Србија и србске земље

Поплаве у Србији: Проглашена ванредна ситуација у 15 општина, вода прогутала путеве и поплавила велики број кућа, срушена три моста у Љубовији, нестао брачни пар у Студеници

Због раста водостаја и поплава ванредно стање проглашено је у Ивањици, а ванредна ситуација је на снази у још 14 општина – Осечини, Крупњу, Лозници, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Косјерићу, Лучанима, Краљеву, Љигу, Мионици, Владимирцима, Коцељеви и Трстенику. Поплављено је више од 700 домаћинстава, река Љубовиђа је срушила три моста у Љубовији, а саобраћај је у прекиду на више регионалних путева. Евакуисана је 71 особа на територији општина Крупањ, Љубовија, Косјерић и Лучани, а укупно је евакуисано више стотина особа. Водопад у парку у центру Ивањице је толико набујао да је вода однела део пешачке стазе, док трећина те општине је без струје. Расте водостај река у Поморављу, Крушевац у приправности . Скрапеж се излио у центру Косјерића и поплавио педесетак објеката.

01.00 – Позив добровољцима за пуњење џакова у Краљеву

На друштвеним мрежама у току је позив добровољцима из Краљева да се укључе у акцију пуњење џакова песком за потребе Градског штаба за ванредне ситуације, јавља дописник РТС-а.

00.58 – Дробњак: Успостављен саобраћај на 120 километара путева

В. д. директора “Путева Србије” Зоран Дробњак изјавио је да се ситуација с поплавама из сата у сат мења и да је брзом реакцијом путара санирано 120 километара путева на којима је саобраћај био у прекиду.

“Саобраћај је био обустављен на око 410 километара путева због високог водостаја. Најкритичније је било у Западној Србији. Један мост је пао у Љубовији, мост је стар 50 година, стубови су тада пројектовани у кориту реке и то је био проблем. Урадићемо девијацију и поставићемо понтон, да би за дан-два саобраћај почео да функционише. Критично је било и у Адранима код Краљева где је водостај реке достигао до моста, у Ариљу, Новом Пазару и Рашкој”, рекао је Дробњак. Надзорни органи и путари са више од 150 машина су на терену, дежурају и спроводе превентивне мере на оштећеним деоницама.

Према писању РТС, ванредна ситуација је на снази у Осечини, Крупњу, Лозници, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Косјерићу, Лучанима, Ивањици, Краљеву, Љигу, Мионици, Коцељеви, Владимирцима и Трстенику. Поплављено је више од 700 домаћинстава у Љубовији, а река Љубовиђа је срушила два моста. Евакуисано више стотина особа. У прекиду је саобраћај на више регионалних путева.

00.27 – Река Драгушка уништила Блаце

У Селу Драгуша, општине Блаце, излила се река Драгушка, која извире у подножју планине Јастребац. Поплавила је десетак села у тој општини. Ради се о сиромашним селима, а нанета им је огромна материјална штета.

23.45 – Брнабић о Осечини: Влада ће брзо проценити и надокнадити штету

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Осечини да ће Влада Србије веома брзо проценити и надокнадити сву матерјалну штету које су у том крају причиниле обилне кише и поплаве.

“Проценићмо јако брзо заједно са локалном самоуправом и ту штету ћемо брзо да надокнадимо”, рекла је она током обиласка одрона на путу Осечина-Љубовија. Брнабићева је рекла да, када је реч о уништеним путевима, ту штету треба хитно санирати, као што ће бити случај и у Ариљу.

“Нек ствари можете да урадите као што смо и урадили од 2014. али ако имате заиста екстремне падавине као што смо имали овог јуна, а посебно у претходних 48 сати од преко 100 литара по метру квадратном… то су стварно ситуације у којима тешко да можете да спречите неку већу штету”, истакла је.

23.40 – Излила се Косаница код Куршумлије: Ово сада је горе је него што је било 2014. године

Река Косаница излила се у насељу Кастрат у предграђу Куршумлије, где је вода поплавила викендице, поља и малињаке, јављају мештани за наше медије. Према речима житеља тог краја, сличне слике се могу видети целим током ове реке од – Мердара до ушћа у Топлицу.

“Ово сада је горе је него што је било 2014. године када је последњи пут била велика поплава. Тамо су однесени читави малињаци са све стубовима и жицом. Прошли пут, 2014. године је то остало, а сада је однешено, можете мислити шта је онда било. Читаве тополе су ишчупане и река их је однела. То се десило у предграђу Куршумлије где се излила река Косаница, уз магистралу Ниш – Приштина. Чим се прође петља за скретање за Куршумлију, 300 метара напред, могу се видети сва поља под водом, шире него Дунав” прича за Блиц једна од мештанки овог краја.

23. 37 – Брнабић у Косјерићу: Држава све урадила да се ово не деси

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас приликом обиласка поплављеног подручја у Косјерићу да је држава све урадила да не дође до тога, а да је за такву ситуацију крив инвеститор који није склонио скеле на мосту, оглушивши се о упозорење и налог државних институција.

Премијерка је поручила грађанима који су претрпели штету услед изливања река да је Влада Србије уз њих и да ће учинити све да им се што пре надокнади штета како у домаћинствима, тако и на усевима.

“Али овде су људи бесни и ја то могу да разумем, зато што ово није морало да се деси у Косјерићу, у Косјерићу смо правили мост, направљена је брана али зато што нису померене скеле, направљено је вештачко језеро”, рекла је премијерка.

22.20 – Поплаве и у Пожеги

Корисници друштвених мрежа објављују да је дошло до плаваљења дошло и у пожешком крају.

21.45 – Крушевац: Расина надошла за метар 

На подручју града Крушевца у протекла два дана пало је 40 литара кише по метру квадратном кише што је условило пораст водостаја на рекама и бујичним водотоковима. Водостаји Западне и Јужне Мораве код Крушевца су за сада испод границе редовне одбране од поплава, али је према подацима локалног штаба за ванредне ситуације, у насељеном месту Јабланица поплављено више породичних газдинстава. Река Расина је за 24 сата надошла за метар.

21.00 – Расте водостај река у Поморављу, ванредно у Трсенику

Расте водостај река и у Поморављу, а власницима пловила на Западној Морави издато је упозорење да их уклоне или додатно причврсте због поплавног таласа који се током јутра очекује. У Трстенику је вечерас проглашена ванредна ситуација на територији целе општине, јер се у горњем току Западна Морава се већ излила на неколико места.

20.30 – Ариље: У Рашкој бари поплављне све куће 

У Ариљу у насељу Рашкова бара поплављене све куће и “нема куће где вода није ушла”, јавља РТС. Евакуисан је један број грађана, али већина не жели да напусти своје домове. Мостови на Моравици су затворени за саобраћај, искључени су струја и вода.

20.00 – У Љубовији и даље критично мада се рекла повлачи

Река Љубовиђа код Љубовије полако се повлачи у своје корито и њен водостај је нижи за један метар, међутим, ситуација у тој општини је и даље критична јер је 70 људи евакуисано, три моста су срушена, а седам села одсечена, рекао је председник општине Љубовија Милован Ковачевић

19. 45 –  И у Мионици ванредно стање због изливања река

У Мионици је, како преноси портал колубарски.инфо, проглашена ванредна ситуација јер је због обилних падавина дошло до изливања река Рибнице, Лепенице, Топлице, Манастирице, Паклешнице и Герића потока.

19.30 – Отежан саобраћај због поплава

Саобраћај је даље обустављен на деоници Ариље-Ивањица код манастира Клисура и места Ступчевић због изливања реке Моравице и отцепљења пута. На Ибарској магистрали нормализован је саобраћај код кружног тока Дићи, као и на путу Радаљ – Мали Зворник у месту Доња Борина и на путу Завлака – Мојковић у месту Мојковић, саопштили су Путеви Србије.

19.00 – Правац Ушће – Ивањица затворен за саобраћај

Путни правац Ушће – Ивањица у месту Слатина код Студенице због отцепљења дела пута затворен за саобраћај (видео запис Владан Кнежевић)

18. 20 – Ванредна ситуација у 13 општина

У Србији је до сада због поплаве које су изазвале обимне кише проглашена ванредна ситуација у 13 општина: у Осечини, Крупњу, Лозници, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Косјерићу, Лучанима, Ивањици, Краљеву, Љигу, Коцељеви и Владимирцима.

17.55 – Бујице у Ивањици 

Водопад у парку у центру Ивањице је толико набујао од киша да је вода однела део пешачке стазе, а  потпуно је поплавила оближњи паркинг на ком је паркирано десетак камиона.  Трећина ивањичке општине је без струје, и за сада нема информација када ће проблем снабдевања струјом бити решен.

17.23 – Ванредна ситуација и у Коцељеви и Владимирцима 

У обе општине набујала вода још није угрозила домаћинства, а поплављена су подручја око корита тих река на којима се налази пољопривредно земљиште. У Коцељеви највећи проблем прави река Тамнава, док се у Владимирцима излила река Добрава.

16.30 – Ибар је поплавио подручје код Матарушке Бање

Огромна бујица је угрозила многе објекте. На терену су војска, жандармерија и ватрогасне јединице. Снимци које смо добили показују да је ситуација алармантна.

16.23 – Ванредна ситуација проглашена и у Љигу

У Љигу је проглашена ванредна ситуација на целој територији те општине, а обилне падавине причиниле су материјалну штету на пољопривредном земљишту, усевима, локалним и регионалним путевима, мостовима и помоћним објектима у околним селима, каже председник општине Љиг Драган Лазаревић и наводи да становништво није угрожено.

16:09 – Ватрогасац из хеликоптера у потрази за брачним паром заробљеним у поплави

Још није позната судбина брачног пара Богојевић који је, према последњим информацијама, остао заробљен у поплављеној кући у Живички. Река Студеница се излила, па спасиоци нису могли да јој приђу. Ватрогасац, који се у кућу спустио из хеликоптера – није пронашао никога.

15.30 – Киша уништила род малине, другог воћа и поврћа

Цео род малине је уништен услед обилних падавина у долинама поред Моравице на западу земље, као и другог воћа, али и кромпира, кукуруза и осталог поврћа, каже председник Асоцијације малинара Добривоје Радовић и наводи да је стање алармантно, а да је вода однела и путеве, објекте, штале и грла стоке.

15:25 – Заседа републички Штаб за ванредне ситуације

У Влади Србије заседа републички Штаб за ванредне ситуације поводом поплава у Србији.

14.36 – Ванредна ситуација у десет општина

Због поплава је ванредна ситуација у Осечини, Крупњу, Лозници, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Косјерићу, Лучанима, Ивањици и Краљеву.

Општина Ивањица прогласила је данас ванредно стање због поплава које су изазвале велике количине кишних падавина и изливање реке Моравице, речено је агенцији Бета у општинској управи. Према речима надлежних, Ивањица је остала без пијаће воде јер је поплављен водозахват.

На територији Ивањице поплављено је неколико стотина кућа, једно домаћинство је евакуисано, а поплављен је и велики број фирми, путева и мостова.

У селу Камењача код Ивањице вода је однела целу шталу са животињама.

Одсечен је регионални пут Ивањица-Ариље, као и путни праваци према Осоници, Придворици, Грабовици и Шумама.

У Клисури код Ивањице набујала река однела је део магистралног пута. Шест клизишта прорадило је на територији Ивањице, поред државног пута, а вода је однела и четири моста.

Општинска управа у Ивањици издала је саопштење да се забрањује саобраћај за сва моторна возила преко моста у насељу Радаљево и преко мостова на Буковици и Деровцу.

Возила се преусмеравају на алтернативне правце.

Сва расположива механизација јавних комуналних и саобраћајних предузећа општине Ивањица је на терену и раде на санирању штете.

Због раста водостаја и поплава ванредна ситуација је на снази у осам општина, поплављено је више од 700 домаћинстава, река Љубовиђа је срушила три моста у Љубовији, а саобраћај је у прекиду на више регионалних путева, пренео је РТС. Због обилних падавина током ноћи дошло је до изливања река и бујичних потока на подручју Лучана, преноси агенција МНА. Специјалистички тимови за спасавање и рад на води, уз Жандармерију, данас и у понедељак евакуисали су 71 особу на територији општина Крупањ, Љубовија, Косјерић и Лучани.

Бујица однела три моста у Љубовији

Набујала река Љубовиђа срушила је јутрос и трећи мост у том граду, у коме је један део града без струје, а ситуација се оцењује као опасна, јавио је РТС.

У Љубовији је поплављено око 700 домаћинстава, а евакуисано је 70 породица, рекао је агенцији Бета председник општине Љубовија Милован Ковачевић.

Он је додао да је водостај Љубовиђе за 50-60 сантиметара већи него 2014. године када су ову варош, на западу Србије, задесиле велике поплаве.

„Ситуација је катастрофална. У Љубовији нема воде за пиће, а 100 домаћинстава је остало и без струје. Бујица је урушила мост на путу Љубовија – Бајина Башта, тако да се сада у Љубовију може ући само из правца Зворника. Тај пут је проходан само за лаки саобраћај“, рекао је Ковачевић.



Све породице које су морале да напусте своје поплављене домове смештене су код пријатеља и рођака.

„До сада није било повређивања, мада је велики број људи, углавном старијих особа, затражио лекарску помоћ због страха од овог што нас је задесило“, навео је Ковачевић.

У Љубовији очекују да ће у току дана из Обреновца стићи цистерна са пијаћом водом, и да ће из „Путева Србије“ доћи екипа инжењера која ће радити на постављању монтажно-демонтажног моста на улазу у град. Најављено је и да ће из Робних резерви стићи помоћ у нафти за рад грађевинских машина.

„Борба је тешка јер је природа јача од оног што ми можемо да урадимо. Од синоћ је на терену око 300 волонтера који непрестано пуне џакове песком, али бујица је од јутрос већ пробила насипе на неколико места“, испричао је председник општине.

Ковачевић каже да је у граду затворено 30-40 одсто локала, али за сада раде три пекаре и снадбевање хлебом је редовно.

У Љубовији се налази јединица Жандармерије и специјална екипа МУП-а из Сектора за ванредне ситуације, који су ангажовани на одбрани од поплава.

Очекује се пораст Тамнаве и Колубаре

Горан Николић је казао и да је ситуација на Тамишу стабилна. „И даље ћемо пратити ситуацију и наши људи су на терену“, рекао је Николић.

Током дана очекују се обилне падавине у централним и јужним пределима Србије.

Очекују се порасти водостаја на Тамнави и Колубари. Превентивно су спремни џакови и песак. Терен се обилази 24 сата дневно. У 12 ће заседати Штаб за ванредне ситуације у Обреновцу.

Нагли пораст водостаја река у Поморављу

Због кише која у Поморављу пада 24 сата мањим и јачим интензитетом, али и падавина протеклих дана дошло је до наглог раста водостаја на рекама укључујући и Велику Мораву.

Водостај је знатно порастао од ноћас, али су реке све у коритима и нема опасности од изливања.

Све службе су обавештене и у приправности ако затреба, а ситуација се прати, речено је Тањугу у Општинским штабовима за ванредне ситуације.

Водостај Белице и Лугомира код Јагодине је порастао за 140 и 113 центиметара, Црнице код Параћина 97, Ресаве код средњовековног манастира Манасије у Деспотовцу 148 центиметара.

Ове реке су у мају 2014. године у овим градовима и Свилајнцу изазвале катастрофалне поплаве.

И водостај Велике Мораве је у великом порасту а прогноза Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) је да ће и даље расти. До сутра ће, прогноза је, код Враварина водостај Велике Мораве бити већи за 80 центиметара, код Ћуприје 90, Багрдана код Јагодине 120 центиметара.

Водостај на Тамишу у опадању, на снази ванредна одбрана од поплава

На 61,64 километра реке Тамиш на снази је и даље ванредна одбрана од поплава, али је водостај у опадању, саопштило је Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“.

Како се наводи, данашњи ниво воде на делу Тамиша код места Јаша Томић износи 675 цм, док је код Сечња 670 цм.

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода и наредних дана ће ови водостаји бити у опадању.

Код бране са ретензијом „Велико Средиште“ на Марковачком потоку јуче је проглашена ванредна одбрана од поплава, док је код бране „Месић“, на потоку Месић, уведена редовна одбрана.

На овим локалитетима је све под контролом и нису регистроване негативне појаве, пише у саопштењу.

Уставе „Томашевац“ и „Ботош“ су и даље у ванредној одбрани од поплава, али са тенденцијом опадања водостаја.

Жагубица: Поплављена чувена туристичка дестинација – Крупајско врело

Једна од најлепших туристичких дестинација у општини Жагубица – „Крупајско врело“, поплављено је данас након обилних киша које су задесиле то подручје у коме је, због поплава у оближњем селу Крепољин, локална самоуправа увела ванредно стање.

Вода која се излила из Крупајске реке, а која се пуни сливовима са планине Бељанице, поплавила је двориште и терасу смештаја „Крупајско врело“ породице Петровић, а поплавни талас стигао је до самог уласка у објекат.

Због тога су припадници Сектора за ванредне ситуације, али и домаћини, поставили заштитне џакове како вода не би продрла у мотел.

Вода је претила да угрози и породично узгајалиште пастрмки, али срећом није начињена већа штета.

Власник Крупајског врела Љубиша Петровић, каже да се нада да ће успети да санира последице поплаве како би спреман дочекао туристе.

Председник општине Жагубица Сафет Павловић, рекао је Бети да је механизација била немоћна у овом случају, и да се оволики водостај Крупајске реке не памти.

14.32 – Обуставе саобраћаја због поплава

Према информацијама Путева Србије, саобраћај је обустављен на деоници Крепољин-Деспотовац код Крупајског врела, а разлог је изливање Крупајске реке.

Због отцепљења пута изазваног изливањем реке обустављен је саобраћај на деоници Ивањица-Голијска Река.

13.51 – Затворен пут за саобраћај због поплаве

У Шабачкој Каменици, због изливања Добраве, саобраћај је обустављен на путу који води до Ваљевске Каменице, саопштено је из Путева Србије.

13.38 – У девет општина ванредна ситуација – Недимовић очекује смиривање током дана

Бранислав Недимовић рекао је данас да очекује да ће се ситуација у вези са поплавама током дана смирити и нагласио да је актуелна ситуација доказ колико мора да се улаже у водопривредне објекте.

13.24 – У Ариљу Моравица ушла у многа домаћинства, оштетила и пољопривредна добра

У селу Трешњевица на територији општине Ариље, у којој је проглашено ванредно стање, ниво реке Моравице досегао је висину моста, вода је ушла у многа домаћинства, а оштетила је и пољопривредна добра.

13.00 – Брачни пар је и даље заробљен у кући код Студенице. Вода је надошла око два метра

Четири километра низводно од манастира Студеница, тренутно је у великој опасности породица која броји два члана. Покушавамо да ступимо у контакт са њима и бојимо се за њихово здравствено стање. Спасилачке екипе су покушале да приђу месту, да их евакуишемо, за сада нисмо успели. Очекујемо специјалне јединице да дођу”, рекао је Драган Јевремовић, председник МЗ Студеница.

Како јавља дописник Нова.рс са лица места – проблем је што се река Студеница претворила у бујицу, и буквално носи све пред собом.

12.35 – Набујале реке и потоци праве велике проблеме и на територији милановчке општине

Према речима директора ЈП за изградњу општине Божидара Вучетића тренутно су највише погођени  рудничко-качерски и прањански крај.Механизација је осим у МЗ Брђане послата у месне заједнице Рудник, Угриновци, Драгољ и Трудељ. Екипе су упућене и у Озрем, Горње Бранетиће, Коштуниће, Дружетиће и Прањане.

12.20 – Гуча: Поплављено преко 80 кућа

Тешка ситуација је у драгачевском селу Вича, где се под водом нашло више од 30 домаћинстава, док је у Гучи ситуација још лошија, тамо је поплављено педесетак кућа. Бујице су текле сеоским улицама, вода продрла у неколико домаћинстава. Све екипе јавних предузећа су биле на терену током целе ноћи, доста људи је евакуисано из својих домова.

12.15 – Ивањица: Моравица се излила на пут

Набујала Моравица потопила је више привредних објеката у Међуречју, а на неколико места одронила је и поплавила пут. Правац према Куманици је готово непроходан јер се река излила из корита и тече коловозом.

Велики број животиња страдао је у побеснелој реци, само оне најупорније успеле су да се спасу. Вода носи све пред собом, кошнице, помоћне објекте, дрвеће, па чак и камионе.

12.10 – Чачак тражи волонтере за постављање џакова

Штаб за ванредне ситуације у Чачку позвао је мештане Балуге Љубићке да се припреме за евакуацију због могућег изливања Чемернице. Грађани су позвани да уклоне ствари из домаћинстава и да буду спремни за хитну евакуацију. Град Чачак је упутио апел да је због обимних падавина које су задесиле територију града Чачка, неопходно што више волонтера за пуњење џакова.

11.39 – МУП у приправности због поплава

Припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, услед обилних падавина, 24 часа дневно су у приправности и надзиру све водотокове, пружају помоћ становништву и евакуишу грађане Србије у свим угроженим општинама. Током данашњег дана, проглашена је ванредна ситуација у граду Лозница, општинама Мали Зворник, Крупањ, Осечина, Мионица, Лучани и на делу општина Љубовија, Косјерић и Ариље.

Специјалистички тимови за спасавање и рад на води из Београда, Новог Сада, Шапца, Ваљева, Сремске Митровице и Чачка су, уз Жандармерију, током јучерашњег и данашњег дана, евакуисали 71 особу на територији општина Крупањ, Љубовија, Косјерић и Лучани. Ситуација је стабилнија у Крупњу, Лозници, Осечини, док је у Љубовији, Гучи, Лучанима и Ариљу ситуација још критична и прати се стање на терену.

11.22 – Ванредна ситуација и у Краљеву

Због обилних падавина и изливања река, у Краљеву је проглашена ванредна ситуација, рекао је за Тањуг градоначелник Предраг Терзић. Терзић је истакао да је најкритичније на подручју Слатине, Студенице, Гледићком и Гружанском крају. Током ноћи се на неколико места излио Ибар, а водостај је у порасту и на реци Рибници.

11.07 Поплаве и у Ивањици

Корисници друштвених мрежа јављају да је вода однела пут у близини Ивањице.

Набујала Моравица потопила је више привредних објеката у Међуречју а на неколико места одронила је и поплавила пут. Правац према Куманици је готово непроходан јер се река излила из корита и тече коловозом.  Током дана очекују се рестрикције у снабдевању водом, каже дирецтор ЈКП ‘’Ивањица’’ Владимир Бојановић.

11.03 – Угрожена села код Ваљева

У селу Ваљевска Лозница, уз пругу, код пропуста, током ноћи и јутра поплављено је више од 100 хектара обрадивог земљишта под засадом, а вода је достигла висину од 2,5 метра. Испод пруге налази се пропуст који успорава реку како вода не би ушла у околне куће, али због количине воде која је пала током ноћи и јутра, двориште куће тачно преко пута пропуста поплављено је, као и помоћни објекти.

10.47 – Поплаве праве велике проблеме у Косјерићу. 

Вода је у Косјерићу поплавила и домаћинства.

09.41 – Директор “Србијавода” Горан Пузовић каже да је тешка ситуација у општини Љубовија, где је водостај реке Љубовиђа и даље висок, као и у сливу реке Јадар, у Осечини и Лозници. “Што се тиче слива реке Јадар ситуација је тешка, али иде ка стабилизацији. Поплавни талас се спушта из Осечине према Лозници”, рекао је Пузовић за Пинк. У порасту ће током дана и вечерас бити реке Рзава, Скапеж, Ðетиња, Моравица, Бјелица.

09.18 – Набујали Ибар однео је са собом два сплава са градског кеја у Краљеву. На снимцима се виде сплавови како плутају Ибром, крећући се ка Ибарском мосту. Због њихове висине, није било могуће да прођу испод моста, и онда је уследио удар у стубове и потпуно рушење.

09.07 –  На подручју Лучана проглашена је ванредна ситуција, где је до сада поплављено више од 100 стамбених и привредних објеката. Тренутно је евакуисано око 40 мештана. Вода је у Гучи продрла у погоне Електродистрибуције и средњу школу “Драгачево”, а поплавни талас се тек очекује.

08.57 – У општини Љубовија поплављено је око 700 кућа, евакуисано је 70 домаћинстава, срушена су три моста. Један од њих је на магистралном путу Мали Зворник-Љубовија-Бајина Башта, каже председник општине Љубовија Милан Ковачевић.  Он је нагласио за Тањуг да је у тој локалној самоуправи јуче у 12 сати уведена ванредна ситуација јер се услед обилних падавина излила река Љубовиђа и да је стање горе него 2014. године када су Србију задесиле велике поплаве.

08.54 –  Због падавина и изливања река у Србији је на више путних праваца обустављен саобраћај, саопштили су Путеви Србије. На Ибарској магистрали, деоница Чачак-Горњи Милановац, у месту Млаковац, обустављен је саобраћај услед изливања реке Деспотовице, док је на Ибарској магистрали, на делу код кружног тока Дићи, успорено је одвијање саобраћаја услед изливања реке Љиг.

07.58 – У Гучи је због обилних падавина и изливања река поплављено 80 домаћинстава, а људи су евакуисани из домова. Бујице су текле сеоским улицама, вода продрла у неколико домаћинстава.

Ванредна ситуација проглашена је у Лучанима, Осечини, Крупњу, Лозници, Љубовији, Малом Зворнику, Ариљу и Косјерићу, где се излио Скрапеж и поплавио педесетак објеката.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Горан Николић рекао је за РТС да је најкритичније стање за сада у Љубовији и Гучи, јер је у раним јутарњим сатима било јаке кише.

„Оно што јесте добро и где нам је синоћ било најкритичније – Лозница, Крупањ, Осечина – ту је вода почела да опада и практично да се ситуација смирује“, додаје Николић.

Набујала река Љубовиђа срушила је јутрос и трећи мост у том граду, у коме је један део града без струје, а ситуација се оцењује као опасна, јавио је РТС.

Како се наводи, поплављен је центар општине Љубовија, а проблематично је и у горњем току реке. Због поплава је евакуисано око 200 домаћинстава а извесно је да ће се евакуација наставити. У једном делу града искључена је струја, па је тренутно око 50 домаћинстава без струје.

Николић је казао да се сада интензивно прати стање у Љубовији и Гучи и Лучанима.

Када је реч о Тамишу, стабилна је ситуација.

„И даље ћемо пратити ситуацију и наши људи су на терену“, рекао је Николић.

Током дана очекују се обилне падавине у централним и јужним пределима Србије.

Очекују се порасти водостаја на Тамнави и Колубари. Превентивно су спремни џакови и песак. Терен се обилази 24 сата дневно. У 12 ће заседати Штаб за ванредне ситуације у Обреновцу.

Скрапеж поплавио 40 кућа у Косјерићу

Река Скрапеж поплавила је у центру Косјерића 40 кућа, три стамбене зграде и дечји вртић, рекао је агенцији Бета председник те општине Жарко Ђокић.

„Прогласили смо ванредну ситуацију одбране од поплава. Јутрос у 4.00 излила се река Скрапеж у центру града, поплављено је 40 кућа и три стамбене зграде и дечји вртић. Ватрогасци и радници комуналних предузећа од ране зоре испумпавају воду из домаћинстава“, рекао је Ђокић.

Он је истакао да су две породице, са укупно четири члана, морале да буду евакуисане из својих домова, и смештене су у спортску халу. 

„Они ће крајем дана, када се заврши испумпавање воде, бити враћени својим кућама“, додао је ђокић.

Према његовим речима штета од набујалог Скрапежа је велика, али ће процена бити обављена наредних дана, када престану падавине.

„Иако киша и даље пада водостај Скрапежа је тренутно у опадању“, навео је он.

Обустављен саобраћај на путу Лучани – Гуча

Агенција МНА преноси да је и на подручју Лучана проглашена ванредна ситуција, где је до сада поплављено више од 100 стамбених и привредних објеката. Тренутно је евакуисано око 40 особа.

Вода је у Гучи продрла у погоне Електродистрибуције и средњу школу „Драгачево“, а поплавни талас се тек очекује.

У селу Вича поплављена је 31 кућа, изјавио је за МНА председник општине Миливоје Доловић.

Саобраћај је обустављен на путу Лучани-Гуча у Пухову и Турици, због изливања локалних бујичних потока.

Проблема има и на подручју Горњег Милановца где се излила река Деспотовица.

Тренутно је у прекиду Ибарска магистрала код Брђана.

Због високог водостаја Западна Морава изашла је из свог корита у приобаљу и за сада није причинила штету.

На југу Србије минималан пораст водостаја већих река

Водостај великих река на подручју југа Србије не достиже ниво редовних одбрана од поплава и проблем евентуално, у зависности од падавина, могу да направе мали бујични потоци и реке, речено је у Јавном водопривредном предузећу „Србијаводе“.

Према информацијама које је агенција Бета добила из „Србијавода“, на југу Србије постоји минимални пораст водостаја који је за ово доба године очекиван.

„У том делу земље не очекујемо значајнији пораст нивоа река. Према прогнозама Републичког хидрометеролошког завода (РХМЗ) фронт падавина премешта се ка југозападу земље“, казали су у „Србијаводама“.

Према речима надлежних, данас се очекује пораст водостаја Ибра, због чега је од јутрос проглашена ванредна одбрана од поплава и на подручју те реке, од Новог Пазара до Краљева.

Ванредна одбрана од поплава јуче је проглашена на четири подручја на западу Србије. У „Србијаводама“ су казали да је за само три сата јуче у Лозници пало 50 литара кише, а за последње две недеље 150 литара, што је огромна количина падавина коју корита река у том делу земље нису могла да прихвате због чега је дошло до изливања и поплава.

Због великих падавина расте ниво река у западној Србији. Проглашена је ванредна ситуација у Осечини, Крупњу, Лозници и Љубовији.

Најкритичније је управо у Љубовији, јер је Љубовиђа поплавила центар варошице и 500 домаћинстава.

Љубовиђа је срушила и мост на магистралном путу. У прекиду је саобраћај и на више регионалних путева. Становништво није евакуисано, већ се само повукло на спратове.

Надлежне службе су на терену, пуне се џакови са песком.

Код Осечине се излио Јадар и поплавио око 150 кућа и неколико привредних објеката.

После консултација са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, министар полиције Небојша Стефановић упутио је додатне снаге из тог сектора и припаднике Жандармерије у Осечину, како би помогли грађанима чије су куће угрожене.

Поплавни талас Јадра се из Осечине креће ка Лозници, због чега је градоначелник Лознице прогласио ванредну ситуацију.

У Бањи Бадањи код Лознице излила се река Церница и угрозила рад тог лечилишта. У делу општине Коцељева проглашена је ванредна ситуација због изливања реке Тамнаве и њене притоке Козарице.

Најтежа ситуација је и доњем Црниљеву и селу Каменица где је Тамнава пробила насипе и поплавила домаћинства. Током ноћи је постављен је насип али га је вода однела. Многи путеви ка Каменици практишчно више не постоје.

Нема више ни поља кукуруза у атару тог места, јер је вода и то уништила.

Када је реч о другим рекама, такође је повећан водостаја, али је ситуација за сада под контролом.

После неколико дана неизвесности због пораста водостаја Тамиша, очекује се да ниво те реке опадне. Међутим, и даље је на снази ванредна одбрана од поплава на више од 60 километара насипа.

Саобраћај је обустављен на деоници Грачаница -Љубовија, због изливања реке Љубовија и урушавања моста као на деоници Коцељева-Шабачка Каменица због изливања реке Тамнаве, док је на магистралном путу Завлака – Осечина у месту Комирић због изливања Јадра такодје дошло до потпуног прекида у саобраћају.

Возачима на тим путним правцима из АМС С саветују додатну опрезност јер у планинским пределима Пецке,

Осечине и Крупња још има пар путева на којима се због изливања река или већег одрона саобраћај не одвија. На теретним терминалима на прелазу Хоргош чека се два сата, а на Батровцима сат времена.

(Агенције)

Извор: НСПМ