Историја

Принц Михаило Петровић Његош два пута је одбио круну, а одабрао страдање

Портрет принца Михаила; Празна гробница пред Цетињским манастиром (Фотографије Приватна архива Јована Маркуша)

Принц Михаило Петровић Његош (Подгорица, 14. септембар 1908 — Париз, 24. март 1986) херој династије

Принц Михаило био је посљедњи велики Петровић Његош. Унук краља Николе и син принца Мирка и Наталије Константиновић два пута је одбио круну, а одабрао страдање.

Први пут су му, током припрема за рат, Мусолонијеви изасланици понудили да буде владар уједињене Кнежевине Албаније и Црне Горе, што је принц Михаило категорички одбио. По избијању рата принца, и његову супругу Женевјев, хапси Гестапо и одводи у концентрациони логор Бад Хомбург у близини Хамбурга, међутим, и тамо га проналази изасланик италијанске краљевске породице Савоја и краљице Јелене, принчеве рођене тетке, тражећи од њега да крене на Цетиње и преузме краљевски престо јер је Црна Гора требало да прогласи независност.

Међутим, принц Михаило одбија и ову понуду, а остаје записано да је представнику породице Савоја поручио да се осјећа Србином и да је противник црногорског сепаратизма: „Ја се поносим мојим прецима, поносим се историјском улогом Црне Горе, али као и моји преци осјећам се Србином, и увијек ћу бити непоколебљиви противник црногорског сепаратизма који је једино мотивисан жељом да се разбије Српство.” (Марко Милуновић, Краљ Никола I, 2001: 160).

Принц овим ријечима одбија понуду фашиста и свјесно, поред лагодног владарског живота на двору, бира да остане у страхотама нацистичког логора. Године 1943. ослобођен је из заточеништва, међутим Њемци су га убрзо поново ухапсили и држали затвореног све до априла 1945.

У времену оживљавања мрачних личности црногорске историје, у времену сљедбеника Секуле Дрљевића, јако је важно говорити о људима попут принца Михаила, достојног носиоца славног презимена своје светородне династије и путоказа јер захваљујући и његовој жртви ми знамо ко смо. Јако је важно јер се култ изграђује око оних који су спорни и нечасни, а великани се склањају и заборављају, на нама је да их оживимо.

Извор: https://www.facebook.com/MiZnamoKoSmo/photos/a.101284618417154/138181851394097/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!