Мишљења

Принцип Петера Хандкеа

У смирај Великог рата, 28. априла 1918. године, неколико мјесеци прије слома Аустроугарске монархије, у казамату у чешком граду Терезину, умро је човјек чија рука није задрхтала. Гаврило Принцип, који је пуцњем у окупатора начео мрску царевину, није дочекао да види њен крај.


Данас, један вијек касније, они који су клицали аустријском окупатору Гаврила називају терористом и убицом, жале за аустријском чизмом а истовремено аустријском писцу Петеру Хандкеу забрањују долазак у Сарајево. То им већ прелази у навику, будући да су не тако давно забранили долазак и Захару Прилепину, руском писцу.
Да парафразирам Хајнеа, тамо гдје протјерују писце – протјериваће и људе… Заправо, људе су већ протјерали из Сарајева.
Можемо слободно рећи да је Хандке Принцип наших дана, јер његово одбијање да сагне главу пред медијски креираним, једностраним ,,истинама“ и духовним окупаторима модерног доба, чин је вриједан дивљења сваког слободног човјека. Петер Хандке симболично представља принциповски пуцањ у срце неоколонијализма.
Након смрти Гаврила Принципа, његово тијело је сахрањено тајно, односно бачено у ископану рупу на католичком гробљу у Терезину. Да се слободарски дух не може убити, показује случај Франтишека Лебла, аустроугарског каплара чешке националности, који је нацртао мапу гробља и по завршетку рата властима показао гдје је сахрањен српски херој, те његово гробно мјесто окитио заставом ослобођене Чешке.
Као што је Принцип начео окупаторску монархију, тако ће слободарски дух Петера Хандкеа и људи сличних њему, начети велику царевину лажи и обмана и медијски пројектовану слику српског народа као првог и јединог кривца за сва страдања у ратовима деведесетих, па чак и за бесрамно тромјесечно бомбардовање Србије и Црне Горе од стране најјаче војне силе у историји човјечанства.
Не дозволите да вас лажу, да вам пришију етикету злочинаца и ,,геноцидног“ народа, јер Срби то никад нису били и неће бити! На понос ваших часних предака будите Петер Хандке, будите Гаврило Принцип!
Да вјечно живи Мајка Србија и слободна Република Српска!

Извор : ФБ страница Принцип