Русија и руске земље

Порука из Доњецка: Украјина је изгубила Донбас и Крим – и то је тек почетак

Устаници самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) не само да би могла да одбију могућу офанзиву украјинских снага, него и да пређу у контранапад уколико Кијев прецрта све покушаје мирног решавања ситуације у Донбасу, рекао је за Спутњик лидер ДНР Денис Пушилин, истакавши да је искључено да се Донбас и Крим врате у састав Украјине.

„Ми одлично разумемо да Кијев још није одустао од намера да силом реши сукоб у Донбасу, стога смо припремљени за све сценарије развоја догађаја. У случају потребе, узимајући у обзир наше снаге и могућности, спремни смо да говоримо не само о одбијању агресивних акција Украјине, него и да пређемо у контраофанзиву. Уколико Кијев прецрта све покушаје мирног решавања сукоба, једноставно нећемо имати другог избора“, рекао је Пушилин.Према његовом мишљењу, Украјина неће моћи да постоји као држава.„Видимо да сада Украјина, у ствари, не поседује Крим ни Донбас. Рећи ћу вам да је то тек почетак, јер тај камен спотицања који постоји у украјинском друштву само погоршава раздор због кратковиде законодавне активности. Све то ће на крају довести до тога да Украјина једноставно неће моћи да постоји као држава“, закључио је он.

Како каже, по поступцима Кијева, односно по количини пројектила и мина којима се свакодневно гађа територија ДНР, види се да Украјина није одустала од решавања сукоба војним путем. Пушилин је искључио могућност враћања Донбаса и Крима под контролу Кијева.РусијаДонбас: Украјинске снаге настављају гранатирање; у случају даље ескалације следе реципрочне мере31 Јул, 08:14

„Повратак (под контролу Кијева) није више могућ ни под којим условима. Након преврата 2014. године то више није та Украјина. То је нешто друго – нека друга творевина која јој не дозвољава да постоји као јединствени државни простор. Тренутно видимо кретање у потпуно другом смеру – ка деградацији и распадању“, рекао је шеф ДНР.Такође је констатовао да на преговорима о мирном решавању сукоба у Донбасу нема напретка због става Украјине.РусијаПутин написао чланак посвећен Украјини: Све сам више уверен – Донбас Кијеву није потребан12 Јул, 17:28Говорећи о жалби коју је Русија поднела против Украјине Европском суду за људска права, Пушилин је рекао да је то веома важан корак.

„У ДНР неколико година делује комисија за евидентирање војних злочина Украјине. Сматрам да је сада на тако високом међудржавном нивоу та тужба благовремена. Ми смо спремни да пружимо све исказе сведока које имамо и доказе о кривици Украјине“, рекао је Пушилин.Што се тиче тужби које је раније непризната Доњецка народна република поднела Европском суду за људска права, „део је недавно враћен са захтевом да се допуне неке информације“, саопштио је он.„Стога се рад са тим тужбама наставља, помажемо грађанима који су претрпели агресију Украјине да одбране своја права. Наставићемо с тим у будућности. Ми смо максимално отворени и желимо да правда тријумфује“, поручио је он.Подсетимо, Русија је први пут у историјиподнела Европском суду за људска права међудржавну жалбу против Украјине због кршења Конвенције Савета Европе о заштити људских права и основних слобода. Према наводима Државног тужилаштва, жалба се „односи на догађаје који су уследили након насилне смене власти у Украјини у фебруару 2014. године“.

Извор: Спутњик

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!