Русија и руске земље

Путин: Научници погинули у „мистериозној“ радиолошкој експлозији развијали су до сад невиђено оружје

Три месеца након велике и још увек помало тајанствене експлозије ракете на крајњем северу Русије која је изазвала пораст радијације најмање шеснаест пута изнад нормалне, председник Путин је у изјави од 21.ог новембра потврдио да његова војска развија оружје које „нема премца у свету“, „према новинској агенцији Интерфакс.

Претходне изјаве највиших руских званичника указивале су да је радиолошка несрећа 8. августа у северном лучком граду Северодвинску укључивала „мали нуклеарни реактор“ и потврдиле су експлозију ракетног мотора на „изотопски извор напајања за течно гориво ”.

Ове информације откривене су упркос почетном покушају прикривања радиоактивне природе несреће у данима после експлозије:

    Русија је у августу прикрила смртоносну експлозију нуклеарног реактора током спашавања у мору једног од нових супер-оружја Владимира Путина, крстареће ракете на нуклеарни погон назване Скајфол ( преведено на српски језик- небо пада), саопштио је високи званичник Стејт департмента.

Грађани су похрлили у апотеке и покуповали све таблете јода након што су становници подручја упозорени да се догодила велика несрећа.

„Водили су сложену, одговорну и критичну мисију“, рекао је Путин изјављујући саучешће породицама пет научника који су погинули у експлозији . Најмање још троје су повређени у експлозији.

„Говоримо о најнапреднијим и неупоредивим техничким идејама и решењима, оружју које је осмишљено тако да Русији обезбеди суверенитет и безбедност наредних деценија“, рекао је Путин.

АП / РФЕРЛ: Снимак са руске телевизије, на којем се види борбени МиГ-31, који је током теста испуштао нову хиперзвучну ракету Кинзал.

У то време Ројтерс је навео да постоји опасно висок ниво радијације емитоване из војног испитног центра: „Гринпис је цитирао податке Министарства за ванредне ситуације који кажу да се показало да је ниво радијације порастао 20 пута изнад нормалног нивоа у Северодвинску, око 30 километара (18 миља) од Нионокса. „
На основу доста званичних описа експерименталног оружја аналитичари су у то време нагађали да је то била прототипна крстарећа ракета с нуклеарним погоном позната у Русији као 9М730 Буревестник, а у НАТО-у као ССЦ-Х-9 Скајфол.

Путин је први пут представио експерименталну технологију током говора 2018. године на коме је приказан развој руске одбрамбене технологије. Главна запањујућа тврдња која прати причу о хиперзвучној ракети је да се она може кретати планетом у недоглед „брже од 5 Маха “, уз помоћ свог нуклеарног језгра.

Ове последње изјаве дате Интерфаксу пружају даљу потврду да Русија наставља да следи свој футуристички програм хиперсоничног оружја чак и након последњих великих неуспеха.

Извор – https://www.zerohedge.com/