Помозимо ближњима

Помозимо Слободи и Вјери Вукосав

 

Са девет месеци изговорају своје прве речи и развијају се као и њихови вршњаци. Са 13 месеци су проходале, а функционални говор замењују са неартикулисаним говором. Постепено им се губи контакт очима, не одазивају се на име, а повећава се хиперактивност и раздражљивост. Прва постављена дијагноза са три године живота код девојчица је АДХД.

Девојчице су вођене на бројне прегледе, логопедске и дефектолошке третмане, које су родитељи плаћали. Док су вршњаци напредовали, оне су остајале заточене у свом свету. Један од начина комунакиције са околином, девојчице су успоставиле кроз музику. Иако не реагују на име, а често делују и одустно, оне умеју да отпевају разне песмице до краја. Пре уписа у први разред Слобода и Вјера добијају дијагнозу аутизма.

Због повећане хиперактивности и немогућности да седе и сарађују са асисентом, како је предвиђено у инклузивној настви, родитељи се одлучују да девојчице упишу у школу предвиђену за њихове потребе.

Данас девојчице Слобода и Вјера не могу да кажу својим родитељима кад их нешто боли, не могу да им кажу зашто су срећне, зашто тужне или љуте а не могу ни да разумеју зашто су неке ствари из околине опасне и забрањне. Због повећане хиперактивности оне захтевају стални надзор неког од родитеља или стручних људи. Слобода и Вјера су недовно добиле брата, са којим се још увек не играју, али га осећају и никада га нису повредиле, нити то желе.

Родитељи верују да ће се уз помоћ нових истраживања, функционалном медицином и специјалном лабораторијском дијагностиком доћи до побољшања квалитета живота девојчица. Показују интолеранцију на одређену храну, тако да би било неопходно одрадити анализе које би довеле до великог значаја, како би се направила циљана персонализова исхрана и суплементација за оптимизацију организма. Када се овај процес заврши следе даље претраге да би се пратило стање да ли су девојчице у будућности кандидати за трансплантацију матичним ћелијама.

За почетак лечења неопходно је сакупити 10.000 евра. Родитељи моле за помоћ све оне који могу да помогну да се прикупе средства и на тај начин омогући девојчицама опоравак.

Овим путем позивамо све људе добре воље да помогну близнакињима Слободи и Вјери за лепшу будућност, тако што ће послати СМС са бројем 140 на 2407.
Цена СМС поруке износи 200 динара. ПДВ се не наплаћује. Могућност слања СМС-а имају корисници МТС, Јетел, А1 и Глобалтел мреже.

Уплате за помоћ у лечењу могу се извршити и на динарски и девизни рачун корисника и путем E-doniraj интернет плаћањем платним картицама из целог света, као и преко PayPal-a

  • Они који желе да уплате то могу да учине на рачун Фондације – Хуманост без граница уз напомену ЗА СЛОБОДУ И ВЈЕРУ ВУКОСАВ

         Број динарског рачуна 160-6000001631812-09

        Број девизног рачуна 160-6000001643882-77 са
        IBAN бројем RS351606000001643882-77
        SWIFT DBDBRSBG

Извор: Фондација Хуманост без граница

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!