Природа и здравље

Пластика пронађена у млеку, месу и крви крава

Истраживање холандских научника је довело до неверотног открића размере загађености пластиком.

Научници из Холандије који проучавају раширеност пластичног отпада у свету, спровели су истраживање месних и млечних производа и открили врло висок ниво контаминације домаћих животиња које се узгајају на фармама.

Њихова открића бацају ново светло на начин на који се микропластика креће кроз прехрамбени ланац и омогућује боље разумевање потенцијалних учинака пластичног материјала на живе организме.

Истраживање је спроведено од стране научника са Слободног универзитета у Амстердаму, који су у марту дошли до још једног важног открића на овом пољу. Користећи нови облик масене спектрометрије, научници су открили прве доказе да се пластичне честице апсорбују у људски крвоток.

У новој студији, научници су применили исту методологију на узорке који се односе на сточарство. То укључује храњење пелетима, уситњену храну, крв крава и свиња, кравље млеко и месне производе.

Анализа је открила да је 80% тих узорака садржало приметне количине барем једне врсте пластике. 100% пелета и уситњене хране је садржало пластику, као и узорци крви крава и свиња, док је 72% млека садржало мерљиве количине пластике, заједно са 75% узорака меса.

Научници ову студију сматрају „почетном, а не завршном тачком“. Као и многе друге студије на овом пољу, резултати постављају питања о томе колико је проблем пластичног загађења раширен и колики утицај има на људско здравље. Истраживања на мишевима су показала да се пластичне честице могу инфилтрирати у крвно-мождану баријеру и повећати ризик од високог холестерола и болести крви.

„Животиње су изложене пластичним честицама у свом станишту и оне су у стању да апсорбују барем неке од тих честица“, рекла је коауторка студије, Хедер Лесли. „Ова студија би требала да буде подстицај за даље истраживање пуног опсега изложености и свих повезаних ризика. Производња хране за животиње без пластике може бити начин побољшања изложености стоке пластичним честицама“.

Аутор: Илија Баошић

Извор: Смартлифт

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!