Русија и руске земље

Повратак СМЕРШ-а: Како је Путин реактивирао контраобавештајну службу из Другог светског рата

Руске снаге безбедности су 2. јануара ухапсиле особу оптужену за шпијунажу, након што је на друштвеним мрежама објавио видео снимак који показује положаје ПВО у околини града Белгорода, преноси „Ејжа тајмс“.

Истог дана када је снимак објављен, уследио је ракетни напад украјинских снага на центар града, што је оптужбе за шпијунажу учинило оправданим. Оно што је привукло највише пажње у овом случају јесте снимак на коме оптужени признаје свој злочин, док поред њега стоје два припадника снага безбедности са речју СМЕРШ на јакнама.

Већина људи, поготово на западу, се СМЕРШ-а сећа из раних романа и филмова о Џејмс Бонду, у којима совјетска обавештајна служба настоји да елиминише британског агента.

Док је Бонд измишљен лик, СМЕРШ је све само не то. У питању је итекако стварна контраобавештајна служба Совјетског Савеза основана за време Стаљинове владавине. Само име је акроним од речи „смрт шпијунима“ („смерть шпионам“) и сматра се да га је осмислио лично Јосиф Стаљин.

Оснивање СМЕРШ-а

Служба је основана у априлу 1943. године са задатком да открива и елиминише немачке шпијуне унутар Совјетског Савеза. Контраобавештајне операције су до тада спадале у надлежност НКВД-а, док их није преузео Трећи главни директорат за контраобавештајне послове Народног комесаријата одбране, касније преименован у СМЕРШ.

Сама кованица „смрт шпијунима“ је направљена како би се свим непријатељима тадашњег СССР-а утерао страх у кости, али и ради одвраћања од било каквих штетних активности. Стога је један од задатака СМЕРШ-а, поред елиминације шпијуна, било и очување патриотизма код припадника Црвене армије и цивилног становништва за време рата.

Како наводи „Ејжа тајмс“, према подацима из откривених докумената архиве ФСБ-а, СМЕРШ је био одговоран за откривање и елиминисање око 30.000 немачких шпијуна унутар Црвене Армије.

По завршетку рата, тачније 1946. године ова контраобавештајна служба је угашена будући да више није било потребе за њеним постојањем. Међутим, изгледа да су се створиле околности за њено поновно активирање.

СВО и нови СМЕРШ

У марту 2023. године, лидер Републике Крим, Сергеј Аксјонов предложио је стварање контраобавештајне службе попут СМЕРШ-а, како би се сузбио утицај саботера и „пете колоне“ на полуострву.

Његов предлог прихваћен је 4. децембра 2023. године, када је генерал Андреј Гурулев из комитета за одбрану Руске думе, најавио поновно успостављање СМЕРШ-а у ослобођеним републикама. Према речима генерала, „ова служба ће радити на готово исти начин као и стари СМЕРШ у Совјетском савезу“.

Иако није познато да ли су безбедњаци из поменутог снимка на било који начин повезани са новоствореном службом, појава самог имена довољно говори за себе будући, да се Русија од почетка СВО суочава са терористичким и саботерским акцијама унутар матичне територије.

Због тога ће нови СМЕРШ имати двоструку улогу. Пре свега да растеретиће рад већ постојећих служби и преузеће надлежност над новоприкљученим територијама. Са друге стране, послужиће како би се поново послала јасна порука свим домаћим и страним непријатељима Русије: „Не радите ништа што подрива Специјалну војну операцију у Украјини, иначе ћете сносити тешке последице„.

Извор: РТ Балкан

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!