Помозимо ближњима

Помозимо Биљани Ђоровић да добије битку коју води у болесничкој постељи

Дипломирала је журналистику на Факултету политичких наука. Последипломске студије из области социологије културе и културне политике, завршила је на Факултету политичких наука и стекла звање магистра политичких наука, одбранивши магистарску тезу „Културолошка актуелност антиутопијске визије“, под менторством проф. др. Бранимира Стојковића.

Докторску дисертацију под називом „Медији као културолошки феномен: од Маршала Маклуана до Пола Вирилија“, одбранила  је на Факултету драмских уметности у Београду, под менторством проф. др Дивне Вуксановић,

Бави се истраживањима у области медија, културе и новог глобалног поретка који се највећим делом реализује у форми инфо-рата као компоненте мрежно-центричних ратова.

Дугогодишњи је новинар и уредник на Радио Београду 2. Одлуком донесеном на седници Програмског одбора РТС-одржаног 24. марта 2011, забрањена је њена култна емисија „Атлантис“, коју је реализовала у периоду од 2001-2011, покренувши свеобухватну истрагу узрока због којих се свет нашао у средишту Апокалипсе, која се одвија у форми  усавршеног научно технолошког тоталитаризма.. Увидом у записник са седнице Програмског одбора РТС-а, на којој је одлука о забрани емисије „Атлантис“ донесена, добијеном на основу закона о правима на приступ информацијама од јавног значаја, може се видети да је разлог за забрану емисије „Атлантис“, био анализа догађаја у Сребреници, 11. јула 1995, која је била предмет многобројних емисија „Атлантис“ у којима су учествовали експерти, научници и водећи интелектуалци из света, какви су били професори Едвард Херман, Ноам Чомски, Мајкл Паренти, Махди Наземораја, др. Дијана Џонстон, Стефан Каргановић, Џон Пилџер и други, чији увиди нису подлегли императивима „политичке коректности“, што  политика геноцида, према чијем обрасцу од народа жртве, треба произвести геноцидне убице, ултимативно захтева.

Након збаране емисије „Атлантис“, реализовала је емисију „Силен“ (2011-2016) у оквиру које је наставила са истраживањем новог глобалног поретка, контроле историје и феномена саприпадајућих прећутаној историји Србије и света. Емисија „Силен“ је, неколико месеци након доласка Радомана Кањевца на место главног и одговорног уредника Радио Београда 2, преименована у емисију „Контрапункт“, у којој, и поред деклеративно представљеног „антиглобалистичког“ усмерења, више није било места за истраживање феномена и историјског и савременог контекста који су водили успостављању тоталитарног и геноцидног глобалног поретка у чијим се смртоносним канџама нашла људска врста и сав живи свет на Планети. Без обзира на то, емисија је 2021.одузета од њеног аутора и поклоњена на реализацију другом аутору, без икаквог писменог образложења.

Сада ради као уредник рубрике Документарног програма у Радио Београду 2.  Члан је редакција недељника „Печат“ и магазина „Геополитика“, интернет портала ФБ Репортер, и „Збиља“, специјализованим за политичка и друштвена питања, геополитичка, медијска и стратешка истраживања. Један је од покретача првог независног интернет радија у Србији „Снага народа“ на коме је уређивала и водила емисију „Инфоратници“, којом је покренула инфоратничку борбу у Србији на Интернету.

Члан је Председништва Свесрпског Словенског покрета; један  од оснивача удружења грађана за  уметност, културу, медије и друштвена питања „Млади грашак/Green Pea“ из Београда; почасни председник удружења „Српски центар екологије“, члан еколошког покрета „Дружина храста“ који окупља чуваре природе, уметнике живота и духовне трагаоце на задатку очувања изворне природе планете Земље, Амбасадор добре воље Еколошког покрета Новог Сада и члан заједнице „ДоброЧини – Чувари Наслеђа“, „настале из љубави и преке потребе да се у данашњем тегобном времену препознамо, окупимо, оснажимо и заједнички деламо у циљу опстанка, опоравка и повратка животу у његовом исконском смислу и свету као месту нашег духовног узашашћа“.

Ауторка је књига Атлантис против Левијатана, (Catena Mundi, Београд, 2012); Инфоратница., (Пешић и синови, Београд 2015) и Медији: убице стварности (Пешић и синови, Београд, 2018).  Њене студије и интервјуи објављени су књигама Генетски модификовани поредак, опасност од ГМО, Catena Mundi, Београд (2013), 2015; Колико коштају илузије – Либерализација образовања у Србији, Унија синдиката просветних радника Србије, Београд, 2014; Хроника разорене Троје -1-2: Милан Брдар: разговори с Биљаном Ђоровић 2004-2011 (Атлантис, Радио Београд 2), Центар слободарских делатности, Крагујевац,  Логос, Бачка Паланка, 2012, Глобално загејавање, Catena Mundi, Београд (2012). Коаутор је књиге „ЗДОГОВОР“ са Милојем Стевановићем у издању Задужбине Нова Никеја, 2022. у којој су објављени транскрипти њених емисија са Косаром Гавриловић и коаутором књиге.

Публиковала је више научних радова у научним часописима и тематским зборницима.

Добитница је награде за новинарство часописа „Збиља“ за 2018.годину, за „изванредан инфоратнички допринос у истраживању новог глобалног поретка“.

П.С.,

Септембра месеца т.г.  доживела је мождани удар од кога се, с Божјом помоћу, опоравља.

С доброжељењем,

Милоје Стевановић