Rusija i ruske zemlje

Poljski „Crni pauci“ protiv Belorusije

„Crni pauci“ na vežbama

Poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je u Sejmu (parlamentu – prim. prev.) pokretanje poljsko-američkog programa pomoći „beloruskom civilnom društvu“. Ne zna se tačno koliko će Poljska izdvojiti novca, niti koliko Sjedinjene Države, ali Poljaci govore o 50 miliona zlota (dva zlota=0,46 evra – prim prev.). Novac će se koristiti za finansiranje nevladinih organizacija koje rade u korist poljskih interesa, za podršku medijima koji su se suprotstavili beloruskim vlastima, kao i za finansiranje utočišta političkim aktivistima koji budu morali da se sklanjaju, itd.

Poljska može postati drugi dom za represirane i povređene Beloruse. Oni će dobiti priliku da studiraju i rade u Poljskoj. Otvorili smo svoja srca za Belorusiju, a želimo da otvorimo svoje granice i naše univerzitete “, rekao je poljski premijer.

Novac za medije dodeljivaće se putem Fonda za međunarodnu solidarnost (Fundacja Solidarnośći Międzynarodowej). Kao što je napomenuo Moravjecki, kroz ovu Fondaciju „poljske nevladine organizacije će imati priliku da podrže napore Belorusa u stvaranju nezavisne štampe i slobodnu razmenu informacija.“

Neizgovoreni dodatak programu je uključivanje u informativne operacije protiv Belorusije i tajne specijalne jedinice „Crni pauci“ – Centralne grupe psiholoških akcija (Centralna Grupa Dzialań Psychologicznych), koja je stacionirana u Bidgošću i podređena je Upravi za obaveštajnu i elektronsku borbu (Zarząd Rozpoznania i Walki Elektronicznej) kopnene vojske Poljske.

«Crni pauci» su eksperti poliglote, sa iskustvom obavljanja psiholoških operacija u sklopu NATO misija u Iraku i Avganistanu. „Crni pauci“ pripadaju specijalnim snagama, za čiji razvoj je poljsko Ministarstvo odbrane prošle godine izdvojilo 20% više sredstava nego za druge rodove vojske (353 miliona zlota). Oficiri Centralne grupe za psihološke operacije deo su komandnog osoblja specijalnih snaga NATO-a, stacioniranog duž granica Rusije i Belorusije.

Izveštaj Vojnog centra za društveno obrazovanje «Pukovnika Mariana Porvita» (Wojskowy Centrum Edukacji Obywatelskiej im. płk Mariana Porwita) pod nazivom „Strateška komunikacija i odnosi sa javnošću“ ukazuju da poljska vojska koristi društvene mreže u psihološkim operacijama „da inicira sistematske promene političke prirode“ i da sarađuje sa poljskom dijasporom da bi prenela društvu zvaničan stav Varšave.

Sa poljskim specijalnim službama povezane su aktivnosti beloruskih telegram-kanala NEXTA i NEXTA Live, koje program emituju iz Varšave, a takođe šire i uputstva o taktikama uličnih protesta,. „Tačka nepovrata je pređena, sada moramo napred“, citira «Belsat» jednog od zaposlenih u telegram kanalu NEXTA.

Savez Poljaka u Belorusiji, na čelu sa Anželikom Boris, direktno učestvuje u protestima – sprovodi niz akcija „Solidarnost sa Belorusijom“ pod crveno-belim zastavama Poljske i belo-crveno-belom zastavom beloruskih nacionalista, ubeđujući sugrađane da Poljska i Belorusija imaju „zajedničku sudbinu ”i“ zajedničke vrednosti ”. Borisova poziva na stalne proteste.

U Belorusiji postoje dva Saveza Poljaka, a predvodi ih Borisova i Mečislav Lisim. Prva je za Minsk ilegalna, jer se bavi ne toliko poljskom kulturom, koliko vođenjem poljske politike. Savez Poljaka M. Lisima je registrovan, ali ga Poljska ne priznaje. Članovi Saveza Poljaka Borisove lakše dobijaju „ličnu kartu Poljaka“ i finansiranje iz Varšave, nego Savez Poljaka M. Lisima, zahvaljujući pokroviteljstvu poljskog ambasadora Artura Mihalskog i generalnog konzula u Grodnu Jaroslava Kšjonžeka.

Poslanik Sejma iz asocijacije stranaka «Konfederacija» Kristian Kaminski definisao je belorusku politiku Varšave na sledeći način: „Poljska mora pogurati našu agendu„. Usred protesta u Belorusiji 15. avgusta, Poljaci su dodelili opozicionom beloruskom centru za ljudska prava «Vesna» nagradu Jana Karskog, jednu  od najviših javnih nagrada u Poljskoj,  „Za zaštitu ljudskih prava, dostojanstva i demokratije i širenje svesti da nijedna diktatura nije večna“, kaže se u odluci žirija.

Lider beloruskih rimokatolika, nadbiskup Tadeuš Kondruševič, obratio se rukovodstvu Belorusije otvorenim pismom, u kojem je beloruskim bezbednjacima zamerio surovost i pozvao da započnu „konstruktivan dijalog sa društvom, zaustave nasilje i odmah puste sve nedužne građane zatočene zbog učešća na mirnim protestima„. Učešće Poljaka i beloruskih-rimokatolika u antivladinim sukobima u Belorusiji nesrazmerno je veliko i Kondruševič je toga svestan, ali ovaj vatikanski sluga nije svoje stado pozvao na mir.

Autor: Vladislav Gulevič

S ruskog preveo Zoran Milošević (https://www.fondsk.ru/news/2020/08/19/polskie-chernye-pauki-protiv-belorussii-51652.html)

Izvor: https://balkanskageopolitika.com/2020/08/19/poljski-crni-pauci-protiv-belorusije/

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!