Русија и руске земље

Почиње прелазак епархија прогоњене Украјинске православне цркве под крило Московске патријаршије

Свештеници Бердјанско-приморске епархије канонске Украјинске православне цркве затражили су од Патријарха Руске православне цркве Кирила да их прими у РПЦ.

Свештенство бивших административних области Украјине које су прошле године ушле у сассстав Руске Федерације већ су тражило да се врате у крило Руске православне цркве, али је врх РПЦ био суздржан. Међутим, сада се ситуација темељно изменила.

Митрополит бердјански и приморски Јефрем напустио је своју паству и побегао на територију коју контролише кијевски режим. А епархија не може без епископа, па је свештенство гласањем одлучило да се обрати патријарху Кирилу са захтевом да прихвати епархију Бердјанску и Приморску у крило Московске Патријаршије.

Московски експерт за религиије Роман Лункин оценио је да режим Валдимира Зеленског намерно доприноси уништењу УПЦ и да зато није никакво изненађење што део православног свештенства покушава да пронађе заштиту у Русији.

„Апел свештенства Бердјанска са молбом да буде примљено у Руску цркву може радикално променити статус УПЦ на територији Руске Федерације. Раније су Ровенска и Кримска епархија изразиле жељу да буду под директном контролом патријарха Кирила, али формално и даље остају у УПЦ, као и православље Донбаса“, рекао је Лункин, који је руководилац Центра за проучавање. религије и друштва у Институту Европе Руске академије наука.

И додатно објаснио: „Сада се може створити преседан да епархија напусти УПЦ и пређе у РПЦ без икаквих међукорака. Ситуација у Бердјанску је посебна – владика Јефрем је побегао из града на територију Украјине због огромног притиска украјинскиох националиста. Власти у Кијеву све оне који су у новим областима РФ остали са својом пастом називају издајницима. Зато нема смисла да се свештенство у епархијама у новим регионима Руске Федерације претвара да остаје верно УПЦ, пошто сама Црква више није у стању да их заштити“.

Лункин посебно наглашава:

„Ако РПЦ укључи Бердјанску епархију у састав Московске патријаршије, то неће нарушити никаква црквена правила која су на снази између УПЦ и РПЦ. Још у мају 2022. године, Савет УПЦ је наредио епархијама да саме одлуче како да управљају црквеним животом у критичној ситуацији. Пријем бердјанске епархије може подстаћи прелазак у РПЦ епархија Крима, као и оних у новим регионима Руске Федерације“.

Извор: Факти

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!