Србија и србске земље

Проф др Кузовић изнео 10 тачака опоравка: ЕПС мора да остане народу Србије

ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СЕ МОРА ВРАТИТИ СТРУЧНИМ ЉУДИМА И ПАТРИОТАМА, А ПОТОМ СЕ ПРИСТУПИТИ РЕОРГАНИЗАЦИЈИ

ЕПС мора остати у власништву грађана Србије

Проф др Кузовић

Свесно смо сачекали да прође први удар изазван катастрофом у басену Колубара, и Термоелектранама ТЕНТ А и ТЕНТ Б, како не би смо доприносили пометњи или дозволили да неко помисли да се сеиримо над несрећом која је задесила све нас. Такође, како већина нас долази из техничке оперативе (не угоститељства) добро знамо да не иде све нормално и без проблема у пракси, али оволики број проблема и овакве размере проблема – нису нормалне.

Колапс у раду ТЕНТ А и ТЕНТ Б је изазван премалом количином угља у материјалу који се допрема за рад котлова. Да цитирамо раднике „само блато без угља“ је допремано у котлове (државну имовину) вредне неколико стотина милиона еура. Допремано је оно шта је ископано, а копало се оно са локација на које су наводили они који одлучују у ЕПС.

Проблем погрешног навођења у коповима у Колубари постоји већ дуго, али постојећа власт је имала најмање деценију да нешто учини и промени на боље. То није учинила из више разлога: били су превише сконцентрисани на лични интерес, нису имали довољно знања, и можда најстрашније – нису имали довољно патриотизма и осећаја одговорности за народ и државу.

Потсећамо да је ТЕНТ био међу десет најефикаснијих термоелектрана у Европи више од 12 година, да је један од агрегата (руски) био први у свету по производњи и броју дана рада без испадања, а да су радници ТЕНТ-а ишли да обучавају раднике термоелектрана широм света, док су радници из Немачке долазили на праксу у ТЕНТ. Нисмо неписмен и глуп народ, умемо веома добро да радимо и будемо јако успешни, само је потребно стручно, честито и родољубиво руководство.

Последице промашеног вођења ЕПС-а су вишеструке: увози се струја у најскупљем делу године, угрожена је опрема у власништву грађана Србије вредна више милијарди еура (колико вреде електране), угрожен је рад и живот 60% грађана Србије (колико ТЕНТ учествује у снабдевању струјом), угрожено је неколико десетина хиљада радних места (исто толико и породица), и онеспособљен један град Обреновац.

Која су решења за излаз из ове веома незавидне ситуције:

1. Прекините са страначким запошљавањем и продајом радних места у јавном предузећу. Опомињемо вас, сви грађани Србије су сувласници ЕПС-а.
2. Прекините са запошљавањем кадрова са купљеним дипломама. За промену, запослите такве кадрове у вашим приватним предузећима на једнако одговорним радним местима.
3. Прекините да на одговорна радна места доводите партијске послушнике или оне који су спремни да плате то радно место. Имовина којом управљате је вредна неколико милијарди еура, већ је дошло до њеног умањења а сада и оштећења, тако да је кривична одговорност лица сразмерна тој вредности.4. Реорганизујте басен Колубара у складу са савременим решењима и потребама ЕПС-а. Квалитетна опрема, услови рада, оспособљеност радика, радна дисциплина, довољан број радника су минимум одакле треба почети.
5. Промените кадровску политику: чувајте и посветите се стручним и честитим људима а не политичким послушницима. Промените све одговорне у басену Колубара и ТЕНТ-у, уклоните партијске послушнике, и вратите стручне и савесне раднике макар они били у пензији.
6. Установите ланац преношења знања са старијих и искуснијих радника на младе и нове. То сте прекинули партијским запошљавањем и продајом радних места (позната шема 3-5-7 хиљада еура у зависности од места и сталности запослења).
7. Крените у откуп имања у Колубари испод којих се налази угаљ а не оних чији су власници ваши рођаци, пријатељи или индиректно политички партнери испод који се налази блато а не угаљ (које је проузроковало колапс електране и уништење јавне имовине).
8. Вратите плаћање испорученог угља ТЕНТ-у према калоријској вредности а не запремини испорученог материјала (видели сте да блато не гори). Испоручујте угаљ најпре радницима Колубаре и ТЕНТ-а па онда га испоручујте приватним продавцима. Кратка добит а огромна штета – шта ћемо без људи!
9. Позовите на одговорност сва лица која су довела до овако срамног стања са производњом струје и грејања, од одговорног у Колубари, преко одговроних у ТЕНТ-у до дирекције ЕПС-а. Позивамо комплетно руководство ЕПС-а да поднесе оставку и руковођење препусти привременој управи стручних лица!
10. Електро систем Србије мора остати у власништву грађана Србије и нико га не сме угрозити. Ни кумови председника Државе, ни пајтоси Министара, ни ортаци директора – НИКО!

У Београду, 14. децембра 2021.

Проф. др Душко Кузовић, председавајући Иницијативног одбора Удружења грађана „Сви против Рио Тинто и рудника литијума”

Извор: Србин.инфо

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!