Природа и здравље

Поднета колективна тужба против произвођача Ремдесивира у вези са наводним преварама

Гилеад је оптужен за „потцењивање или потпуно занемаривање клиничких опасности са којима се пацијенти суочавају приликом примене ремдесивира“.
Компанија за ремдесивир која се користи широм Сједињених Држава за лечење КОВИД-19 добила је колективну тужбу због оптужби да је лажно рекламирала лек без откривања могућих нежељених ефеката.

Двоје становника Калифорније, од којих је један рођак особе која је умрла након узимања ремдесивира, поднели су 26. септембра у Шаста (Shasta) тужбу против “Gilead Sciences“.

Дебора Фуст, преживела супруга Мајкла Фуста, и Едвард Пиментел, који тврди да је повређен након узимања ремдесивира, оптужују Калифорнијску компанију Гилеад да није споменула документоване нежељене ефекте приликом промоције ремдесивира.

– То је ужасна супстанца. Непрофитна организација са хиљадама чланова  имају болничке евиденције и можете видети да постоји велика разлика у нивоу креатинина у крви, провером бубрега након узимања ремдесивира“, рекао је Брадфорд Гејер, адвокат из бивше Feds Group који заступа тужиоце, у интервјуу за Епокс Тајмс.

Бивша непрофитна организација Feds Group Freedom Foundation, објавила је на својој веб страници избор неких случајева.

У тужби се наводи да Гилеадова саопштења за штампу и изјаве потрошача и истраживача из Гилеада показују „тенденцију да умањују или у потпуности изостављају клиничке опасности са којима се пацијенти суочавају приликом примене ремдесивира, већ уместо тога, наглашавају његове недоказане користи, сигурност и ефикасност“.

На пример, информативна веб страна за лекове, позната и као Veklury, не помиње проблеме са бубрезима. Брошура (ПДФ) која се даје пацијентима такође не помиње ове проблеме.

„Реклама окривљеног да је ремдесивир сигуран и ефикасан третман за КОВИД-19 је лажна и обмањује разумног потрошача, укључујући тужиоце, јер је окривљени заправо знао или је морао знати, на основу претходних истраживања и података о ремдесивиру, да је његова примена небезбедна и представља висок ризик од озбиљних нежељених ефеката и смрти“, наводи се у тужби.

Реклама такође „прикрива и/или изоставља прави садржај и природу лека“.

Гилеад није одговорио на захтев за коментар.

Тужиоци траже класни статус који би омогућио двема групама људи да се придруже тужби. То су људи који су примали ремдесивир током хоспитализације од КОВИД-19 и који су претрпели озбиљне повреде, као и људи чији су вољени умрли након узимања ремдесивира након хоспитализације од КОВИД-19.

Рано одобрење ФДА

Америчка управа за храну и лекове (ФДА) издала је хитно одобрење Гилеаду за употребу ремдесивира у мају 2020.године, углавном на основу резултата студије коју спонзорише влада, у којој су истраживачи на пола пута привели крајњу тачку. Критичари су изјавили да је ова промена направљена како би се постигли позитивни резултати. Студија је открила да ремдесивир убрзава време опоравка од КОВИД-19.

Агенција је предузела овај корак без консултација са својим саветодавним Одбором за антимикробне лекове.

Управа за храну и лекове одобрила је ремдесивир у октобру 2020. године и проширила његову дозвољену употребу у амбулантним условима и код деце.

Убрзо након тога, велика ванредна студија коју је спровела Светска здравствена организација, показала је да ремдесивир не убрзава опоравак нити смањује смртност. Група је препоручила да се ремдесивир не користи хоспитализованим пацијентима, што је било у супротности са препорукама које су усвојене у Сједињеним Државама.

Студије на животињама откриле су знакове да ремдесивир оштећује бубреге. Америчка студија открила је оштећење бубрега код прималаца ремдесивира, укључујући три пацијента који су били приморани да престану да га даље користе.

Друге студије, као и подаци добијени након одобрења, такође су изазвале забринутост због сигурности и ефикасности.

Истраживачи који су проучавали извештаје за VigiBase, базу података Светске здравствене организације, на пример, открили су да је било много више извештаја о оштећењу бубрега након примене ремдесивира него извештаја о оштећењу бубрега након других третмана против КОВИД-19.

Пре него што приме ремдесивир, ФДА најпре информише америчке пацијенте (ПДФ обавештење) да пријаве све своје болести, укључујући проблеме са бубрезима.

Према новој тужби, промовишући ремдесивир. Гилеад је требало да обавести о могућем ризику оштећења бубрега.

Како се наводи, прикривањем података, компанија је прекршила калифорнијске законе који забрањују употребу обмањујућих метода и пружање неаутентичних или обмањујућих изјава.

У тужби се наводи, да је Гилеад такође допустио да се погрешно представе информације, што је довело и до неоснованог богаћења.

Тужиоци траже формирање законске основе, којом ће Гилеаду бити забрањено да се бави „бескрупулозном, незаконитом и обмањујућом пословном праксом и лажним оглашавањем“, наредбу којом се Гилеад обавезује да исправи своје претходне рекламе, наредбу којом се Гилеаду налаже да повуче и уништи обмањујуће промотивне материјале, наредбу која захтева од Гилеада да врати сву материјалну добит стечену насилним поступцима и на крају, наредбу којом се Гилеаду налаже да на све плати и камату.

Тужиоци такође захтевају накнаду штете.
Следи Уредба Мичигена

Нова тужба поднета је након што је суд у Мичигену пресудио да ремдесивир није заштићен савезним законом од тужбе Мушкарца коме је након узимања ремдесивира била потребна ампутација ноге.

Овај човек, Дон Новацки, такође је претрпео два можданог удара.

Извештено је да је ремдесивир који је добио контаминиран честицама стакла.

Гилеад је тврдио да се не може тужити због имунитета који је обезбедио Закон о јавној спремности и приправности за ванредне ситуације, а који је Трампова администрација увела током пандемије КОВИД-19.

Судија је одбацио овај аргумент, сматрајући да се закон не односи на произвођача у овој ситуацији.

Господин Новацки и његови адвокати сада су спремни за информације, а суђење ће се одржати касније.

„Једна од ствари коју ћемо сазнати је тачно шта су и када Гилеад, ФДА и болница знали“, рекао је Ван Џонсон, један од адвоката, за “Епох Тајмс“. „Како су честице стакла које су могле изазвати мождане ударе и смрт код људи ушле у овај лек? Зашто нас ови људи не контактирају за медицинску документацију нашег клијента да бисмо разумели шта се догодило?“

#
Критична чињеница о ремдесивиру је да је овај лек проучаван у лечењу Еболе, а резултати су били толико жалосни да је покушај „лечења“ укинут; ремдесивир није био користан већ је као и други „сигурни и ефикасни“ лекови, значајно повећао смртност. Др Фаучи и његови криминални партнери, били су свесни свих нежељених ефеката и недостатка ремдесивира, и апсолутно су знали да поводом тога, док траје “ПСИОП-19“ неће бити ништа предузето, али ће довести до отказивања бубрега, што ће тада бити врло слично пнеумонији К-19, посебно у комбинацији са интубацијом.
Другим речима, одувек су знали да ремдесивиром убијају људе.

Превео за Борбу за истину Ненад Николић

Учинимо што до нас стоји, остало ће Господ дати!