Природа и здравље

Природом против кожних обољења: Које биљке помажу и како их користити

Фитотерапија може помоћи људима који пате од екцема и других кожних обољења. Поред тога што се биљни приправци могу користити споља, важно је пити и чајеве који помажу да се проблем реши на природни начин.

Честославица, или разгон, веома је занимљива, али не много позната, што је штета јер има много корисних својстава.

„Поред тога што је веома корисна код лечења органа за мокрење и варење, јако је добра и код третирања кожних обољења. Чај од честославице би требало пити у дужем временском периоду, око месец дана и то свакога дана по две шоље“, саветује народни травар Момчило Антонијевић.

Посебно се, како каже, препоручује онима који пате од роничних екцема. Уколико се пије чај од веронике било би добро и кожу третирати невеновим уљем.

„Невеново уље се прави од свеже осушених наранџастих цветова. То треба прелити хладно цеђеним сунцокретовим уљем и оставити на тамном и хладном месту 40 дана. Оно може да се пије и маже. Јако је благотворно за желудац, а ако се користи споља, препоручује се за екцеме, лишајеве и људе који имају проблем са проширеним венама“, истиче за РТС Антонијевић.

У уље се може додати и етерично уље смиља, које одлично делује у комбинацији са невеном.

Што се екцема тиче, од њих посебно пате деца, а Антонијевић препоручује и уље ноћурка који има снажно противупално дејство, а његово деловање неки пореде са кортиклостероидима.

Народни травар је такође дао и савет за коришћење још једне биљке – дивљи дан и ноћ која може да помогне како против екцема, тако и против плућних болести попут бронхитиса.

Упркос томе што на додир жари и није пријатна, коприва такође има одличне ефекте по кожу, али индиректно.

„Зато што делује на системе органа за варење и мокрење који су кључни у чишћењу организма од токсина. Људима који имају кожне проблеме бих препоручио да пију хладно цеђени сок од коприве, која је једна од најснажнијих биљака са антиалергијским деловањем“, објашњава Антонијевић.

Овај сок би, упозорава, требало да избегавају људи са високим крвним притиском или они који су склони хроничним опстипацијама.

„Хладно цељеног сока од коприве треба бити један децилитар дневно и он је фантастичан за све који пате од анемије, малокрвности и алергија“, наводи народни травар.

Још једна биљка која има сличан ефекат на органе за варење и мокрење је маслачак, а посебно се препоручује људима који пате од псоријазе или екцема и то да се пије чај од корена маслачка, а Антонијевић је објаснио како га направити.

Извор: Спутник

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!