављени и социјални и стамбени програми за војна лица. Власти за ово неће штедети.

Одвојено, Владимир Путин се осврнуо на ситуацију у зони Северног војног округа. Он је рекао да су руске трупе потпуно преузеле иницијативу и да сада одређују сопствену тактику борбе.

„Тамо где команданти сматрају да је прикладно, они се придржавају тактике активне одбране“, а „тамо где је потребно, побољшавају своје положаје“. „Непријатељ трпи велике губитке, у великој мери је проћердао своје резерве, покушавајући да покаже бар неке резултате своје такозване контраофанзиве“, рекао је Путин.

Након њега, шеф Министарства одбране Сергеј Шојгу је појаснио да је Украјина изгубила 383.000 људи убијених и рањених, од чега 159 хиљада од почетка контраофанзиве. Уништено је 766 тенкова и више од 2,3 хиљаде других оклопних возила, укључујући и западна. Он је напоменуо да је током Северног војног округа руска војска заузела територију пет пута већу од оне која је припадала ДНР и ЛНР пре специјалне операције.

Министар одбране није навео руске губитке. Међутим, напоменуо је да је 650 хиљада војних лица стекло борбено искуство, 320 хиљада њих је добило државне награде, 272 су постала Хероји Руске Федерације.

Према речима Шојгуа, у зони борбених дејстава има 4 хиљаде студената који су добровољно узели академско одсуство, а 98 одсто бораца се опоравља од повреда. „Стопа морталитета је мања од 0,5% и наставља да опада. То омогућава да се војно особље са борбеним искуством врати у своје јединице“, рекао је он. Проблем ротације мобилисаног кадра није покретан на одборима Министарства одбране.

Међутим, према Путиновим речима, Северни војни округ је открио не само очигледне предности руске војске, већ и низ проблема. Неопходно је обновити рад система веза, ефикасније користити савремена средства извиђања и противбатеријске борбе, повећати способности сателитске констелације, повећати производњу високопрецизних пројектила и дронова, навео је председник.

Рад против ПВО такође захтева побољшање: раније се није обраћала пажња на „мале беспилотне летелице“, подцењујући што сунаправљени од шперплоче, али се испоставило да наносе озбиљну штету. „И то ни у ком случају не треба пропустити“, нагласио је шеф државе.

На крају састанка, после Шојгуовог говора, Путин је поново узео реч да још једном објасни разлоге сукоба у Украјини, и што је најважније, зашто Русија не може да га заустави.

Подсетимо се да су многи Руси у својим захтевима за Директну линију хтели да знају када ће доћи до мира. Очигледно, кључни проблем је улазак Украјине у НАТО (поднет је захтев Кијева за убрзано приступање, а чланови алијансе су се сложили да поједноставе процедуру што је више могуће).

Са становишта историјских перспектива и стратешких интереса руске државе, чак и после 10, 15 година то је неприхватљиво“, нагласио је Путин.

Истовремено је рекао да Русија неће да ратује са земљама НАТО-а и да је генерално спремна за преговоре. „Ако желе да преговарају, нека преговарају. Али само ми ћемо то радити на основу наших интереса“, рекао је председник.

Извор: Webtribune.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!