Србија и србске земље

Пример Братунца треба да следе сви градови и општине у Србији и Републици Српској

“Сећај се дана одмора да га светкујеш, шест дана ради и сврши све своје послове

а седми дан је одмор Господу Богу твоме“ Четврта Божија заповест

Братунац

Општинска власт у Братунцу донела је веома храбру и за многе неочекивану одлуку, недељом је забрањен рад трговинским и занатско предузетничким радњама, осим пекара, бензинских пумпи и неких специфичних делатности (цвећаре, погребне радње).

Као што је познато, због свакодневног рада маркета и прехрамбених продавница, њихови радници/це немају одмора тј. ако га имају, он се своди на један или два дана месечно. Политичарима су пуна уста права и слобода радника, али у пракси заборављају на основну потребу сваког човека, дан одмора. Заборавља се или намерно прелази преко чињенице да на Западу, који је њихов “узор“, у већини земаља поштује се недеља и тог дана забрањен је рад наведених објеката. Притом, у неким земљама продавнице чији власници инсистирају да раде недељом плаћају додатни порез, а радници имају додатак на плату. Ово само додатно потврђује оно што одавно знамо,  да властодршци у Србији и Републици Српској селективно прихватају оно што долази са Запада, гледајући своје интересе, а не народне.

Поред похвала и подршке од већине грађана за одлуку којом се запосленим у поменутим радњама омогућава да добију заслужен дан одмора, било је и оних који су критиковали власт у Братунцу. Пре свега, критике и противљење су долазиле од појединих неразумних власника радњи који, због своје тежње за што већом материјалном добити, немају осећај за оне који раде код њих. Ти идолопоклоници Мамона (новца) сматрају да они имају право да одмарају недељом, али не и обични људи које они израбљују. Такође, лицемерних критика је било и од стране грађана који уживају у недељном одмору, при чему не маре за потребе других људи за одмором и траже да продавнице недељом раде.

Недеља као дан одмора не сме бити само привилегија државног апарата, оних који раде у државној управи и државним установама, већ је то право сваког грађанина. Зато, све похвале за власт општине Братунац, која је донела одлуку у интересу народа и која треба да буде подстицај и за друге општине и градове да на исти начин поступе.

Док већина грађани Братунца ужива у благодати дана одмора, недеље, а грађани у другим општинама се надају томе, послушајте Срби савет Св.Николаја Жичког да би вам било боље: “Зато, браћо, не будите, као безбожник, да не би и ви изгубили снагу и здравље и душу, него шест дана радите и сарађујте Богу, с љубављу и насладом и страхипоштовањем, а седми дан цео посветите Господу Богу. Заиста, ја сам пробао и знам, да право празновање недеље човека одуховљава, подмађује и чини срећним.“

Учинимо што до нас стоји, остало ће Господ дати!

Раб Божији Горан Живковић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!