Мишљења

Психолози поводом експанзије реклама за коцкарнице

Фото: mozzartsport.com

Саопштење поводом експанзије реклама за коцкарнице

Друштво психолога Србије, на иницијативу својих чланова, проф. др Оливера Тошковића и асист. Сенке Костић, обраћа се јавности саопштењем поводом експанзије реклама за коцкарнице.

Иако смо свесни да је коцкање болест зависности која датира од давнина, треба скренути пажњу на то да је данас коцкање лако доступно скоро свим слојевима друштва. Поред великог броја игара на срећу које су доступне на телевизији, великог броја отворених кладионица у скоро свим градовима, доступно је и онлајн клађење. Лака доступност клађења свакако отежава појединцу који жели да престане да се коцка да се носи са болешћу зависности јер је искушење превелико, нпр. више није довољно само избегавати кладионице у току њиховог радног времена, јер је коцкање константно доступно откако су кладионице отвориле и могућност онлајн клађења. Раније је овај начин клађења захтевао физичко уплаћивање новца у експозитурама кладионица; међутим, то је значајно измењено и олакшано уплатама и исплатама новца преко банковног рачуна.

Имајући све поменуто у виду, посебну пажњу скрећу рекламе које потенцирају коцкање као вид игре на срећу, а у којима се истиче да ће добитак довести неког до неизмерног богатства. Рекламе за кладионице снимају истакнуте јавне личности, односно особе које могу бити значајни фактори обликовања понашања младих. Имајући у виду да и истраживања показују релативно високе стопе зависности међу становништвом, а посебно коцкања, ДПС реагује јавном осудом рекламирања кладионица.

Верујемо да би у опшем интересу грађана било веома важно покретање иницијативе за законске рестрикције у вези са  рекламирањем коцкарница, забрану отварања коцкарница близу школа, као и забрану да коцкарнице буду спонзори спортских манифестација или клубова, а све то по угледу на земље које су то већ спровеле, нпр. Шпанија и Велика Британија. Такође, пошто у Р. Србији већ постоје законске одредбе којима се ограничава рекламирање алкохолних пића или цигарета, због штетних последица по здравље и потенцијалног изазивања зависности, сматрамо да се исти принцип може и треба применити на рекламирање коцкарница, с обзиром да се јавно и неограничено рекламирање коцкарница може схватити и као промоција зависничког понашања.

Председница Друштва психолога Србије
Проф.др Тамара Џамоња Игњатовић,

и Извршни одбор Друштва психолога Србије

Извор: http://dps.org.rs/163-vesti/1601-saopstenje-povodom-ekspanzije-reklama-za-kockarnice

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!