Русија и руске земље

Пољски „Црни пауци“ против Белорусије

„Црни пауци“ на вежбама

Пољски премијер Матеуш Моравјецки најавио је у Сејму (парламенту – прим. прев.) покретање пољско-америчког програма помоћи „белоруском цивилном друштву“. Не зна се тачно колико ће Пољска издвојити новца, нити колико Сједињене Државе, али Пољаци говоре о 50 милиона злота (два злота=0,46 евра – прим прев.). Новац ће се користити за финансирање невладиних организација које раде у корист пољских интереса, за подршку медијима који су се супротставили белоруским властима, као и за финансирање уточишта политичким активистима који буду морали да се склањају, итд.

Пољска може постати други дом за репресиране и повређене Белорусе. Они ће добити прилику да студирају и раде у Пољској. Отворили смо своја срца за Белорусију, а желимо да отворимо своје границе и наше универзитете “, рекао је пољски премијер.

Новац за медије додељиваће се путем Фонда за међународну солидарност (Fundacja Solidarnośći Międzynarodowej). Као што је напоменуо Моравјецки, кроз ову Фондацију „пољске невладине организације ће имати прилику да подрже напоре Белоруса у стварању независне штампе и слободну размену информација.“

Неизговорени додатак програму је укључивање у информативне операције против Белорусије и тајне специјалне јединице „Црни пауци“ – Централне групе психолошких акција (Centralna Grupa Dzialań Psychologicznych), која је стационирана у Бидгошћу и подређена је Управи за обавештајну и електронску борбу (Zarząd Rozpoznania i Walki Elektronicznej) копнене војске Пољске.

«Црни пауци» су експерти полиглоте, са искуством обављања психолошких операција у склопу НАТО мисија у Ираку и Авганистану. „Црни пауци“ припадају специјалним снагама, за чији развој је пољско Министарство одбране прошле године издвојило 20% више средстава него за друге родове војске (353 милиона злота). Официри Централне групе за психолошке операције део су командног особља специјалних снага НАТО-а, стационираног дуж граница Русије и Белорусије.

Извештај Војног центра за друштвено образовање «Пуковника Мариана Порвита» (Wojskowy Centrum Edukacji Obywatelskiej im. płk Mariana Porwita) под називом „Стратешка комуникација и односи са јавношћу“ указују да пољска војска користи друштвене мреже у психолошким операцијама „да иницира систематске промене политичке природе“ и да сарађује са пољском дијаспором да би пренела друштву званичан став Варшаве.

Са пољским специјалним службама повезане су активности белоруских телеграм-канала NEXTA и NEXTA Live, које програм емитују из Варшаве, а такође шире и упутства о тактикама уличних протеста,. „Тачка неповрата је пређена, сада морамо напред“, цитира «Белсат» једног од запослених у телеграм каналу NEXTA.

Савез Пољака у Белорусији, на челу са Анжеликом Борис, директно учествује у протестима – спроводи низ акција „Солидарност са Белорусијом“ под црвено-белим заставама Пољске и бело-црвено-белом заставом белоруских националиста, убеђујући суграђане да Пољска и Белорусија имају „заједничку судбину ”и“ заједничке вредности ”. Борисова позива на сталне протесте.

У Белорусији постоје два Савеза Пољака, а предводи их Борисова и Мечислав Лисим. Прва је за Минск илегална, јер се бави не толико пољском културом, колико вођењем пољске политике. Савез Пољака М. Лисима је регистрован, али га Пољска не признаје. Чланови Савеза Пољака Борисове лакше добијају „личну карту Пољака“ и финансирање из Варшаве, него Савез Пољака М. Лисима, захваљујући покровитељству пољског амбасадора Артура Михалског и генералног конзула у Гродну Јарослава Кшјонжека.

Посланик Сејма из асоцијације странака «Конфедерација» Кристиан Камински дефинисао је белоруску политику Варшаве на следећи начин: „Пољска мора погурати нашу агенду„. Усред протеста у Белорусији 15. августа, Пољаци су доделили опозиционом белоруском центру за људска права «Весна» награду Јана Карског, једну  од највиших јавних награда у Пољској,  „За заштиту људских права, достојанства и демократије и ширење свести да ниједна диктатура није вечна“, каже се у одлуци жирија.

Лидер белоруских римокатолика, надбискуп Тадеуш Кондрушевич, обратио се руководству Белорусије отвореним писмом, у којем је белоруским безбедњацима замерио суровост и позвао да започну „конструктиван дијалог са друштвом, зауставе насиље и одмах пусте све недужне грађане заточене због учешћа на мирним протестима„. Учешће Пољака и белоруских-римокатолика у антивладиним сукобима у Белорусији несразмерно је велико и Кондрушевич је тога свестан, али овај ватикански слуга није своје стадо позвао на мир.

Аутор: Владислав Гулевич

С руског превео Зоран Милошевић (https://www.fondsk.ru/news/2020/08/19/polskie-chernye-pauki-protiv-belorussii-51652.html)

Извор: https://balkanskageopolitika.com/2020/08/19/poljski-crni-pauci-protiv-belorusije/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!