Istorija

Politički zatvorenik koji je najduže robijao pod komunistima

Prota Sava Banković

U PREDVORJU PAKLA Autobiografska knjiga prote Save Bankovića: Politički zatvorenik koji je najduže robijao pod komunistima

Knjiga pravoslavnog sveštenika i profesora teologije Save Bankovića „U predvorju pakla“ jedinstveno je svedočenje i ispovest o skoro dve decenije provedene u komunističkim zatvorima.

Profesor Banković ima najduži zatvorski staž kao politički zatvorenik u istoriji Srbije. Bio je veliki uporni i beskompromisni borac za hrišćanske i demokratske slobodarske ideje, kojih se nije odricao po cenu stradanja. U svojoj golgoti prošao je skoro sve zatvore u Srbiji. Njegova knjiga suočava društvo sa patnjama koje je autoritarni režim naneo mnogima, a koje je Banković verovatno najbolje opisao kao autentični svedok – objašnjava istoričar dr Srđan Cvetković, koji je priređivač i jedan od izdavača knjige.

Najprokaženija uniforma

Akademik Matija Bećković kaže za Blic da se povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve treba setiti svakog mučenika koji je nosio krst i mantiju.

– Tom mučenikoslovu bismo pribrojali pastire Srpske crkve posle Drugog svetskog rata, kad je mantija bila najprokaženija uniforma, u poretku koji nije priznavao Boga, među kojima je vidno mesto zauzeo sveštenik Sava Banković koji je devetnaest godina robijao u Sremskoj Mitrovici. O tom mučeništvu svedoči njegova knjiga „U predvorju pakla“ – kaže akademik Bećković.

Istoričar Cvetković navodi da su oca sveštenika Bankovića, Živojina, ubili Nemci u Kragujevcu još 1941, dok mu je brat, oficir Jugoslovenske vojske, preminuo u nemačkom zarobljeništvu u Nirnbergu.

– Bio je kritičar komunista i omiljeni profesor u aleksinačkom srezu. Zato je bio smetnja komunističkoj propagandi. Ozrenski partizanski odred ga je stavio na spisak za likvidaciju pod broj tri, vrlo visoko na lestvici prioriteta za ubijanje. Banković je ubrzo 1942. premešten iz Aleksinca na mesto profesora u Vrnjačku Banju, gde je otvorena gimnazija zbog velikog broja izbeglica iz Vojvodine i NDH – kaže Cvetković.

Decenija u samici

Čim je uspostavljena komunistička vlast, Bankoviću je prvo zabranjen pristup gimnaziji, a zatim je 6. decembra 1944. uhapšen.

– Tu počinje duga istorija njegovih muka i progona. Savu pripadnici Ozne iz Vrnjačke Banje sprovode u Aleksinac, a potom i u niški zatvor 20. januara 1945. Čekao je zajedno s ostalima odvođenje u smrt svake noći, što je možda i najupečatljiviji deo knjige, jer je malo preživelih, a još manje onih koji su ovako verno to opisali – navodi Cvetković.

Početkom februara 1945. stigla je naredba iz vrha Ozne da se prekinu streljanja i počne sa suđenjima. Na Veliki četvrtak 3. maja 1945. u Vojnom sudu u Nišu osuđen je na smrt, ali je kazna preinačena na 15 godina zatvora.

– U Sremskoj Mitrovici je kaznu služio pod najstrožim režimom izložen fizičkoj i psihičkoj torturi. U samici je proveo više od 10 godina, jer se nije pokoravao vlastima. Više od šest godina ležao je na betonu bez kreveta. Živeo je na 200 grama proje i mutne i prljave, vruće vode. Glad i tortura nisu ga omeli da i na robiji nastavi da ispoveda hrišćanske i demokratske ideje, o čemu svedoči i njegov podebeli zatvorski dosije – navodi Cvetković.

Život izgnanika

Profesor Banković je na robiji bio sa mnogim poznatim ličnostima iz predratnog života o kojima piše u knjizi – Dragoljub Jovanović, Đura Đurović, Stevan Moljević, Kosta Kumanudi, Vlada Ilić, Teokarovići… Odslužio je punih 15 godina, bez dana skraćenja.

– Izlazak iz zatvora Savi nije doneo istinsku slobodu. Kako piše, ostavio je mladu devojku sa malom decom, a sačekala ga je žena‚ već sede kose i razorenih nerava, sa momcima koji su već odrasli. Porodica je preživljavala samo od male suprugine plate kuvarice u hotelu u Vrnjačkoj Banji. Po izdržanoj kazni obratio se prvo patrijarhu Germanu za prijem u službu. Iako je polagao velike nade, jer su bili dugogodišnji prijatelji, dobio je negativan odgovor. Kada je već izgubio nadu, primio ga je u službu episkop sremski Makarije. Bankovićevi stavovi o vlastima odveli su ga u pritvor već juna 1963. Neko od meštana ga je prijavio za uvredu Josipa Broza, pa je bio zatvoren 21 dan bez ikakvog objašnjenja – kaže Cvetković.

Banković je uhapšen ponovo juna 1973, a osuđen već 20. novembra na nove četiri godine, pa je ponovo bio u Sremskoj Mitrovici.

– Kao paroh u Beški od 1965, prema optužnici, nastavio je sa neprijateljskim radom. Njegova krivica je bila što je pisao Letopis o poratnim zločinima komunističkog režima. Politički osuđenici su i dalje najstrože tretirani. Banković i disident Mihajlo Mihajlov su decembra 1975. organizovali štrajk glađu tražeći prava za političke zatvorenike kakve su komunisti imali pre rata. Sava je izdržao bez hrane više od dve nedelje. To je došlo do mnogih uglednih stranih medija i nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava – navodi Cvetković.

Posle izlaska na slobodu 1977, profesor Banković sve vreme je nadziran, šikaniran, bio je bez posla, penzije i pasoša. Sa suprugom je živeo kao izgnanik u manastiru Nova Ravanica na Fruškoj gori. Tu je napisao „U predvorju pakla“. Umro je 1997. godine.

Komunisti ubili 482 sveštenika SPC

Protojerej Velibor Džomić je u knjizi „Stradanje Srpske crkve od komunista“ popisao 482 sveštenika SPC koje su ubile komunističke vlasti u Jugoslaviji. Komunisti su ubili više sveštenika SPC nego sve druge strane tokom Drugog svetskog rata.

Autor: Vuk Z. Cvijić

Izvor: blic.rs

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu koja je u Srbiji zabranjena!