Породица и школа

Проблем су хомосексуалци који шетају, али још већи су проблем они који намећу хомосексуалну идеологију нашој деци

Док се у Србији полемише око Европрајда, хомосексуална идеологија је ушла у наше школе. Уџбеник Биологије за осми разред издавача Клет и Логос децу учи о полном и родном идентитети и детаљно о сексуалним односима. Све то је апсолутно подржао Национални просветни савет, што можете у наставку прочитати. Зато је Европрајд био само једна битка, а остаје нам рат против наметања хомосексуалне идеологије.

Уредништво Борба за истину

Национални просветни савет: Нема места идеологији, програм биологије за осми разред основне школе заснован је на научним чињеницама, као и спорне лекције о полном и родном идентитету

Национални просветни савет сматра да је програм биологије за осми разред основне школе заснован на научним чињеницама, што је став који су заузели и Српско биолошко друштво, све биолошке катедре са универзитета у Србији, као и Институт за биолошка истраживања.

То је један од закључака данашње ванредне седнице НПС-а која је одржана након што је министар просвете Бранко Ружић затражио да се Савет поново изјасни о овом програму, због полемике о садржају уџбеника биологије за осми разред у делу који се односи на родни и полни идентитет.

Пре саме седнице НПС-а одржан је састанак експертске радне групе на којој су биолози били једногласни у оцени да је програм биологије за осми разред у складу са науком.

Председник НПС Радивоје Стојковић је рекао да Савет нема мандат да дискутује о садржају уџбеника, будући да стручну оцену рукописа уџбеника, да ли је усклађен са програмом и стандардима квалитета, даје комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Он је додао да је ово други пут како се НПС „прозива“ и да Савет мора да саопшти да је, када је давао позитивно мишљење о програму биологије, сматрао да нема места за идеолошке интерпретације и да ученици осмог разреда немају одговарајућа предзнања из психологије и социологије, што се при интерпретацији мора уважити.

– Комплетна јавност је усталасна и мислим да се сви морамо сложити да је усталасана јер препознаје идеологију и због тога што препознаје да одговарајућа знања из психологије и социологије не постоје код ученика осмог разреда да би одређене интерпретације могли у потпуности и на прави начин да разумеју. Све сам то синтетизовао у ширим консултацијама са биолозима, социолозима и психолозима – казао је Стојковић.

НПС је, како је дефинисао Стојковић, подржао универзалан став да ниједна интерпретација програма не може да садржи елементе идеологије и да се мора водити рачуна о психолошким и социолошким предзањима ученика када је у питању интерпретација програма, будући да ђаци психологију уче од другог разреда средње школе, а социологију од трећег.

Чланови НПС су приликом гласања подржали и овај закључак, а једино је представница Српског биолошког друштва

Нада Џамић Шепа казала да она подржава први део закључка иза кога су стали биолози, а који се тиче програма.

Она је указала да су аутори програма биологије када су га писали консултовали психологе и социологе, на шта је Стојковић казао: „Сигурно не овако широко као што смо ми консултовали комплетну биолошку заједницу“.

Татјана Мишовић, руководитељка Центра за развој програма и уџбеника у Заводу за унапређивање образовања и васпитања, је рекла да они сматрају да су сви уџбеници биологије за осми разред у складу са савременим научним теоријама, тумачењима и заључцима.

Она је цитирала део из упутства за дидактичко-методичко остваривање програма биологије, у коме пише да у обради полног и родног идентитета, поред развијања толеранције и прихватања различитости, ученицима треба пружити ширу перспективу генетичке варијабилности, као природног феномена, која не даје основе за предрасуде, стереотипе, дискриминацију и насиље.

– Постоји веза са предметом грађанско васпитање који, истина, немају сви ученици, али се теме пол, род и сексуалности раде у оквиру тог предмета. Мислим да ученицима нису потребна предзнања да разумеју да постоје особе чији се пол не поклапа са тим како се осећају, поготово што су они у узрасту када се те промене већ дешавају и када се виде. Мислим да је то право време да чују за то. Неће њима нико помињати колико родних идентитета постоји и који су, то не постоји ни у једном уџбенику – навела је Мишовић и нагласила да су сви одобрени уџбеници биологије за осми разред у складу са оним што пише у програму.

Седница експертске радне групе је била затворена за јавност, а по ономе што смо успели да чујемо на самом крају, биолози сматрају да у уџбеницима биологије за осми разред нема ништа спорно. Ипак, о томе се нису изјашњавали.

Извор: НСПМ

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!