Свет

Преминуо американац Фред Имендорфер велики борац за афирмацију лика и дела Николе Тесле

У недељу 14. новембра преминуо је Фред Имендорфер (Fred Immendorfer), рођен 21.11.1955. у Њујорку, велики поштовалац лика и дела Николе Тесле и Члан управног одбора Теслине научне фондације из Филаделфије (ТНФ), задужен за организовање прослава и Конференција о Тесли.

Фред Имендорфер

Напустио нас је велики борац да, српски научник Никола Тесла, добије своје заслужно место у Америци, али и широм света – саопштили су из ТНФ.

„На самом почетку рада наше организације далеке 2005. и на нашем првом јавном предавању у градској библиотеци у Филаделфији појавио се Фред и његов син Давид. Предавање ми је тешко ишло јер је то био мој први јавни наступ, али Фреду није сметало да после завршеног предавања остане самном још дуго и тражи одговоре од мене: Који је следећи корак у раду ТНФ? Шта ћемо урадити да Тесла добије место у свету које му припада? Нисам имао одговоре, али сам предложио да их заједно тражимо. Током свих ових година заједно смо нашли многе начине и путеве како би промовисали Теслу“ – присећа се Никола Лончар, председник ТНФ. 

Прослава Теслиног рођендана у Националном историјском парку независности у Филаделфији

Фред Имендорфер и Никола Лончар ступили су у везу са менаџером хотела Њујоркер у Њујорку, г-дином Џо Кинијем (Јое Kinney), и остварили заједнички сан да организују Конференције у хотелу где је Тесла живео и да у собама 3327 и 3328 унесу више информација, слика и плаката о Тесли, као и да покрену Тесла музеј у лобију хотела.

„Често ми је понављао да морамо што више да радимо са младима и њих да подучавамо, као и да наш рад треба да буде волонтерски. Такође, на самом почетку, Фред је тражио да идемо у Управу једног од најважнијих историјских места (парка) у Америци и да затражимо дозволу за прославу Теслиног рођендана. Ренџери никад нису чули за Теслу, нити су веровали да је такав човек уопште постојао. Донели смо им гомилу докумената и кад су се уверили у допринос нашег научника развитку човечанства – до дан данас, сваке године, добијамо лиценцу за прославу Теслиног рођендана у Националном историјском парку независности (Independence National Historical Park) у Филаделфији. Та прва прослава 2010. коју су организовали Фред и Давид (његов син) са пријатељима била је нешто незапамћено и до тада невиђено. Верујем да никада и нигде Теслин рођендан 10. јул није слављен на такав начин и да је окупио толико младих музичара, уметника, научника и публике из целог света“ – додаје Лончар.

Фредово предавање о Тесли у хотелу Њујоркер, пре две године било је толико емотивно да су се виделе сузе у његовим очима, као и код других учесника Конференције.

Фред се сада „преселио“ код нашег и његовог Тесле, а Теслина научна Фондација (ТНФ) из Америке му је постхумно доделила орден „У Духу Тесле“ (Tesla spirir award).

Аутор: Марина Булатовић (ПР ТНФ)

Фото: ТНФ из Филаделфије

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!