Занимљивости

Пива је рај на земљи: Странци остају без текста, ко једном дође враћа се сваке године

Прије више од шест година, одлуком Скупштине општине Плужине проглашен је и успостављен Парк природе “Пива”, први парк природе у Црној Гори. Заузима површину од скоро 32,5 хиљада хектара, што чини 38 одсто територије општине Плужине.

Кроз Плужине се, до сада, углавном пролазило, на путу до Таре и авантуре сплаварења, али овај градић све више добија обрисе атрактивне туристичке дестинације.

Ушушкан планинским вијенцима и недирнутом природом, смјештен на обалама Пивског језера, овај градић све више привлачи туристе жељне активног одмора у природи.

У регионалном парку природе присутно је преко 1.500 врста биљака од којих су многе ријетке и угрожене врсте. Шуме бијелог и црног бора су добро очуване, а стабла букве, јеле, јавора, смрче и јасена само употпуњују богатство флоре у парку. У овим шумама своје мјесто су нашли медвједи, дивље свиње и срне. Ријеке Тара и Пива су богате поточном пастрмком, липљеном и младицом.

Слику подручја употпуњују и 20-ак мањих села, складно уклопљених у предио са карактеристичном изворном архитектуром као и бројни традиционални сточарски катуни, као елементи културног предјела које свједоче о историји, култури и насљеђу Пиве.

Шта видјети и шта радити у Пиви?

Пива је једна од најљепших, најимпресивнијих и најспектакуларнијих ријека у Црној Гори. Тече кроз изузетно лијеп и дуг кањон, али је његов највећи дио потопљен изградњом хидроелектране “Пива”. Тако је настало чувено Пивско језеро.

Ту су и кањони Комарнице и Таре. Комарница представља посебну атракцију јер, након што напусти ријечну долину, ван граница Пиве, нестаје и губи се у ломни и врлетни кањон Невидио. Кањон Таре, најдубљи у Европи, живописног и непоновљивог рељефа, на листи је заштићених подручја УНЕСЦО-а.

Фото: Парк природа Пива

Треба видјети и планину Волујак, врх Пруташ који је прије седамдесет година привукао прве алпинисте на Дурмитор. Ту је и највећа притока ријеке Пиве-Врбница чији је водопад посебна туристичка атракција. По предању је на Врбници кроз историју било и по 70 млинова.

Фото: Парк природа Пива

У Парку природе „Пива“ можете посјетите два ледничка језера која одузимају дах, а налазе се само 20 км од града. Ријеч је о Великом и Малом Стабанском језеру. Температура воде у љетњем период је неуједначена, тако да се иста креће од 16 до 20 степени, док зими оба језера замрзну. Богата су пастрмком и врло често их посјећују спортски риболовци.

Сушичко језеро – Фото: Парк природа Пива

Ту су и Шрчка језера, Сушићко и Пивско језеро али и једно посебног облика које симболизује љубав и веома је посјећено: Трновачко језеро у облику срца!

Налази се у западном дијелу Црне Горе, недалеко од границе према Босни и Херцеговини. До језера се може доћи шумским путем од Тјентишта, преко Драгош седла, горњег тока Перућице и катуна на Пријевору. Од Пријевора, стазом кроз суву језерину, до језера се може стићи за 1,5 сати хода.

Из правца Плужина ка Трновачком језеру води стаза уз ријеку Врбницу и поред Малог и Великог Стабањског језера. Због великог успона и напорне стазе из Плужина до језера може се доћи за 5-6 сати хода.

Фото: инстраграм /камибекова

Налази се у западном дијелу Црне Горе, недалеко од границе према Босни и Херцеговини. До језера се може доћи шумским путем од Тјентишта, преко Драгош седла, горњег тока Перућице и катуна на Пријевору. Од Пријевора, стазом кроз суву језерину, до језера се може стићи за 1,5 сати хода.

Из правца Плужина ка Трновачком језеру води стаза уз ријеку Врбницу и поред Малог и Великог Стабањског језера. Због великог успона и напорне стазе из Плужина до језера може се доћи за 5-6 сати хода.

Трновачко језеро – Фото: Парк природа Пива

Ту су и манастири и цркве, од којих свака има неку своју причу, као на примјер црква Св. Јована у Плужинама која је подигнута 1902., у вријеме чувеног пивског војводе Лазара Сочице. Непосредно испред и на западној страни цркве налазе се споменици војводи и његовом сину.

Недалеко од Плужина, можете посјетити и кулу посвећену овом храбром војводи којег је краљ Никола прозвао Муњица.

Осим ње, ту је и спомен-комплекс у Долима, изграђен 1976. у знак сјећања на жртве фашистичког терора у Пиви. Наиме, 1943, током Другог свјетског рата, 520 становника села Дубе, Миљковца, Буковца, Заборја, Рудиница и Сељана изгубило је живот у току непријатељске офанзиве.

У Пиви свакако обиђите и Соко град који води у 14. вијек. Скоријим археолошким истраживањима у Шћепан Пољу откривен је средњовјековни рудник који тек треба да открије тајне тадашњег рударства.

Грчко гробље у близини Шћепан града заштићено је због изузетне вриједности од стране УНЕСЦО-а.

Поред Соко града у коме се налазио двор породице Косача, у Пивској жупи постојала су и друга утврђења Старе Херцеговине. На стјеновитом врху изнад ријеке Врбнице, 7 км западно од Плужина, налази се камени–Табан град.

Манастир Заграђе – Фото: Парк природа Пива

Посјетите и чудесну пећину Одмут. Археолошка истраживања вршена у Југославији показала су да је човјек ово пећинско станиште насељавао између 8300 и 1800 година прије нове ере! Двије ријеке богате рибом које протичу у близини пећине, као и густе шуме пуне разноврсне дивљачи, пружиле су оптималне услове да једна мања људска заједница опстане на овом простору у тако дугом временском периоду.

Ту су и Стећци-средњовјековни надгробни споменици. Ово вриједно културно наслијеђе Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске је 2016. уписано на листу свјетске баштине под заштитом УНЕЦСО-а. Стећци су практично “разбацани” по ливадама и у планинама Пиве што их чини још атрактивнијим, па је потрага за стећцима сама по себи врло изазовна.

Активно!

Бројне су могућности актовног одмора, од хајкинга, бајкинга, рафтинга…

Сплаварење Таром сигурно је најпопуларнији туристичка активност у овом крају.

Хиљаде туриста сваке године посјете неки од кампова дуж Таре и спусте се се чамцима низ ову чудесну ријеку.

Уколико још нисте, ове године то учините обавезно!

Бициклистичка стаза се пружа правцем раскрсница асфалних путева Плужине-Трса и скретање за Унач–Суморова гора–Јежево брдо–Барни до–Бабићи–Жеично–Црквичко поље. Парк природе посједује и 30 моунтаин бицикала које можете да изнајмите и кренете у авантуру по уредно обиљеженој бициклистичкој стази.

Фото: Парк природа Пива

Пивско језеро пружа идеалне услове за кајакинг. Парк природе “Пива” посједује 4 потпуно опремљена кајака које можете да изнајмите у Плужинама.

Зип-лине у Плужинама је дуг 1400 метара и представља најдужи Зип лине у Европи. Адреналински доживљај креће од Гостионице “Еко-Пива”, иде преко Пивског језера гдје правите кратку паузу за фотографисање, а затим повратном сајлом стижете испред моста на Пивском језеру.

Планинарске стазе Плужине -Будањ, Стабна-Велики Витао и Стабна-Кручица су права посластица за љубитеље еко туризма. За почетнике препоручујемо стазу Стабна-Стабански катун-Мраморје-Кручица која је дио планинарске стазе која од Кручице даље води на врх Велики витао (2397 мнм).

Јахање коња је још једна спортска активност коју можете испробати у Парку природе “Пива”. Етно село “Милогора” на Пивској планини се може похвалити професионално осмишљеном и опремљеном дестинацијом за туристичко и школско јахање. Коњи су пажљиво бирани и обучавани, обезбијеђени су и квалитетни инструктори.

Пруташ парк

Џип сафари у овим предјелима је изазов који никако не смијете да пропустите.

Овај текст је само мало подсјећање на љепоте Парка природе “Пива” којег, нажалост ни многи од нас Црногораца нису до краја истражили. Да бисмо успјешно представили туристичку понуду наше земље у свијету, морамо је најприје и сами бити свјесни, зар не? Прољеће и љето су право вријеме за посјету дивним локалитетима овог парка.

Ако већ нисте спаковали у руксак основно и кренули пут Пиве, погледајте на сајту Парк природе “Пива” какве вас све авантуре чекају!

Аутор: М. Митровић

Извор: https://volimpodgoricu.me/najcitanije/piva-je-raj-na-zemlji-stranci-ostaju-bez-teksta-ko-jednom-dodje-vraca-se-svake-godine-foto-video?fbclid=IwAR1rUHwC1Mv3ZAvkSmBZPnl0dNIzuB0La96ftsrKtJhhOTi1PQCT_WOswgo

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!