Црква

По том небеском дару препознајемо да сте истинити пастир Христов

Беседа Хорепископа Наума на трпези љубави поводом имендана Владике Артемија у манастиру Светог Преподобномученика Харитона Косовског у Сурдуку:

Владика Артемије

“Прошлих година сте, преосвећени владико, прослављали имендан у манастиру који је посвећен Вашем духовном оцу, Светом Јустину Ћелијском. Ове године га прослављате у манастиру који је посвећен Вашем духовном сину, Светом Преподобномученику Харитону Косовском. Ја не знам епископа у ближој и даљој историји са таквим благодатним даром да је изградио храм и духовном оцу и духовном сину и у њима приносио Бескрвну Жртву. Но то је Ваш први благодатни дар.

Господ Вам је дао још један благодатни дар, а то је да у ово наше време обновите српско монаштво, да наставите свети посао који је започео Свети Сава а наставио Свети Николај Жички.

Имате и треће благодатни дар, највећи од свих – крст прогона правде ради. Апостол Павле пише Филипљанима: “Вама је дарованозаХриста не самода у Њега верујете, него и да страдате за Њега“. Страдање за Господа назива даром. По том небеском дару препознајемо да сте истинити пастир Христов. Да нема тога, све би било сумњиво. Апостол рече: “А сви који хоћедаживе побожно у ХристуИсусу Биће гоњени“. Крст прогона је печат који Вам је Господ дао. Крст је печат изабраности сваког хришћанина, сваког хришћанског народа и сваког Христовог епископа.

И ми гледајући Ваше благодатне дарове, благодаримо Богу што имамо таквог епископа и духовног оца. Благодаримо и Вама, преосвећени владико, на показаној љубави, труду, стрпљењу око обделавања наших душа. То није мали труд. То је још један Ваш Крст.

Данас на небу Свети Харитон и Свети Јустин, са светим анђелима и свима Светима, славе Светог Великомученика Артемија. Поклањају се Богу који је човеку у трошном телу дао такву силу, такву снагу да победи демонску дрскост, да прослави Господа животом својим и смрћу својом мученичком. Владика Максим је довољно говорио о Светом Артемију. Он је ишао на  страдање као на свадбу и са Светим Апостолом Павлом клицао: “Мени је Христос живот, а смрт добитак!” и “Волим умрети и са Христом бити!” А пре страдања је са истим апостолом говорио: “А што живим, не живим више ја, него у мени живи Христос”. Ето због таквог светог живота он се удостојио тог највећег дара – мученичког венца. Он са неба, заједно са Светим Харитоном и Светим Јустином, прилаже своје молитве за Вас, преосвећени владико. И ми грешни прилажемо наше две лепте, наше молитве за Вас. Молимо се Богу да Вас укрепи у Вашој архипастирској служби, молимо се Богу да Вам да храбрости, мудости, силе, да и Ви својим подвигом и животом прославите Господа и да се по изласку из тела нађете тамо где су Свети Артемије, Свети Јустин, Свети Харитон, Свети Сава и сви Свети из рода нашег.

У то име још једном нека Вам је срећан и благословен имендан. На многаја љета славили! ИС ПОЛА ЕТИ, ДЕСПОТА!”

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!