Историја

Подршка грчког народа за време нато бомбардовања

Пре тачно 21 годину НАТО је почео бомбардовање Србије у циљу отимања Косова и Метохије. И управо тих најгорих дана, српски народ је добио подршку какву никад ни један народ није дао ником.

Наши суседи Грци потпуно су паралисали своју државу масовним протестима широм Грчке у циљу подршке нашем народу и нашој борби за правду. Многи људи у Србији нису свесни да је читава Грчка протествовала против бомбардовања наше земље, нико није ишао на посао, школе нису радиле, факултети су били паралисани протестима, а народ је био на улицама, кидисао на НАТО конвоје, бродове и амбасаде земаља укључених у бомбардовање, блокирао луке не дозвољавајући пристајање страних бродова.

На овом снимку видите један од протеста свих најпознатијих грчких певача и музичара које је предводио највећи од њих, легендарни композитор са Крита Микис Теодоракис. Кажу да је било више стотина хиљада људи на тргу Синтагма и околини у Атини. Теодоракис је тада прочитао свој легендарни говор када је између осталог рекао и ово:

”Ми стојимо поред жртава наше српске браће и желимо да наша песма надјача звук сирена које плачу и фијук ракета. Београде, данас певамо за тебе! Хајде да сви заједно гласно певамо да нас чују. Ми смо уз вас! Будите храбри! Правда је на вашој страни, правда на крају увек победи. Рекао бих да певамо да нас Европљани чују, али бојим се да је то губљење времена. Већина њих тамо горе је потпуно слепа и глува”.

Протести су били нарочито масовни у Солуну. Читава грчка Македонија, а нарочито солунска регија је била паралисана од протеста и блокада које су организовали Грци како би спречили прелазак НАТО трупа кроз њихове аутопутеве и градове. Сви путеви који су водили ка граници са БЈР Македонијом (некадашњом границом Србије и Грчке) су били блокирани и на њих су стављане свакакве блокаде и барикаде. НАТО је због тога морао да мења линије снабдевања и организује транспорт ваздухом или преко албанских лука.

Грк Маринос Рикудис капета брода грчке ратне морнарице, који је одбио да бомбардује СРЈ

НАТО носачи авиона и разарачи 1999. године су покушали да уплове у велику морнаричку луку на Крфу, али су становници острва, који више него било ко други познају ко су и шта су Срби, показали НАТО војницима да неће дозволити да било ко са Крфа пође у бомбардовање наше земље. Било је то други пут да Крфљани нису ћутали. Иначе, чим би НАТО војници и морнари ступили на копно, разгневљени Крфљани су их бацали назад у море. Била је то општа туча по острву која је трајала данима и велики међународни инцидент, који су грчке власти на све начине покушавале да заташкају.

Протести у Атини, испред америчке амбасаде, у априлу те 1999. године, прерасли у прави рат са полицијом на градским улицама у центру грчке престонице. Америчку амбасаду у Атини у то време чувало је тзв. осам прстенова полицајаца. Учесници демонстрација, које су окупиле на десетине хиљада људи, пробили су свих осам, а било је и озбиљних инцидената и чак употребе ватреног оружја у нападима на полицију која је чувала објекте страних амбасада.

У Београду се већ ујутро 25. марта 1999. године обрео бивши центар грчке кошаркашке репрезентације и играч Олимпијакоса Панајотис Фасулас (данашњи политичар). Није могао да седи код куће па је возио целу ноћ из Атине прошавши кроз Србију под бомбама како би у Београду лично пружио подршку и ставио се на располагање нашим властима у циљу пружања помоћи нашем народу. За њим су заједно дошли и многи други грчки кошаркаши да би се са нашим кошаркашима сусрели у Дому народне скупштине. Још један легендарни грчки певач Јоргос Даларас је 8. априла одржао концерт за памћење у Београду под сиренама, док је фудбалски клуб АЕК такође под сиренама у Београду одиграо пријатељску утакмицу са Партизаном.

У најтежим данима се познају прави пријатељи и браћа. Никада нико нам није пружио овакву народну подршку! Хвала нашој православној браћи, то се не заборавља!

Извор: историјасрба -фејсбук страница

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!