Zanimljivosti

Pesma koja je predvidela egzodus Srba s Kosova 1980. godine: Svi su je pevali, retko ko je razumeo

Dr Nele Karajlić/ Foto: ATA images

„Čejeni odlaze“ je pesma grupe Zabranjeno pušenje, koja je 1984. godine objavljena na njihovom prvom studijskom albumu Das ist Walter. Naziv je dobio po filmu „Valter brani Sarajevo“.

  • Čejeni odlaze, bez krvi, bez znoja, bez plača udovica, osta pusta ledina… – kaziva ova pesma za koju su mnogi spekulisali da, zapravo, govori o progonu Srba s Kosova.

O tome smo porazgovarali sa Nenadom Jankovićem – Dr Neletom Karajlićem, nekadašnjim članom ove popularne bosanskohercegovačke grupe…

Zna se da je pesma “Čejeni odlaze“ o progonu Srba, kako je ona nastala?

Jeste. To je pesma koja govori o tome. Ona je napisana osamdesete godine, kad se o tim stvarima počelo pričati, pre toga je to, manje-više, bilo zabranjeno. I tu pesmu sam napisao u vojci, jer sam imao prijatelja iz Prištine koji mi je o tome pričao, a nije Srbin. Onda smo, nekako, došli do tih zaključaka šta se to tamo dešava i da li je moguće da, kao što sam u pesmi rekao, da ta livada nije dovoljna za dvoje.

Onda smo taj moj drug koji nije Srbin i ja zamišljali kako bi moglo da se živi paralelno – da je sve isto, ali da jedni drugima ne smetaju. Ni meni, ni njemu, nije bilo jasno kako je nemoguće da ne može da se živi zajedno. Meni ni to ni danas nije jasno… Zašto je nemoguće da ljudi iz dva različita, eto, kako sam rekao u pesmi – iz dva različita plemena, ne mogu da žive zajedno.
Na kraju sam u pesmi i rekao: „Imam prijatelja, stanuje kod Napretka, ne znam kog je plemena, jer ne nosi ratne boje. S njim idem u lov, u lov na bivole, i vidim Čejene, Čejene kako odlaze“.

Da li se i dalje razlikujemo po ratnim bojama?

Očigledno. Čim se pregovara u Briselu, Londonu, Americi… Očigledno je da razlika postoji, ali ja i dalje ne mogu da verujem da ne postoji okvir u kojem ta dva, tri, četiri naroda, koliko god da ih je dole, ne mogu da žive zajedno. Meni je to nepojmljivo, ali nisam ja onaj po čijim aršinima se prave države – završava Dr Nele Karajlić.

Prisetimo se reči pesme „Čejeni odlaze“:

Čejeni odlaze,
Bez krvi, bez znoja
Bez plača udovica,
Osta pusta ledina

Premalo za dvoje

Šošoni se zbijaju,
Podmulo zuje
Kopita njihovih
Razjarenih konja

Čejeni odlaze,
Čejeni odlaze,
Čejeni odlaze…

Gvozdeni jahač
Ide bijelom ocu
U rukama koltovi,
U srcu ljubav prema domovini

Gvozden je ljut,
Planine grme
Otac obećava
Miran rezervat

Čejeni odlaze,
Čejeni odlaze,
Čejeni odlaze…

Imam prijatelja,
Stanuje kod Napredka
Ne znam kog je plemena,
Jer ne nosi ratne boje

S njim idem u lov,
U lov na bivole
I vidim Čejene,
Čejene kako odlaze


Čejeni odlaze,
Čejeni odlaze,
Čejeni odlaze…

Autor: Ivana Cicović-Telegraf

Izvor: https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/muzika/3229688-pesma-koja-je-predvidela-egzodus-srba-s-kosova-1980-godine-svi-su-je-pevali-retko-ko-je-razumeo

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!