Zanimljivosti

Piva je raj na zemlji: Stranci ostaju bez teksta, ko jednom dođe vraća se svake godine

Prije više od šest godina, odlukom Skupštine opštine Plužine proglašen je i uspostavljen Park prirode “Piva”, prvi park prirode u Crnoj Gori. Zauzima površinu od skoro 32,5 hiljada hektara, što čini 38 odsto teritorije opštine Plužine.

Kroz Plužine se, do sada, uglavnom prolazilo, na putu do Tare i avanture splavarenja, ali ovaj gradić sve više dobija obrise atraktivne turističke destinacije.

Ušuškan planinskim vijencima i nedirnutom prirodom, smješten na obalama Pivskog jezera, ovaj gradić sve više privlači turiste željne aktivnog odmora u prirodi.

U regionalnom parku prirode prisutno je preko 1.500 vrsta biljaka od kojih su mnoge rijetke i ugrožene vrste. Šume bijelog i crnog bora su dobro očuvane, a stabla bukve, jele, javora, smrče i jasena samo upotpunjuju bogatstvo flore u parku. U ovim šumama svoje mjesto su našli medvjedi, divlje svinje i srne. Rijeke Tara i Piva su bogate potočnom pastrmkom, lipljenom i mladicom.

Sliku područja upotpunjuju i 20-ak manjih sela, skladno uklopljenih u predio sa karakterističnom izvornom arhitekturom kao i brojni tradicionalni stočarski katuni, kao elementi kulturnog predjela koje svjedoče o istoriji, kulturi i nasljeđu Pive.

Šta vidjeti i šta raditi u Pivi?

Piva je jedna od najljepših, najimpresivnijih i najspektakularnijih rijeka u Crnoj Gori. Teče kroz izuzetno lijep i dug kanjon, ali je njegov najveći dio potopljen izgradnjom hidroelektrane “Piva”. Tako je nastalo čuveno Pivsko jezero.

Tu su i kanjoni Komarnice i Tare. Komarnica predstavlja posebnu atrakciju jer, nakon što napusti riječnu dolinu, van granica Pive, nestaje i gubi se u lomni i vrletni kanjon Nevidio. Kanjon Tare, najdublji u Evropi, živopisnog i neponovljivog reljefa, na listi je zaštićenih područja UNESCO-a.

Foto: Park priroda Piva

Treba vidjeti i planinu Volujak, vrh Prutaš koji je prije sedamdeset godina privukao prve alpiniste na Durmitor. Tu je i najveća pritoka rijeke Pive-Vrbnica čiji je vodopad posebna turistička atrakcija. Po predanju je na Vrbnici kroz istoriju bilo i po 70 mlinova.

Foto: Park priroda Piva

U Parku prirode „Piva“ možete posjetite dva lednička jezera koja oduzimaju dah, a nalaze se samo 20 km od grada. Riječ je o Velikom i Malom Stabanskom jezeru. Temperatura vode u ljetnjem period je neujednačena, tako da se ista kreće od 16 do 20 stepeni, dok zimi oba jezera zamrznu. Bogata su pastrmkom i vrlo često ih posjećuju sportski ribolovci.

Sušičko jezero – Foto: Park priroda Piva

Tu su i Šrčka jezera, Sušićko i Pivsko jezero ali i jedno posebnog oblika koje simbolizuje ljubav i veoma je posjećeno: Trnovačko jezero u obliku srca!

Nalazi se u zapadnom dijelu Crne Gore, nedaleko od granice prema Bosni i Hercegovini. Do jezera se može doći šumskim putem od Tjentišta, preko Dragoš sedla, gornjeg toka Perućice i katuna na Prijevoru. Od Prijevora, stazom kroz suvu jezerinu, do jezera se može stići za 1,5 sati hoda.

Iz pravca Plužina ka Trnovačkom jezeru vodi staza uz rijeku Vrbnicu i pored Malog i Velikog Stabanjskog jezera. Zbog velikog uspona i naporne staze iz Plužina do jezera može se doći za 5-6 sati hoda.

Foto: instragram /kamibekova

Nalazi se u zapadnom dijelu Crne Gore, nedaleko od granice prema Bosni i Hercegovini. Do jezera se može doći šumskim putem od Tjentišta, preko Dragoš sedla, gornjeg toka Perućice i katuna na Prijevoru. Od Prijevora, stazom kroz suvu jezerinu, do jezera se može stići za 1,5 sati hoda.

Iz pravca Plužina ka Trnovačkom jezeru vodi staza uz rijeku Vrbnicu i pored Malog i Velikog Stabanjskog jezera. Zbog velikog uspona i naporne staze iz Plužina do jezera može se doći za 5-6 sati hoda.

Trnovačko jezero – Foto: Park priroda Piva

Tu su i manastiri i crkve, od kojih svaka ima neku svoju priču, kao na primjer crkva Sv. Jovana u Plužinama koja je podignuta 1902., u vrijeme čuvenog pivskog vojvode Lazara Sočice. Neposredno ispred i na zapadnoj strani crkve nalaze se spomenici vojvodi i njegovom sinu.

Nedaleko od Plužina, možete posjetiti i kulu posvećenu ovom hrabrom vojvodi kojeg je kralj Nikola prozvao Munjica.

Osim nje, tu je i spomen-kompleks u Dolima, izgrađen 1976. u znak sjećanja na žrtve fašističkog terora u Pivi. Naime, 1943, tokom Drugog svjetskog rata, 520 stanovnika sela Dube, Miljkovca, Bukovca, Zaborja, Rudinica i Seljana izgubilo je život u toku neprijateljske ofanzive.

U Pivi svakako obiđite i Soko grad koji vodi u 14. vijek. Skorijim arheološkim istraživanjima u Šćepan Polju otkriven je srednjovjekovni rudnik koji tek treba da otkrije tajne tadašnjeg rudarstva.

Grčko groblje u blizini Šćepan grada zaštićeno je zbog izuzetne vrijednosti od strane UNESCO-a.

Pored Soko grada u kome se nalazio dvor porodice Kosača, u Pivskoj župi postojala su i druga utvrđenja Stare Hercegovine. Na stjenovitom vrhu iznad rijeke Vrbnice, 7 km zapadno od Plužina, nalazi se kameni–Taban grad.

Manastir Zagrađe – Foto: Park priroda Piva

Posjetite i čudesnu pećinu Odmut. Arheološka istraživanja vršena u Jugoslaviji pokazala su da je čovjek ovo pećinsko stanište naseljavao između 8300 i 1800 godina prije nove ere! Dvije rijeke bogate ribom koje protiču u blizini pećine, kao i guste šume pune raznovrsne divljači, pružile su optimalne uslove da jedna manja ljudska zajednica opstane na ovom prostoru u tako dugom vremenskom periodu.

Tu su i Stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici. Ovo vrijedno kulturno naslijeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske je 2016. upisano na listu svjetske baštine pod zaštitom UNECSO-a. Stećci su praktično “razbacani” po livadama i u planinama Pive što ih čini još atraktivnijim, pa je potraga za stećcima sama po sebi vrlo izazovna.

Aktivno!

Brojne su mogućnosti aktovnog odmora, od hajkinga, bajkinga, raftinga…

Splavarenje Tarom sigurno je najpopularniji turistička aktivnost u ovom kraju.

Hiljade turista svake godine posjete neki od kampova duž Tare i spuste se se čamcima niz ovu čudesnu rijeku.

Ukoliko još niste, ove godine to učinite obavezno!

Biciklistička staza se pruža pravcem raskrsnica asfalnih puteva Plužine-Trsa i skretanje za Unač–Sumorova gora–Ježevo brdo–Barni do–Babići–Žeično–Crkvičko polje. Park prirode posjeduje i 30 mountain bicikala koje možete da iznajmite i krenete u avanturu po uredno obilježenoj biciklističkoj stazi.

Foto: Park priroda Piva

Pivsko jezero pruža idealne uslove za kajaking. Park prirode “Piva” posjeduje 4 potpuno opremljena kajaka koje možete da iznajmite u Plužinama.

Zip-line u Plužinama je dug 1400 metara i predstavlja najduži Zip line u Evropi. Adrenalinski doživljaj kreće od Gostionice “Eko-Piva”, ide preko Pivskog jezera gdje pravite kratku pauzu za fotografisanje, a zatim povratnom sajlom stižete ispred mosta na Pivskom jezeru.

Planinarske staze Plužine -Budanj, Stabna-Veliki Vitao i Stabna-Kručica su prava poslastica za ljubitelje eko turizma. Za početnike preporučujemo stazu Stabna-Stabanski katun-Mramorje-Kručica koja je dio planinarske staze koja od Kručice dalje vodi na vrh Veliki vitao (2397 mnm).

Jahanje konja je još jedna sportska aktivnost koju možete isprobati u Parku prirode “Piva”. Etno selo “Milogora” na Pivskoj planini se može pohvaliti profesionalno osmišljenom i opremljenom destinacijom za turističko i školsko jahanje. Konji su pažljivo birani i obučavani, obezbijeđeni su i kvalitetni instruktori.

Prutaš park

Džip safari u ovim predjelima je izazov koji nikako ne smijete da propustite.

Ovaj tekst je samo malo podsjećanje na ljepote Parka prirode “Piva” kojeg, nažalost ni mnogi od nas Crnogoraca nisu do kraja istražili. Da bismo uspješno predstavili turističku ponudu naše zemlje u svijetu, moramo je najprije i sami biti svjesni, zar ne? Proljeće i ljeto su pravo vrijeme za posjetu divnim lokalitetima ovog parka.

Ako već niste spakovali u ruksak osnovno i krenuli put Pive, pogledajte na sajtu Park prirode “Piva” kakve vas sve avanture čekaju!

Autor: M. Mitrović

Izvor: https://volimpodgoricu.me/najcitanije/piva-je-raj-na-zemlji-stranci-ostaju-bez-teksta-ko-jednom-dodje-vraca-se-svake-godine-foto-video?fbclid=IwAR1rUHwC1Mv3ZAvkSmBZPnl0dNIzuB0La96ftsrKtJhhOTi1PQCT_WOswgo

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!