Србија и србске земље

Побуна у горњим селима – Рио Тинто се изгубио хитно

Неколико десетина мештана Прањана и Дружетића се данас окупило на медји ова два села како би спречили представнике „Рио Тинта“ да изврше геолошка истраживања у овом крају.

фото: gminfo.rs

Самоорганизовање мештана показало се као најбоља борба против представника светских геолошких фирми, које су раде да отварају руднике литијума и у Рудничко – таковском крају.

фото: gminfo.rs
фото: gminfo.rs
фото: gminfo.rs

– Недалеко од своје куће сам видео двојицу људи који су нешто копали по мојој земљи, на неколико парцела и на неколико места. На мој љубазан позив, дошли су у кућу, а када сам схватио да су они представници рударских компанија, најљубазније сам их замолио да напусте моје имање. Медјутим, схватио сам да они нису отишли далеко, него само пар километара даље, где су на месту званом „Главај“ наставили са својим ископинама – рекао је овим поводом Констатин Станојевић, у чију су парцелу прво ушли незвани гости.

фото: gminfo.rs

Након повратка са копања узорака са брда „Главај“ у Прањанима, представнике рударске компаније је чекао „хладан туш“ у виду неколико десетина мештана овог краја који су и лично спровели у дело своју паролу „Знамо да не дамо“.

фото: gminfo.rs

– Ко сте ви? Ко вам је дозволио да улазите у приватне поседе? Имате ли какво решење, идентификацију, решење по којем радите – инсистирала је на одговору од београдских геолога Љиљана Браловић из Удружења „Сувоборска греда“.

фото: gminfo.rs

– Ми смо до пре два дана радили под једном фирмом, а прекјуче смо добили решење за фирму „Балкан истраживања“, али, ПИБ, жиро рачун и све остало је исто као код претходне „ћерке фирме“ Рио Тинта. Уколико ви мислите да ће због нашег истраживања неко да одмах отвори рудник у вашем крају, грдно се варате. Ми смо, наиме, много милиона долара потрошили на многим местима, па рудник није отворен – рекао је окупљеним градјанима Ненад Лончаревић, геолог из наведене фирме, што је присутне само разјарило…

– Да ли је нормално да ја додјем у ваш стан у Београду, да заузмем вашу терасу, а вас ништа да не питам – отворено је питао Илија Браловић из Прањана.

фото: gminfo.rs

– Ја сам данас био у преговорима за куповину новог трактора, али, чему све то? Шта да орем? Рудник?– питао је Милован Стевовић из Дружетића.

фото: gminfo.rs

Након неколико пута, од градјана изговорених речи, да геолози износе лажне податке, који су им, како се од мештана могло чути, можда и сервирани у Београду или Горњем Милановцу, представницима рударске компаније су одузети ископани узорци, а затим су испраћени до границе Прањана, односно, горњомилановачке општине.

Мештани горњих села се надају да до следећег сусрета неће ни доћи. Да ли ће тако и бити, остаје да видимо…

Аутор: Горан Трифуновић

Извор: https://gminfo.rs/pobuna-u-gornjim-selima-rio-tinto-se-izgubio-hitno/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!