Србија и србске земље

Провокације у новопазарском насељу Шестово: Повици „Санџак република“, турске заставе и псовање Срба

Фото: vaseljenska.net
Провокације исламиста и сепаратиста су организоване на простору у подножју брега на коме се налазе Ђурђеви ступови, где Срби традиционално обележавају Бадњи дан, а о свему што се одиграло 9. априла увече, уочи Рамазанског Бајрама обавештен је српски председник
Провокације у новопазарском насељу Шестово: Повици "Санџак република", турске заставе и псовање Србаwww.globallookpress.com © © Michael Runkel

Писмо новопазарских Срба председнику Александру Вучићу којим од њега траже помоћ због угрожене безбедности упозорава да је поново активирана стара трансверзала насиља над српским народом од Косова и Метохије, преко Рашке области, до Босне и Херцеговине.

Повод за узнемиреност наших сународника је провокативна и насилничка манифестација исламиста и сепаратиста која се одиграла 9. априла увече, у ноћи уочи Рамазанског Бајрама, на кружном току испред насеља Шестово, дела Новог Пазара насељеног српским становништвом.

Провокације су организоване на простору у подножју брега на коме се налазе Ђурђеви ступови, где Срби традиционално обележавају Бадњи дан. Узвикиване су пароле којима се тражи „санџачка република“ баш у време када Приштина уз подршку западних патрона изводи представу са нелегитимним пописом становништва као основу за тражење ратне одштете од Београда, а Сарајево, уз помоћ истих спонзора припрема да кроз Генералну скупштину УН прогура резолуцију о „геноциду“ у Сребреници.

„Поштовани председниче Републике Србије Александре Вучићу, обраћамо Вам се са захтевом за помоћ и одбрану националних интереса Срба у Новом Пазару. Дана 9. априла око 21 сат огромна колона шлепера, аутомобила, квадова упутила се организовано из правца центра Новог Пазара ка насељу Шестово у коме је 99 одсто мештана српске националности. У кружном току насеља Шестово колона је блокирала саобраћај и том приликом испаљивали су ватромет и друга пиротехничка средства, машући заставама Турске, Палестине, санџачким барјацима, уз повике ‘Алаху екбер, ово је Санџак’, ‘Живела санџачка република’, уз дизање два прста и псовање ‘мајке четничке’ са јасном намером да испровоцирају мештане Шестова“, наводи се у писму новопазарских Срба.

Они су навели и да се на поменутој локацији годинама уназад слави Бадњи дан уз пријављен скуп надлежним органима и да Срби никада у Новом Пазару нису прослављали верске празнике у насељима где живе претежно Бошњаци.

„Ово вам пишемо из разлога што смо забринути и уплашени за нашу и будућност наше деце“, написали су Срби у писму Вучићу.

Јер, у овом случају није реч о овдашњим вехабијама, од којих је неколико десетина отишло да се бори у јединицама Исламске државе у Сирији, већ о суграђанима Новопазарцима које је неко организовао и нахушкао по сценарију какав је познат са Косова и Метохије осамдесетих и деведесетих година. Време извођења ове опасне представе је пажљиво одбрано, за ноћ у којој се завршава рамазански пост, пред велики муслимански празник Бајрам, да би се скренула пажња на религиозну позадину.

Суштина је, ипак, у клицању „санџачкој републици“ које непријатно подсећају на пароле „Косово република“ које су извикивали албански екстремисти обучени на Западу. Исте сепаратистичке пароле су почетком деведесетих мобилисале муслимане из Рашке области за ратове у Хрватској и БиХ.

Деведесете су међу муслимане Рашке области донеле утицај нетрадиционалне милитантне верзија ислама која је највише утицала на младе људе, од којих су неки и учествовали у злокобној „опсади“ Шестова.

На овдашњим друштвеним мрежама и форумима се интензивно емитују садржаји попут „предавања“ исламиста из БиХ међу којима се истичу имам Амир Махић из Козарца који редовно вређа православље, СПЦ етикетира као „секту“, а Светог Саву назива „зачетником фашизма“, као и бихаћки хоџа Мухарем Штулановић који Републику Српску назива „геноцидном творевином која се окотила 9. јануара“. Такав речник мржње сада је довео до манифестације новопазарских муслимана.

Извор: РТ Балкан

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!