Помозимо ближњима

Помозимо Слободи и Вјери Вукосав за лепшу будућност

 

Слобода и Вјера Вукосав

Близнакиње Слобода и Вјера Вукосав (2014.) из Невесиња, рођене су из уредно вођене трудноће, месец дана пре заказаног термина. Са девет месеци изговорају своје прве речи и развијају се као и њихови вршњаци. Са 13 месеци су проходале, а функционални говор замењују неартикулисаним гласовима. Постопено им се губи контакт очима, неодазивају се на име, а повећава се хиперактивност и раздражљивост. Прву постављену дијагнозу добиле су са три године живота и она је гласила АДХД.

Девојчице су вођене на бројне прегледе, логопедске и дефектолошке третмане, које су родитељи плаћали. Док су вршњаци напредовали, оне су остајале заточене у свом свету. Један од начина комунакиције са околином, девојчице су успоставиле кроз музику. Иако не реагују на име, а често делују и одустно, оне умеју да отпевају разне песмице до краја. Пре уписа у први разред Слобода и Вјера добијају дијагнозу аутизма.

Због повећане хиперактивности и немогућности да седе и сарађују са асистентом, како је предвиђено у инклузивној настави, родитељи се одлучују да девојчице упишу у школу предвиђену за њихове потребе.
Данас девојчице Слобода и Вјера не могу да кажу својим родитељима кад их нешто боли, не могу да им кажу зашто су срећне, зашто тужне или љуте а не могу ни да разумеју зашто су неке ствари из околине опасне и забрањене. Због повећане хиперактивности оне захтевају стални надзор неког од родитеља или стручних људи. Слобода и Вјера су недовно добиле брата, са којим се још увек не играју, али га осећају и никада га нису повредиле, нити то желе.

Свакодневне вежбе су Слободи и Вјери саставни део живота!

Родитељи верују да ће се уз помоћ нових истраживања, функционалном медицином и специјалном лабораторијском дијагностиком доћи до побољшања квалитета живота девојчица. Сестре показују интолеранцију на одређену храну, тако да би било неопходно да се ураде анализе, које би довеле до великог значаја, како би се направила циљана персонализована исхрана и суплементација за оптимизацију организма. Када се овај процес заврши следе даље претраге да би се пратило стање да ли су девојчице у будућности кандидати за трансплантацију матичним ћелијама.

За почетак лечења неопходно је да се сакупи 10.000 евра. Родитељи моле за помоћ све оне, који могу да помогну да се сакупе средства и на тај начин омогући девојчицама опоравак.

Овим путем позивамо све људе добре воље да помогну близнакињима Слободи и Вјери за лепшу будућност, тако што ће преко ФОНДАЦИЈЕ – хуманост без граница, послати СМС са бројем 140 на 2407. Уплате за помоћ у лечењу могу се извршити и на динарски и девизни рачун корисника и путем E-doniraj интернет плаћањем платним картицама из целог света, као и преко PayPal-a.

Цена СМС поруке износи 200 динара. ПДВ се не наплаћује. Могућност слања СМС-а имају корисници МТС, Yettel, А1 и Глобалтел мреже.

Помозимо Слободи и Вјери!

СМС: 140 na 2407

Динарски рачун: 160-6000001631812-09

Девизни рачун: 160-6000001643882-77

IBAN: RS35160600000164388277

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Упиши 140 и пошаљи СМС на 2407

Потребно: 1.234.666,32 din

PayPal

Извор: Фондација

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!