Србија и србске земље

Професорка из Горњих Недељица у сузама: Рио Тинто нам је упропастио животе

Марија Петковић фото: printscreen/facebook/eko brigada jagodina

На који начин је компанија Рио Тинто куповала њиве у долини Јадра, где планира да отвори рудник литијума, а који ће загадити пољопривредно земљиште мештана дванаест села у том крају, испричала је у разговору са глумицом Анитом Манчић, једна од мештана Горњих Недељица и представница Удружења „Не дамо Јадар“ Маријана Трбовић Петковић.

Глумица Анита Манчић, заједно са још двадесетак драмских уметника из Београда, посетила је у недељу Горње Недељице како би подржала мештане тог и околних села у настојањима да спрече планирано отварање рудника јадарита у том делу лозничког краја.

Посматрајући пусте њиве и пределе пред собом, глумица је била шокирана.

„Ово неће моћи, ово треба цела Србија да види’’, рекла је том приликом Анита Манчић.

Маријана Трбовић Петковић, иначе професорка књижевности у лозничкој гимназији, рекла је да се отровне супстанце већ изливају уназад неколико година и изразила забринутост, шта ће се догодити уколико дође до отварања рудника.

На питање Аните Манчић како су уопште представници компаније Рио Тинто преговарали са мештанима о продаји земље, Петковић је објаснила да је договор био да сви заједно иду на разговоре, „па кад нас 10, 20 чује онда ћемо мало да размислимо“.

„Међутим, они су искључили јавност и са сваком породицом разговарали су појединачно“, нагласила је она.

Петковић је затим испричала како су представници Рио Тинта искористили старост, болест и незнање њеног свекра и свекрве да купе једну њиву.

„Од свих њива које Петковићи имају, једна није на броју. То је њива мог свекра. Мој свекар је болестан, моја свекрва је била дементна. Ми нисмо знали да је мој свекар ту њиву, коју је купио када је дошао из Француске, продао. У нашој кући је настао такав потрес. Ми никада у животу нисмо имали проблема“, наставила је да прича Маријана.

Свекар је, према њеним речима, у суботу дошао на блокаду коју је више десетина мештана Горњих Недељица, али и околних села организовало на путу Ваљево – Лозница.

„Мој муж му је тада рекао – нећеш овде бити и отерао га кући“, рекла је кроз плач Маријана Петковић и додала:.

„Животе су нам овде упропастили“, рекла је она видно узнемирена.

Она је објаснила да су њени свекар и свекрва стари, да је уговор о продаји потписала њена свекрва која је дементна особа која је због своје дементности морала имати сталан надзор 24 сата.

„Уговор је оверен код нотара Михајловића, који је фамилија Зоране Михајловић, који иначе једини оверава уговоре о продаји за Рио Саву’’, наводи потрешена професорка, додајући да „нотар није ни погледао, ни посумњао да је од таквог лица није смео да прими потпис“.

„Ми то чувамо као кључ да покажемо шта раде“, истакла је Маријана Петковић.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић посетио је у суботу мештане Горњих Недељица. Чланови Удружења „Не дамо Јадар“ одбили су сусрет са Вучићем јер су желели „присуство свих медија“, што је из кабинета председника одбијено. Зато су „они који бране Јадар“ у суботу били на блокади.

Вучић је након разговора са мештанима Горњих Недељица саопштио да ће Закон о експропријацији бити измењен и да ће одлуку о отварању рудника донети они.

Аутор: Андреј Павићевић

Извор: Нова

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!