Србија и србске земље

Приватна фирма „Галенс“ узурпира Фрушку гору и тражи затвор за еколошке активисте?!

Власници компаније Галенс упутили су низ тужби против еколошких активиста који годинама указују на нерегуларности којима ова компанија практично приватизује Национални парк Фрушка гора. У бројним тужбама омиљени инвеститор локалне власти од еколога траже милионску одштету, али и затворску казну за Драгану Арсић из Покрет Одбранимо шуме Фрушке горе.

“Власници компаније Галенс Сања и Небојша Петрић претходних недеља упутили су низ судских тужби (СЛАПП – Стратешке тужбе против јавног деловања) против чланова Покрета Одбранимо шуме Фрушке горе и Удружења Фрушкаћ, покушавајући да на тај начин изврше притисак и застраше ове организације, али и обесхрабре остале грађане и удружења и заташкају нерегуларности на територији заштићеног подручја НП Фрушка гора – потес Кестен, где је породица Петрић у више наврата прекршила закон”, наводи се у саопштењу ових удружења.

Укупна вредност тужбених захтева је око 2.000.000 динара, а Петрићи траже и годину дана затвора за Драгану Арсић из Покрета ОШФГ. У две од укупно пет тужби, брачни пар Петрић понаособ за претрпљену душевну бол затражио по 800.000 динара, док се у тужби “за нарушавање пословног угледа и кредитне способности Небојше и Сање Петрић”, тражи годину дана затвора. Због пресецања ограде и катанца на капији, Петрићи од активиста траже још 200.000 динара. Никола Арежина, члан Удружења Фрушкаћ, који је добио две тужбе, каже да су тужбе “још један у низу погрешних потеза”:

“Ово је све и почело са Петрићима, да они нису секли, бетонирали и ограђивали јавне путеве и подручје Националног парка на који сви грађани имају право, ми никад не бисмо протестовали. Они су узрок, ми смо последица. Они праве проблем свима – од Општине, Покрајине, Покрајинског завода за заштиту природе, Националног парка, Цркве… – а нас туже. То је још један у низу погрешних потеза Петрића”, каже Арежина, напомињући да је “све више људи заинтересовано за овај проблем, и да су активисти “више него икад решени да победе у овој борби.” Драгана Арсић из Покрета ОШФГ, која је добила 5 тужби и за коју Петрићи траже затворску казну, каже да су их Галенсове тужбе додатно оснажиле.

„Ми чланови Покрета Одбранимо шуме Фрушке горе поднели смо бројне пријаве и покренули низ поступака како бисмо спречили даље уништавање НПФГ и заштитили јавни интерес, који је очигледно угрожен деловањем супружника Петрић који остварују своје приватне интересе на штету јавног интереса. Против њих се води неколико прекршајних поступака у Основном суду у Новом Саду. Треба да им буде јасно да ми нећемо одустати од борбе за Фрушку гору без обзира на то која приватна лица или фирме угрожавају ово природно добро и јавни интерес и да су нас ови притисци тужбама само оснажили у борби за правду и истину.”, каже Арсићева.

Покрет Одбранимо шуме Фрушке горе у свом саопштењу подсећа да су Петрићи, након што су купили десетине хектара земље на потесу Кестен и од Епархије бачке добили на коришћење шуму, која се налази у границама Националног парка, противзаконито оградили то подручје и тако блокирали три јавна (атарска) пута на Фрушкој гори која су одувек била на располагању локалном становништву и посетиоцима Националног парка. Поред тога, наводе активисти, Петрићи су искрчили део шуме у границама Националног парка да би направили бетонски пут, за који је грађевинска инспекција утврдила да је незаконито урађен, а инспекција за животну средину оценила да има негативан утицај на животну средину. Петрићи су прошле године изјавили и да ће планинари и љубитељи природе бити добродошли на брдо Кестен и да ће оно остати отворено за посетиоце.

“Међутим, недуго затим, од пољопривредног газдинства од око 800 м2 данас смо дошли до тога да се на брду Кестен припрема туристичко-угоститељски објекат од око 7.000 м2. За градњу су експресно добијене скоро све дозволе иако се ради о пољопривредном земљишту, односно пашњацима ван грађевинске зоне, где су и званично регистрована станишта заштићених врста”, подсећају еколози.

Извор: Србија данас – Нова.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!