Природа и здравље

Пет најздравијих зачина на свету

Фото: Pixabay/monicore
Данашњи истраживачи откривају невероватне здравствене и нутритивне предности зачина. Од балансирања шећера у крви до повећања снаге мозга, па чак и промовисања губитка тежине, предности су бројне.
Какао: Користи за срце

Десетине студија показују да људи који конзумирају какао — као топли напитак или у црној чоколади — уживају у бројним кардиоваскуларним предностима од оних који не конзумирају. Деветогодишња студија показала је да су жене које су јеле једну до две порције висококвалитетне чоколаде недељно имале 32 одсто мањи ризик од развоја срчане инсуфицијенције од оних које су је избегавале. Друга дугорочна студија показала је да мушкарци који су јели највише чоколаде – око 1/3 шоље тамне чоколаде недељно – имали су 17 одсто мањи ризик од можданог удара у поређењу са онима који нису конзумирали чоколаду. Истраживачи приписују здравствене предности какаоа полифенолима и флаванолима, антиинфламаторним једињењима која штите срце на више начина.

Цимет: Уравнотежује шећер у крви

Цимет – зачин који додаје укус слатким пецивима – може помоћи у контроли шећера у крви и спречити дијабетес. Једно истраживање је показало да је додавање пуне кашичице цимета у скробни оброк једнако ефикасно као и лекови за дијабетес старије генерације у стабилизацији шећера у крви и спречавању скокова инсулина. Друга студија открила је да када оброк садржи мешавину зачина укључујући цимет, антиоксидативна активност у крви се повећава за 13 процената, а инсулински одговор се смањује за око 20 процената. Истраживачи претпостављају да цинамалдехид, активни састојак цимета, делује као балансир за шећер у крви стимулишући инсулинске рецепторе у ћелијама и омогућавајући да вишак шећера напусти крв.

Куркума: Јачање снаге мозга

Некада назван „шафран сиромаха“ због његове интензивне жуте нијансе, здравствени стручњаци сада називају куркуму „златним зачином живота“. Традиционални део индијске кухиње, куркума дугује своје здравствене предности активном састојку куркумину, моћном антиоксидансу за који се показало да пружа антиинфламаторне предности скоро свакој ћелији у телу, јачајући имуни систем и лечећи низ болести од лоше варење до рака. Најновија истраживања показују да куркума може бити ефикасан лек за болести мозга. Једна недавна студија је показала да су људи са ризиком од когнитивних оштећења који су додали један грам куркуме у доручак показали значајно побољшану радну меморију након само шест сати. У одвојеној студији, азијски научници су открили да су старији људи који су јели највише хране богате куркумом постигли боље резултате на стандардизованим менталним тестовима од оних који су ретко јели тај зачин.

Ђумбир: помаже код стомачних тегоба

Коришћен хиљадама година за ублажавање болова у стомаку и помоћ при варењу, ђумбир се помиње у кинеским медицинским текстовима још у четвртом веку пре нове ере. У последњих неколико деценија, научници су доказали да ђумбир делује на смиривање осећаја мучнине. Нека истраживања описују ђумбир као моћан релаксант мишића, који помаже да се смањи бол изазван вежбањем за чак 25 процената, као и да елиминише надимање. Истраживачи приписују здравствене предности ђумбира антиоксидансима гингеролима, а неки тврде да ђумбир може смањити симптоме артритиса, побољшати холестерол и спречити рак.

Чили: сагоревање масти

Истраживања показују да чили има бројне предности, од снижавања крвног притиска до ублажавања упале синуса. За многе, најзанимљивије истраживање се врти око губитка тежине. Ватрени капсаицин, једињење које чили паприци даје карактеристичну снагу и топлоту, каже се да повећава телесну топлоту, убрзава метаболизам и смањује апетит. Научници су недавно покушавали да претворе капсаицин у потпуно природан додатак који би требало да помогне у сагоревању калорија.

Извор: Градске инфо

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!