Породица и школа

После шест месеци приморани да врате социјалној служби усвојену девојчицу

Пар из Суботице усвојио девојчицу, морали су да је врате због грешке у процедури

Борба за родитељство за један пар из Суботице претворила се у праву ноћну мору у којој испаштају и они али и девојчица коју су усвојили.

Своју причу о томе како су после шест месеци морали да врате социјалној служби усвојену девојчицу, Бора С. и његова супруга поделили су на друштвеним мрежама. Дете су законски усвојили и она је почела да живи са њима у октобру да би се испоставило да је у процесу усвајања направљена процедурална грешка због које нису криви усвојитељи.

Њихову причу преносимо у целости:

„Почећу од краја, данас сам центру за социјални рад града Суботице, морао да вратим моју тек усвојену ћерку због процедуралне грешке коју су направили радници центра.

Наиме, у закону о усвајању стоји да максимална старосна граница између усвојитеља и усвојеника не сме да пређе 45 година. Супруга се у ту границу не уклапа, док су моје године ок.

Тумачење центра је било да је то довољно и да не мора да се иде на одобрење министра које се у тим случајевима даје. Тако да је Л у нашу кућу дошла у октобру месецу на период прилагођавања. За тих 6 месеци ми смо успели да формирамо породицу, није било лако, али смо успели. Коначно усвојење је реализовано 15. маја и ми смо постали законити Л родитељи.

После чина усвојења министарство проверава предмет и уочава ове процедуралне грешке и налаже да се предмет испита. Ми о томе не знамо ништа, да би нас јуче позвали из Центра и рекли да су добили налог да дођу по дете и да имају решење о томе чудећи се како то нама није достављено. Данас смо цео дан преговарали и на крају пропустили под притисцима јер нисмо желели да нам полиција отима дете.

Наш адвокат сматра да је то решење незаконито јер усвајање може да се поништи једино тужбом, а не неким решењем, а још већи проблем је што ми наш примерак нисмо добили. Ко води рачуна о интересу детета ако се оно после 8 месеци одваја од нас и враћа у хранитељску породицу, са реалном опасношћу да се нама не врати никад.

Све због тога што неко није урадио свој посао како треба и затражио потпис министра када је требало. Ово се неће завршити овако.“, пишу родитељи који су морали да врате дете.

У нашем праву се захтева одређена разлика у годинама између усвојитеља и усвојеника. Ова разлика не може бити мања од 18 нити већа од 45 година (дакле, горња старосна граница за усвојитеље износи 63 године будући да се може усвојити само малолетно дете). Изузетно, министар надлежан за породичну заштиту може дозволити диспензацију од овог услова за заснивање усвојења. Цениће се да ли је такво усвојење у најбољем интересу детета.

Извор: noizz.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!