Svet

Poslanica parlamenta EU: Dok traje pandemija, Srbima se na Kosovu pale kuće! Šta rade KFOR i EU?

To što traje Korone, ne znači da ne trebamo da pomognemo Srbima – poručila je poslanica u parlamentu EU Silvija Sardone.

Silvija Sardone

Tokom ovih dana koje je obeležilo vanredno stanje zbog Korone, na Kosovu i Metohiji su se desile određene stvari koje mogu da dodatno otežavaju koegzistenciju Srba i Albanaca u tom regionu – upozorava poslanica.

Prošle nedelja Škeljzen Gaši savetnik sada bivšeg premijera Kurtija, je priznao zločine UČK, a zatim su usledili napadi na srpske domove u enklavama, zapaljene su kuće i štale na imanjima u enklavama.

Poslanica EU parlamenta Silvija Sardone se oglasila saopštenjem za medije, po pitanju među-etničkog nasilja „Bila sam na Kosovu u oktobru kao izaslanik EU kako bi nadgledala izbore, nakon što je bivši premijer Haradinaj podneo ostavku, jer je optužen pred međunarodnim sudom za zločine UČK“.

„Videla sam probleme i da tamo nema puno obzira za prava etničkih i verskih manjina. Izrazila sam i svoje sumnje o vladavini ljudskih prava na Kosovu“.

Zbog toga kao članica parlamenta zahtevam da EU i vlade Italije da izraze svoju zabrinutost vladi Kosova, zbog napada na srpsko-hiršćansku manjinu i da nalože KFOR-u da zaštiti srpska sela koja su sada ponovo postala nečija meta, kao i da institucije obezbede da se pokrene istraga kako bi se prekinulo sa etničkim i verskim predrasudama prema Srbima.

Silvija Sandore je poslanice iz stranke Liga čiji je lider Mateo Salvini, koja se zalaže za povratak suvereniteta, a protivi se autoritarnoj centralizaciji Evropske unije. Radi se o anti-migrantskoj stranci. Liga je po rejtingu trenutno najpopularnija stranka u Italiji.

Izvor: vestidana.rs

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu koja je u Srbiji zabranjena!