Србија и србске земље

Прихватањем латинице, прихватили смо туђе зло

Једним делом кривица за свако зло које смо „увезли“, лежи у нашој навици да пишемо латиницом.

Навикнути на латинско писмо, навикавамо се и идентификујемо са сваким злом које нам се сервира, а сва се сервирају латиницом, као са нечим што је наше.

Једно од оправдања за употребу латинице јесте и идеја да смо „једини народ који користи два писма“ и то је као некакво наше богатство.

О каквом богатству причамо када на сваку мудру мисао имамо одговор „објаснио“!?

О каквом богатству причамо када већ у самим насловима, и то водећих медија, свакодневно уочавамо сијасет неправилности услед елементарне неписмености новинара, људи којима је језик основно занимање у животу?
О каквом богатству причамо када водитељи годинама са телевизије и радија наступају тако сиромашним речником, па чак и уличарским, да је непријатно слушати их?
Да је то ишта добро, зар би дозволили да баш Срби, и једино Срби, поседују то богатство?
Од нашег језика и његових дијалеката, створено је више других, нових „језика“ али од нашег писма, ћирилице, ни једно ново није створено! Чак свуда где је то било могуће, прешло се на латиницу и то тако екстремно да се јавно ломе ћириличне табле где год је то могуће и да се то сматра „чином слободе“!?
Зашто други неће да буду богатији за још једно писмо?
 
Уништавање ћириличних табли у Хрватској

Можда зато што нас не разумеју јер, кажу, развили смо некакву „способност“ да симултано, дакле истовремено, читамо текст написан комбиновано латиничним и ћириличним словима. Зашто се онда човек који симултано пише, дакле истовремено у једном тексту користи и латинична и ћирилична слова, сматра – елементарно неписменим? Дакле не изванредно способним, надареним, писемним, научником… не – већ је елементарно неписмен и нико нема дилему око тога!

Свети свештеномученик
Петар Дабробосански

Треба ли да помињем да су због ћирилице и одбијања да је замени латиницом у званичним дописима и препискама, убијен Свети свештеномученик Петар Дабробосански? Из истог разлога убијен је и један од наших најбољих сликара, Сава Шумановић након што су му претходно одсекли руке баш због тога што је одбио да своје слике потпише латиницом?

Ћирилица можда неће исправити све, јер смо свакако пренатрпани садржајем на енглеском језику и то је глобална појава, а и савремени светски токови ипак односе свој данак по оноја народној да свако време носи своје бреме али истрајност у коришћењу ћирилице, поправиће много тога!

Сава Шумановић

Наравно, овде истрајност не треба мешати са екстремизмом па нападати, ругати се и вређати оне Србе који не користе ћирилицу међутим мора да буде јасно да Србин, где год живео, ако не зна, није научио ћирилицу а чита латиницу и говори српским језиком, тај је у огромном проблему и његов идентитет као Србина сам је довео у питање и то озбиљно.

Истрајавање у употреби ћирилице ће нас учврстити, неке вратити, коренима и себи, поправиће нас изнутра. Постаћемо бољи људи. Баш попут оних, којима је „у свакој кући на зиду висила пушка а да деци није пало на памет ни да је погледају а не да је узму руке“. Пуцало се онда када се славило или када се бранило и искључиво тада, а писало се ћирилицом.
Аутор: Иван Максимовић
Извор: КМ новине

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!